Fărădelegea lui Călin – Cine iese azi…?


Te-am prins! Bă, castravete, dicotiledonat și curcubitaceu, ce vruși să-mi spui înainte și ce-mi îndrugi acum.
Păi, hai să facem lucrurile corect, inteligibile. Legea nu trebuie să fie permisivă cu regulile proprii de compunere, cele defectuoase, nu poate lăsa la voia întâmplării precum micile disertații supuse unui jurnalism amical, uitând uneori să titreze titlu de titlu numele celor tratate. Capitole, secțiuni…. Art. 101 debutează, deci, cu stângul folcloric românesc, fără specificația cazului la care se referă, doar atât: ,,Măsurile de supraveghere și obligațiile”. Nici măcar în conținut nu se spetește să aducă aminte cărui sector indulgent-infracțional i se adresează, fiindcă am tot văzut că repetarea setului principal de condiționalități vine pe ici, colo cu un mic amendament de diferențiere. Și-o să opinez de fiecare dată, hiba majoră a Codului Penal rămâne această revenire identică, consumul inutil de cuvinte, când ar fi putut, ca și-n precedentele prezentate, Constituția și Codul Muncii, să facă trimiteri la textele deja ori viitor iterate. Recitirea produce instalarea definitivă în memorie, dar tot la fel de bine poate crea din ea o zonă mintală de repugnanță. Mi-e oarecum să vă reînșir toate măsurile…, 101 încearcă să mă păcălească pe mine, lector, că are o noutate, fixează doar o țintă la Al. 1, ,,… restul de pedeapsă rămas neexecutat la data liberării…”, se vede clar lipsa adiționalului ,,dacă și numai dacă a îndeplinit următoarele…” și se dădea numărul articolului, pentru 2 ani sau mai mult. Sunt notorii cele 5 litere, a-e, sub a căror umbrelă se adăpostește de sine și societate infractorul a cărui condamnare nu s-a finalizat la termen. Doar prima vi-o citez: ,,Să se prezinte la serviciul de probațiune…” Alineatele 2-5 îngână aceeași blazată partitură.
Articolele 102-106 subscriu lui iar și iar, în ordinea numeralului, despre supravegherea condamnatului, modificarea sau încetarea obligațiilor, revocarea eliberării condiționate – abia în acest moment și-or fi dat seama că prezentau date fără să specifice cărei zone legislative aparțin -, anularea liberării condiționate și efectele ei.
Tot eu, dom’ profesor! Schimbi cursul, se dezmorțesc creierii. Se pun mințile la contribuție. După atâtea condiționalități, Art. 107 introduce în atmosfera măsurilor de siguranță, atât pentru persoana făptuitoare, cât și pentru victimă. Chiar dacă aplicarea se face pe o singură piele: a infractorului. De reținut, dintre cele trei alineate, situația în care făptașului nu i s-a aplicat o pedeapsă, dar se iau ca măsuri aceste serii de obligativități și interziceri.
Art. 108 le trece în revistă: obligarea la tratament medical, internarea medicală, interzicerea ocupării sau exercitării unei profesii, confiscarea specială și cea extinsă.
V-aduceți aminte că am blamat pe cel ce spunea că trebuie supus condamnatul, iertatul, urmăritul…, unor controale medicale fără doar și poate, acum pot pricepe mai bine mecanismul, cine și de ce este necesară consultatea, stabilirea unei simptomatologii și efectuarea unui tratament adecvat. Pentru binele societății. Însănătoșirea sau ameliorarea stării de pericol, vizați fiind consumatorii cronici de alcool sau de alte substanțe psihoactive. (Art. 109)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share