Fărădelegea lui Călin – De azi pe mâine

    Indigouri cu adăugiri.
    Cu cât lecturez mai mult Codul Penal am impresia minților pierdute ale inițiatorilor viziunii asupra corectitudinii și sancțiunilor pentru nerespectarea ei. Se poate bifa o dată un gol între ,,… cel mult doi ani” și ,,… de șapte ani sau mai mare…”, spațiu de timp unde întârzierea pedepsei pare să nu producă efecte. Dar prima chestiune importantă face schimb între amânare și ,,termen de supraveghere” la acest al optzeci și treilea articol, sub auspiciile alineatului 1, împărțit în patru litere, vizând lucruri deja cunoscute, dar cumva minimalizate, abordând zona… ușoară a infracționalității: amintita perioadă de până la doi ani sau amenda la prima stipulare, delicvența la prima faptă, reabilitarea sau împlinirea ei, optarea pentru munca în folosul comunitar și conduita, ținuta și statutul sociale…. O serie binecunoscută de atuuri de ,,ajutor” căzutului în greșeală. Suntem totuși o societate cu pretenții capitaliste, unde regulile au dublă valoare, legislative și pecuniară, inclusiv infractorul, în perioada de penitență, plătește o daună, așa că una dintre litere, c), nu este tocmai… licită, ca să nu spun că face o călcare de coadă altor articole: ,, infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.” Nu există gratuități în sistemul de față și nici de sclavagism nu ,,suferim”. Și execută o săritură spectaculoasă Al. 2, judecând cu măsura magică universală șapte refuzul amânării aplicării de pedeapsă, inacceptabilă, inclusiv pentru sustrageri…, zădărniciri…. Dar…. Dacă tot a fost iertare, să fie până la capăt, nu se face închisoare, nici amendă nu se percepe (Al.3). În legătură cu ce urmează să mă lăsați s-o spun pe drept, amânare nu e tot una cu condiționare, iar eu doar astfel îmi pot explica Al. 4, cel ce impune instanței să prezinte motivele acestui transfer spre supraveghere și ce va ,,primi” în cazul încălcării termenilor impuși.
     Le respect alegerea, eu… aș fi procedat invers, determinam ochiul ațintit în funcțiuni și limite, apoi treceam la troc. Nici măcar Art. 84 nu ajută prea mult, aceiași doi ani sunt fixați, aceeași repetiție vizavi de obligația respectării unori reguli. Care?
      Abia 85 enlightening us, pe bucățele mici, ușurel la Al.1, ca după carte, neglijent și cu… aroganța celui căruia este pus la dispoziție. Lit. a) – prezentarea la serviciul de probațiune după orarul fixat; b) – ,,să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;” c) – să anunțe schimbarea locuinței sau orice deplasare mai mare de 5 zile (și dacă pleacă doar 4 zile?); d) să comunice schimbarea locului de muncă. Ei, cum interpretăm lit. e)? Citiți: ,,să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.” Bine-o fi! Nea… supraveghetorule, bre, n-am pâine mâine! Na, mă, d-aci 2 lei șaizeci, ia două! Al. 2…. S-a dus naibii controlul dacă-i dai voie, tu, instanță, să părăsească țara, oricare ar fi motivul ori permisiunea extinsă. Și știți cu ce seamănă încrederea oarbă…. Pare-mi-se că și restul paragrafelor au mai făcut obiectul unor zăgazuri și… canalizări pe drumul cel…. Urmarea unor cursuri de profesionalizare, iară muncă pentru cinstitele fețe comunitare, gratuită, între 1-2 luni, să nu scape, cumva, programele de reintegrare social, să fie cobai…, da-i las pe ei, o exprimă atât de… proto egiptean – ,,să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.” -, de n-o vrea, ce-i faci? Mă supun și eu, însă rigorilor personale, lucrurile deja trecute în catastiful Codului Penal mă determină cetățenește, chiar cu un grad ridicat de lipsă a unei memorii peste nivelul mediu, să pricep sumarele reguli impuse infractorului și să-mi intre momentan în cap, peste toate, să nu repet aidoma lor, ,,bolnavilor” de rigoare, seria de opreliști de la a mai expune victima și convivii urbani la gândul patologic contrar sensului biblic al vieții. Doamne ajută și ferește!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share