Fărădelegea lui Călin – Ordin pe unitate


Repetir. În formă agravantă.
Vorba vine, nicio veste de înrăutățire drastică, persoana juridică capătă o majorare de amendă cu încă jumătate, fără să depășească maximul admisibil, dar nu-i bai, e de plată, nu de stat în pușcărie (Al. 2). Extended. Când își pune-n minte să mai coacă una rău făcută, deși mai călcase pe bec, ,,… cu intenție sau cu intenție depășită.” – (Al. 1). Am priceput că una se poate preschimba în alta, recte amenda-n detenție, dar tot îmi vine peste mână exprimarea ,,… amenda anterioară nu a fost executată…”, (Al. 3), când se adresează făptașului. La fel de nedigerabil Al. 4 – Art. 146 -, bizar de scurt, neidentificabil precis, generalist, fără obiect aici: ,,Dispozițiile Art. 42 se aplică în mod corespunzător.” Sau fără el nu se putea încheia acest articol?
Nu plătește firma ori plătește, însă nu cu libertatea ca persoana fizică, în termeni de egalitate cu ea pentru concurs de ,,banditism” și pluralitate intermediară sau la atenuări și agravări, prea blândă ca pedeapsă. E prea puțin colo niște bănuți ori niscai obiecte. Are însă noimă pentru oricare altă adunare de nelegiuiri să se cumuleze pedepsele complementare, dacă din însumare se constată că sunt diferite, iar în situația celor identice automat se păstrează cea mai mare. Fu Art. 147.
Când intră una-n cap, mai iese la…. Revelație de moment, descoperirea… limbii române. Nu a mea. Apropo, hai să lăsăm lucrurile așa cum sunt și au fost, nici vorbă de geneză în câteva sute de ani din practicarea a două graiuri paralele și diferite, femeia dacă și bărbatul roman ori pe dos nu puteau, oricât de luminați și conectați, scuze, în contact cu civilizația italică, să inventeze un limbaj compost, puteam cel mult să agățăm două, trei cuvinte mai cu moț, să le adoptăm, apoi să le împrăștiem peste munți și văi lui baci Donose, șerbului Bastus…. De unde și până unde corespunzătorul ăsta…. Art. 148 ambiguizează intenția prin care încearcă să spună că prescrierea, de fapt suprimarea răspunderii penale la persoanele juridice se face identic ca-n cazul persoanelor fizice, depunând la final aceeași formulare ca la Al. 4, Art. 146, numerele solicitate fiind ale articolelor 153-156.
Mai breaz nu-i nici Art. 149, Al. 3 respectă deja cutuma amintită, pentru Art. 161-164. Primele două referiri sunt la prescripția executării pedepsei la aceeași persoană juridică, durează 5 ani pentru amendă și 3 ani după, s-o spunem românește, plătirea ei.
Bine că m-au lăsat cu similitudinile. Am ajuns la reabilitarea juridicei…. De data asta au folosit o cifră din din panoplia articolului precedent, 3, pentru consemnarea încetării oricăror etichetări, cu condiția să nu fi făcut o nouă greșeală în tot acest răstimp – Art. 150.
Da’ mai curând mai trânteau încă o rundă de ligamentări și vecinătăți, să transferi pedeapsa celor care au absorbit persoana…, cu care au fuzionat mi se pare nedrept. Același gând spre corectitudine, eu văd aici o discriminare, ținerii de seamă a cifrei de afacere, valorii activului patrimonial la individualizarea pedepsei – Art. 151.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share