Fărădelegea lui Călin – Balta… neagră


Dacă mi-i spune, oi ști!
Am hotărât să atac iarăși Art. 85, alineatele 3, 4 și 5, e și în ton cu ,,repetiția e mama învățăturii” să le precizez exact conținutul. Fiindcă sunt câteva nelămuriri ce mă bântuie. Al. 3 este deslușit, cere instanței să consulte periodic serviciul de probațiune pentru stabilirea exactă a eventualelor munci în beneficiu local. O mătură pe trotuarele Râmnicului, un hei-rup pe șanțurile de la Pleșești…. Funcție de trebuințe. Referire la lit. b) a Al. 2, unde contează nu doar perioada totală de zile, ci și un număr determinabil de ore, însă nespecificat. Al. 4 are o nouă cerință, de individualizare a conținutului lit. e), ,,să nu comunice cu victima ori membrii de familie…”, se spune ,,în concret”, lit. g), ,,să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanță.” și lit. f), ,,să nu se afle în…” unele locuri, pe la adunări sportive, culturale sau publice. Și ca s-o sfârșim citez Al. 5 integral: ,,Persoana supravegheată trebuie să îndeplinească integral obligațiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.” Aceeași tâmpă interpelare: de nu? Repetir? Recalculare? Fiindcă sunt totuși la esențe, futilitatea abordării Al. 1, cauzată de ,,plictisul” cuvintelor des rescrise, o dau pe-o altă chestionare reiterată, în ciuda ,,protecției sociale” asigurată în același articol: dacă nu mai are voie să,,… exercite funcția, profesia, meseria ori activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.”, lit. j), ce mănâncă prima, a doua, a… zi de supraveghere?
Promisiune încălcată, de neținut, înainte-i înapoi, înapoi mai înainte…. Art. 86 bate-n 85, aduce la Al. 2…. Deci, dânșii dau pe mâna serviciului de probațiune supravegherea și verificarea modului de îndeplinire a obligațiilor ,,organelor abilitate”. Mi le spune și mie cineva? Al. 3 și 4 impun noi…, vorba vine, atribuții serviciului de probațiune, de a pune în aplicare imediat măsurile aferente, de a sesiza instanței schimbări, etc. Ineditul constă în posibilitatea de schimbare a hotărârilor judecătorești și fixarea altor măsuri corrective. La fel stipulează și Art. 87, dar cu posibilitatea renunțării la unele, dacă ,,… menținerea acestora nu mai este necesară.”
Asta se cheamă iertare, nicicum amânare. Pomană. Nu-l pune să facă nimic, băiat, sau fată, bun fiind, a doua dată nu mai face, reaua-credință din Art. 88, condițiunea clemenței, se putea citi pe buzele împricinatului de la primul termen de judecată, nu apare așa, din senin, exact pe parcursul perioadei de supraveghere. Amăgire-i totodată pentru condamnat. Nu reușește să ducă la final sarcinile solicitate în timp util, nu vrea sau recidivează cu intenție ori intenție depășită, procedeul se simplifică total: back to the jail! Da’ de la-nceput. Vai de pielea lui…! Tot spun o poveste când sporovăiesc cu ,,flăcăii” despre stagiul militar. Un coleg de ,,arme”, pe atunci lopeți, cazmale și târnăcoape, demn și liber, a crezut că munca la mină ,,înnobilează”, cauză pentru care a schimbat boneta primelor luni de instrucție pe-o caschetă și-o lanternă-n cosorog. Cinci ani, consecutivi, promisiune că va da țării cărbune. Probabil a greșit calculul, fiindcă-n perioada ultimă a părăsit postul de lămpaș, iar autoritățile, prompte, l-au tras atât de tare de mânecă încât l-au ,,repatriat” într-o unitate ostășească, dar cu regim special, spre a completa nu cele rămase netrudite-n galerii, 10, 20 de zile câte-or fi fost, ci restul până la un an și patru luni în uniformă. Și erau aproape de-un cvartet de anotimpuri. La 28 de ani…. Situația noastră? Asemănătoare, doar că maxim de drastică, amânatul execută toată condamnarea, indiferent dacă cea din urmă zi o sfeclește. În doar două ipostaze scapă: Al. 2 – ,,… când persoana dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.” – însă, exista reglaj la articolul anterior, prezența argumentului în text nu-și mai avea rostul; Al. 4 – ,,Dacă infracțiunea ulterioară este săvârșită din culpă, instanța poate menține… aplicarea pedepsei…” – și aici punctele de suspensie se referă la varianta antonimică a revocării hotărârii de amânare.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share