Fărădelegea lui Călin – Americănisme de-astea…


Îmi place limba engleză, dar la mine-acasă vorbesc româna.
Go, on și celebrul eF, în combinație diferită înseamnă cu totul altceva, cum și-n a noastră limbă o terminație nouă schimbă radical înțelesul. Sau fără nicio modificare face referire…. Mi-a venit pe dos să găsesc tot ce ține de infracționalitatea sub 18 ani intitulat Minoritate. Obișnuința, afurisita, plantează semințele unei singure explicații, îndepărtând sensul de rădăcină: mic, puțin…. Așadar, în următoarele rânduri despre minori și năzbâtiile lor sancționabile. Art. 113 delimitează spațiul de răspundere: la mai puțin de 14 ani nu răspunde penal, ,,… între 14 și 16 răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ.”, iar cel ce deja a împlinit 16 răspunde penal potrivit legii.
Se presupune anterior că 18 ani înseamnă major, dar cum bine știu ,,studienții”, de remarcat forma inventată și proveniența franțuză, la Drept ori în una dintre ramurile sale, numărul nu a fost tot timpul acesta, o revenire, facultativă pentru voi, la ,,Costituțiunea” USA arată că până mai ,,deunăsecol” trebuia să mai treacă o vreme, trei ani, până să se dea credit total individului și să i se aplice corecțiile comportamentale ca oricărui matur. Apropo de acea limpezime mintală. Art. 114 pune jaloanele potrivite, necesare aici, declarând că măsura educativă între 14 și 18 ani este neprivativă de libertate, la Al. 1, dar…. Părem, fiindcă deh, sunt trecut binișor de timpurile zburdălniciilor, duși cu… pluta. Să dai în cazurile acestor patru ani de coacere o dispensă că poate fi totuși… încarcerat – reeducarea în afara sistemelor sociale deschise, familie, școală…, tot pușcărie înseamnă, pompoșenia formulei ,,măsură educativă privativă de libertate” ia ochii și nu rezolvă problema de fond, carențele implementării eticului și moralei – mi se pare o greșeală. Cele două posibilități, de la Al. 2, de trimitere la ,,corecție” au două carențe: prima dovedește eșecul metodei de aducere pe drumul bun, o nouă infracțiune în acești adolescentini patru ani este posibilă doar dacă ,,insulică” a scăpat de sub supraveghere sau nu a fost suficient de bine monitorizat; a doua este consecința gravă a primei, gravitatea faptei este de la deosebită la maximă, de la șapte ani în sus până la detenția pe viață. Înfiorător să știi că unul din ăi mici pot ajunge să comită astfel de atrocități.
Cifre identice. De două ori unu, de două ori doi la Art. 115: la alineate și enumerări. Un simplu 1, 2, 3, 4, 5…. Abia acum ni se explică ce cuprind cele educațional-primative și neprimative, respectiv internarea în centre educative ori de detenție și stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la final de săptămână, asistarea zilnică. Dintre toate nu pricep consemnul, ce înseamnă, cum se face practica asistării și de către cine. Dar aflu eu…. Avem un Al. 2 cu trimitere la precedentul Art. 114 și, din urmă, la Art. 74. De-alde criterii pentru judecare.
Același 74 va servi ,,… efectuării evaluării minorului…”, cerut serviciului de probațiune ca referat, incluzând din partea acestuia propuneri de reintegrare (Art.116, Al. 1). Cu o excepție la Al. 2, cauzată de Art. 126, când sugestiile sunt propuse de către centrul educativ sau de detenție.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share