Cenaclul Alexandru Sihleanu- 29 Septembrie 2018


CU UMOR ȘI POEZIE, ÎNDULCIM ALE ZILEI GRIJI

Sâmbătă, 29 septembrie, ședința Cenaclului literar-artistic, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, din lipsă Manea Agheană, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, pentru relaxarea spiritelor, susținut de Matincă Costea pe un monolog de Nicu Vafiadis, „Basm din anul 2000”, un monolog de Matincă Costea, „Mai bine circul pe jos” și un monolog de Matincă Costea, „Când ții locuri ocupate” și aplauze… pentru interpretare și memoria de invidiat.
Vine un moment în care se simte, ca un gol, ceva deosebit și plăcut, cu care ne-am obișnuit și care ne lipsește: Manea Agheană și muzica lui. Chitara îl așteaptă. Dumnezeu să-i dea sănătate!
A urmat lectorul de serviciu, Matincă Costea, cu poezie și epigrame. Matincă Costea este o filă din istoria orașului Râmnicu Sărat. Creația lui este un exemplu de patriotism și de evocare a personalităților râmnicene. Umorul lui se evidențiază în epigrame și în momentele de divertisment cu care ne încântă în deschiderea ședințelor, cu un parfum de spectacol. Spre exemplificare: „(Ai fost un om) Ai fost un OM ce nu ai dat uitării/ Pământul drag al primului tău pas,/ Acordurile muzicii ușoare/ Ne-au legănat în fiecare ceas.// Te-ai prins în dansul notelor statornic/ Și ne-ai cântat pe-același dulce ton/ Orașul sau „Frumoasă râmniceancă”/ Semnate simplu; Rădulescu Ion.// Tu ne-ai transmis mesajul de iubire/ Și multe voci mi te-au interpretat,/ Recunoștință-ți datorăm de-a pururi, Te venerează Râmnicu Sărat; (Deziluzie) Am strigat jos dictatura / Până când am obosit./ Privim azi caricatura,/Ce-am sperat și ce-a ieșit; (Bețivul) Când cu vin se amețește/ El exclamă, alelei!/ Pământul se învârtește,/ A zis bine Galilei; (Estivală) S-admiri un picior de fată/ În al verilor sezon,/ Intenția e ratată,/ Toate sunt în pantaloni.” Îi urez sănătate, să ne încânte cu umorul lui ani mulți.
„Poeziile dlui Matincă Costea mi-au răscolit amintirile legate de Râmnicu Sărat. Într-adevăr, Râmnicu Sărat este primul oraș pe care am pus ochii acum 60 și ceva de ani. În februarie 1968, a fost un an de cotitură pentru mine, pentru că am fost ultima generație încorporată la Comisariatul Militar Râmnicu Sărat, iar pentru Râmnicu Sărat 1968 a constituit efectuarea Reformei Administrativ Teritorială. Poeziile dlui Matincă Costea au fost bine venite, iar de epigrame numai de bine, pentru că le cunoaștem și le-am ascultat cu plăcere. Două epigrame cu ocazia centenarului: (Alexandru Marghiloman) La un secol și un an,/ Un guvern Marghiloman,/ spun românii, nu e rău!/ Curgă apă… pe Buzău; (Centenarul Marii Uniri) Am avut pământ și apă/ Domnitori mari patrioți,/ Unii au tras hoții în țeapă!/ Astăzi… țeapă pentru toți. Și o epigramă Cenaclului Alexandru Sihleanu: Promovează a noastră zonă/ Ordonați și ei în fine!? Cu Vasile la timonă/ Și Sihleanu merge… ghine.” (Dumitru Hangu)
„Poezia dlui Matincă Costea trebuie să exprime un punct de vedere critic. Nu trebuie să ne facem biografia aici. Trebuie plecat de la un punct de vedere clar. După Eminescu s-a produs un fenomen. Poezia lui a fost mimată. În acest sens este și poezia dlui Matincă. Critica literară a făcut o constatare, că sub Eminescu nu mai poare crea nimeni poezie. S-a făcut un efort de a ieși de sub poezia lui Eminescu: Lucian Blaga, Marin Sorescu, Nichita Stănescu. Poezia dlui Matincă nu este rea. Autorul este copleșit de personalitatea eminesciană. Este onorantă pentru planul local. Aduce cu această poezie propria imagine a orașului, așa cum a perceput-o d-lui. Lelia Rădulescu, Florin Ciurumelea au cultivat metafora. Dl Matincă se înscrie în elogiul urbei. Nu este rea. În ce privește momentele biografice, aparțin tezaurului din istoria de referință a orașului. Ar fi bine să scrie o carte despre amintirile d-lui din istoria orașului și a Casei de Cultură. Prezența dlui Matincă Costea în Cenaclul Alexandru Sihleanu este de neprețuit. Îi mulțumesc pentru tot ce ne-a citit aici. Pentru că nu mai este nimeni să facă ce face dl Matincă.” (Grigore Leaua)
„Eu sunt de altă părere. Eu privesc activitatea dlui Matincă Costea în totalitate. O fi adevărat că unele poezii sunt mai modeste, dar vreau să spun că dl Matincă a fost adoptat de orașul nostru pe care l-a iubit. Poezia lui are ecouri livrești. Asta nu înseamnă că nu stăpânește construcția unei poezii. Părerea mea este că înclinația d-lui este spre nota de umor, te încântă, te farmecă. I-am citit proza și m-a delectat. Dl Matincă Costea face parte din viața Râmnicului Sărat. Să nu înlăturăm din biocenoza noastră un bătrân arbore. Îi apreciez perseverența. D-lui a creat niște fizionomii, cu mijloacele artei literare mai vechi. Mă simt onorat că sunt coleg cu dl Matincă. Apreciez bună prestația dlui Matincă. Dumnezeu să-l țină sănătos!” (Mihail Constantinescu)
„Astăzi, se pare că a fost întru totul ziua maestrului Matincă Costea dăruindu-ne umorul bine cunoscut, cât și patriotismul local, prezent în versurile d-lui. Ca de fiecare dată, pentru mine este o delectare să-l ascult și cred că dacă ar lipsi, ar fi un gol imens. Și o epigramă dlui Matincă Costea: Precum văd și cum socot,/ Este prezent peste tot./ Cu talentu-i de actor/ Îți dă la critică spor.” (Nicolae Constantinescu)
„Dl Matincă Costea ne uimește cu o poveste cu zmei, scrisă în versuri și cu un jargon adecvat eroilor povestirii sale. Întâmplările din amintirile sale sunt pline de umor. Talentul maestrului se detașează și prin interpretarea artistică. Expresia că orașul l-a adoptat, îi aparține și îl caracterizează, și este un exemplu pentru scriitorii râmniceni. Nu pot să nu-l felicit și să-i urez ani mulți!” (Mihai Doina)
„Materialul prezentat de lectorul de serviciu prezintă două aspecte: poezia cu conținut satiric sub formă de epigrame, cu tâlc și umor fin. În partea a doua poezia este în stil clasic, plină de conținut poetic, cu figuri de stil care încântă frumos auditivul și creează emoții de iubire, respect față de natură și față de țară. Sunt adepta poeziei clasice. Îi mulțumesc pentru momentele frumoase pe care ni le-a creat. Am gustat poezia dânsului. M-a impresionat și îl invit în această toamnă la Clubul „Femina” să ne recite versurile prezentate astăzi și să ne prezinte personalitatea celui care a fost râmniceanul profesor, muzicolog Ion Rădulescu. Îi mulțumesc că la solicitarea mea, mi-a trimis un tabel cu toate personalitățile râmnicene cunoscute de dânsul. Nu aduc o critică de dragul criticii. Sunt consumatoare de literatură. Dânsul este un autodidact care și-a păstrat demnitatea fără să facă valuri.” (Alexandra Popescu)
„Sedința Cenaclului „Alexandru Sihleanu” de astăzi s-a desfășurat după tipicul obișnuit, respectând algoritmul cunoscut de noi, participanții la ședințe. Protagonistul zilei este Matincă Costea, membru activ și reprezentativ al Cenaclului „Alexandru Sihleanu”, care ne-a încântat la începutul ședinței cu acele monologuri pline de umor pe care ni le-a prezentat, cu același har și talent, ca de fiecare dată, scoțând în relief aspecte negative din viața cotidiană. Din punct de vedere al materialului prezentat, ca lector în ședința de astăzi, pot să spun că poezia în stilul său personal a abordat diverse teme, manifestându-și patriotismul, de care a dat dovadă întotdeauna și elogiind personalitățile orașului nostru, punând accent pe evocarea figurii muzicologului Ion Rădulescu. Poezia creată de lectorul nostru, în stil clasic, ne demonstrează că acest tip de poezie nu va dispărea și va concura de-a lungul vremii cu poezia modernă, în vers alb. Felicit pe lector și pentru talentul interpretativ, dar și pentru talentul de epigramist. D-lui reușește să creeze epigrame care transmit mesajul ascuns. Felicitări!” (Aneta Pioară)
„În ședința Cenaclului „Alexandru Sihleanu” de astăzi, compusă din două secvențe, l-am ascultat pe același Matincă Costea în două ipostaze. Prima secvență, acele grupaje de divertisment, în care am admirat memoria nealterată și modul de interpretare. Temele tratate sunt străbătute de un umor sănătos. A doua secvență conține poezii compuse de dl Matincă Costea, grupaj care s-a deschis cu o poezie dedicată compozitorului râmnicean Ion Rădulescu. Este cunoscut stilul de a scrie a dlui Matincă Costea, atât în proză și în versuri adoptă stilul evocator al meleagului Râmnicu Sărat care l-a adoptat, – stilul clasic –, în versuri grupate pe strofe, respectă canoanele poeziei clasice. Poezia are un mesaj, folosește limbajul artistic, dar m-aș fi așteptat să fie mult mai încărcată de figuri de stil. Eu nu am decât cuvinte de laudă, nu numai pentru ceea ce ne-a prezentat astăzi, pentru că versurile au fost cuprinse într-un volum numit Confluențe, dar și pentru epigramele delicioase pe care le-a publicat într-un volum, alături de Dumitru Hangu, și Laurențiu Turcu. Îi urez sănătate și să ne încânte cu scheciuri memorabile.” (Floarea Stănescu)
La final lipsește muzica, putem spune și marșul. Să sperăm că Dumnezeu ni-l va reda pe Manea Agheană.
Sâmbătă, 06 0ctombrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Viorel Dodan. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share