Cenaclul Alexandru Sihleanu – 8 Septembrie 2018

CUVÂNTUL SCRIS ÎN MAI MULTE IPOSTAZE

Sâmbătă, 08 septembrie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, din lipsă invitatul special Manea Agheană și chitara sa, (motive de sănătate), cu un moment de divertisment, asigurat de Matincă Costea, pentru relaxarea spiritelor, pe un monolog de Matincă Costea, Mă numesc Gogu Stamate, un monolog de Tudor Mușatescu, Reclamațiune, un monolog de Matincă Costea, Mai bine circul pe jos și… aplauze pentru memorie și interpretare.
A urmat lectorul de serviciu, Mihail Constantinescu, cu epigrame și proză. Epigramele prezentate fac obiectul cărții recent lansată, URZICUȚE. Ed. Rafet, august, 2018. Ni se relevă o lume a condeierilor, a membrilor Cenaclului ,,Alexandru Sihleanu”. Cu un spirit de observație peste medie, imortalizează clipa: „(Cenaclului nostru) Pe toți poeții îi primește/ Cenaclul nostru și-i îndrumă./ Nu pentru gloria de astăzi,/ Ci pentru gloria postumă!; (Unora care au ținut lecturi, care au durat cam mult) Când prinse versuri să ne cearnă/ Cred că era… ora de iarnă./ Iar când lecturile-ncheiară,/ S-a anunțat ora de vară.; (Unui creator care se exprimă mai bine în proză) Numai viața e de vină/ Că nu este mereu roză./ Nu e numai poezie,/ Uneori este și… proză.” Al doilea moment reprezintă câteva eșantioane de proză autobiografică, independente între ele. Să caute firul epic, să le introducă într-n tot unitar și cu bunăvoință să asistăm la o nouă lansare, de data aceasta un roman.
„O întrebare fiului: ai făcut, vreodată, o epigramă tatălui? Răspuns: da! Dacă nu o citești, înseamnă că o ții ascunsă să nu afle tatăl. Epigramele pe care le-am ascultat la fiecare ședință, le-am întâlnit în această carte, numită URZICUȚE. Cartea este o apariție deosebită, deoarece apar în tandem tată și fiu. După știința mea, este prima astfel de apariție. Pentru că au scos o carte, au devenit… profesioniști. În ideea că o să mai apară asemenea cărți, am făcut loc în bibliotecă pentru următoarele apariții. Le urez spor la scris și o precizare adresată autorilor: am stabilit cu divinitatea, cu îngerii păzitori, să le fie mereu aproape, să-i apere, să-i ajute și să-i ocrotească. Proza de astăzi mi-a plăcut pentru faptul că folosește un dialog aproape continuu.” (Mihai Doina)
„Stilul epigramelor dlor Mihail și Nicolae Ștefăniță Constantinescu nu este necunoscut. De când particip la întrunirile Cenaclului literar-artistic din Râmnicu Sărat am audiat, cu plăcere, aceste creații. În opinia mea sunt bine realizate și stârnesc umorul. Fragmentele în proză, citite de dl Mihail Constantinescu, dovedesc capacitatea acestuia de autoironie exprimând diverse aspecte autobiografice, în vederea posibilei publicării a unui viitor roman. Îl felicit pe el și pe fiul acestuia, și aștept cartea celor doi, fiind o lectură binevenită.” (Cristi Rusin)
„Lectura celor doi Constantinescu a suscitat, fără îndoială, ca de obicei, un deosebit interes. Aluziile cu privire la cartea de epigrame realizată de curând s-au dovedit plauzibile. Le mulțumesc pentru tot.” (Matincă Costea)
„(Epigramiștilor râmniceni) Au excelat și râmnicenii,/ Cu epigrame fel de fel./ Învingători sunt numai unii,/ Ceilalți; răniți… după duel. ” (Dumitru Hangu)
„Îi mulțumesc dlui Matincă Costea, inegalabil în momente umoristice, pentru că însuflețește atmosfera de început a Cenaclului. În viața mea l-am urmărit și pe scenă, amintindu-mi și de epigramele pe care le făcea. Era un deschizător de spectacol. Astăzi ne-a amintit felul cum ne deplasam cu mijloacele de transport IRTA. Îi mulțumesc și îi doresc multă sănătate. În ceea ce îl privește pe lectorul de serviciu, am urmărit epigramele și căutam înțelesul lor. Din epigrame poți învăța multe. Chiar era necesar să scoată un volum de epigrame. Sunt de admirat că le pot face pe loc. Referitor la fragmentele de proză, este bine să le organizeze, să le scrie într-un tot unitar.” (Costică Drîstaru)
„Sunt foarte încântat de modul cum se desfășoară ședințele cenaclului fiind alcătuit din toate ingredientele necesare bunei dispoziții, cum ar fi recitalul dlui Matincă Costea care transmite optimism și alături de dânsul îmi exprim toată admirația față de talentul lectorului care a exprimat în epigrame mult curaj în abordarea temelor propuse, înspirate din întâlnirile Cenaclului râmnicean. Eu sunt impresionat de capacitatea de observație și ca cititor îmi exprim satisfacția și bucuria de a ne întâlni cu astfel de scriitori în cadrul Cenaclului. Prin lansarea cărții URZICUȚE s-a deschis o poartă către lumea creației literare și le sugerez, celor doi autori, să continue pe acest drum, deoarece sunt dăruiți cu har pentru astfel de activitate literară. Sunt ca ,,Focurile vii” în cadrul Cenaclului râmnicean. Proza este interesantă, prin subiectele abordate. Consider că apariția unei cărți pe această temă este așteptată de cititor.” (Adrian Câmpeanu)
Luni, 10 septembrie, ora 17:00, un moment de muzică și poezie cu Ovidiu Scridon, care lansează la Râmnicu Sărat cartea TU CE-AI FĂCUT ASTĂZI? Sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Cristi Rusin. Vă așteptăm, cu drag.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share