Fărădelegea lui Călin – … întruchipată


Respir adânc, număr până la…. Și mă duc pe pustii!
Devine sufocat pentru minte, trup și simțuri să-și mai propună și să izbutească a trăi fără grijă, undeva într-o liniște reconfortantă și-un calm…. Lucrativ. Și-aș interpune claxoanele de dinainte de mijlocul săptămânii cu o serie de inopinate ciocniri în poartă…. Și-aș mai spune că pericolele vin dintr-o altă zonă, oblăduită social, nu din cea politică. Și-aș sfătui pe mulți să fie drastici acolo unde adevărata infracțiune, necuvenirile și atacurile la persoană(e), acționează în detrimentul celorlalți. (Asemănările cu realitățile cotidianului sunt pur întâmplătoare.) Plauzibil titlul Art. 80 doar pentru Al. 1, câtuși de puțin normal și el. Antecesoarele produc antecedentele nulității acestuia, alineat care în două subpuncte încearcă să convingă de oportunitatea renunțării la aplicarea pedepsei, în cazul întâi speculându-se gravitatea infracțiunii, redusă, mijloacele de ducere la îndeplinire, modul, împrejurările, motivul, scopul, și ele de un nivel scăzut ca intensitate, dar mai ales urmările, tratate punct cu punct fără prea multe variante de scăpare, apoi recurgându-se la persoana ce-a săvârșit fapta, conduita anterioară, eforturi de înlăturate sau diminuarea…. Sar în ochi. Trăgând o linie contabilicească, la total rezultă exact ceea ce nu trebuia să se întâmple: pârâtul să fie achitat. Că se reducea pedeapsa pentru multitudinea de factori atenuatori era una, dar să se renunțe la ,,corectură” după ce ai dovedit…. ,,Domnu’ judecător, copiii…, nevasta, mama bolnavă, eu persoană importantă….” Scăpa Năstase…. Al. 2 stipulează ce nu poate determina renunțarea…. Și nu știu ce caută aici. Enumeri ce vizează articolul, restul nu se iau în calcul. Negațiile sunt după cum urmează: dacă a mai fost condamnat – pica oricum pentru că intra în conflict cu alte articole; dacă în ultimii doi ani a mai avut parte de aceeași clemență; dacă s-a sustras urmăririi penale sau judecății, dacă a împiedicat aflarea adevărului – flagrantă figură, baza condamnării, oarecum pleonastic plasată; dacă pedeapsa este mai mare de 5 ani. Al. 3 consideră că îndeplinirea condițiilor Al. 1 poate fi motiv de zero zile la închisoare pentru concursul de infracțiuni. Deci, băieți și fete, fiți cuminți!
Gogu a lu’ Sucă, a lu’ Ologu, a lu’…. Pretențioasă comisie. Dobitoacă. Dispunerea renunțării la pedeapsă și prezentarea motivelor aparțin judecătorului, respectiv condamnatului, dar nu concomitent, întâi atuurile, apoi sentința. Altfel cum să dai drumul…? Dar scopul Art. 81 este ,,Avertismentul”, asimilat cu cerința acestor dovezi posterioare deciziei. Al. 3 oferă o singură posibilitate de conturare a unui portret de integritate pentru concursul de infracțiuni.
Că mi-e gura… aurită. Alineatul prim al următorului articol, 82, îl scoate basma curată pe… nemernic, n-are de ispășit nimic, grație onor domn’ judecător, nu ,,… decăderi, interdicții sau încapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită.” Și vinovăția? La sertar? Să comparăm Al. 1 cu doiul ce stă să revină asupra largheții dării de mână a completului de judecată: 1 – nicio interdicție, 2 – ,,… nu produce efecte asupra executării măsurilor de siguranță…” Nu le confund, nu sunt identice, însă doar pe segmentul protecției părții vătămate, una fără alta nu fac doi bani. Al. 3…. Mă confuzează și, cu riscul să apăr un delicvent, sunt nevoit să combat lipsa de consecvență, dar în primul rând toate găselnițele legislative ale Codului Penal de a oferi libertate cui nu merită. E clar, tot un fel de recidivă tratează. Dacă se descoperă în termen de 2 ani că înainte de renunțarea la sentință nenorocitul făcuse altă nefăcută, caz ce mai fusese prezentat, dar într-o altă speță, se anulează anularea. Puțin ciudat, căci ,,… se stabilește pedeapsa pentru infracțiunea care a atras inițial renunțarea la aplicarea pedepsei…” Deci instanța nici nu se sinchisise, după textul citat, să dea un verdict. Finalul era previzibil, după repunerea ,,în drepturi” se aplică procedurile pentru cea nou descoperită.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share