Cenaclul Alexandru Sihleanu – 1 Septembrie 2018


IN MEMORIAM TITEL CONSTANTINESCU, PENTRU GLORIA CUVÂNTULUI SCRIS

Sâmbătă, 01 septembrie, membrii Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat s-au întâlnit în sala de spectacole la un eveniment cultural, Gala Laureaților la Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, un parteneriat public & privat între Asociația „Renașterea râmniceană”, Editura Rafet, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, Operascrisă.ro București, parteneri media Operascrisă.ro, Urmuz, Revista Nouă, Glas râmnicean, Pro Saeculum.
Moderatorul evenimentului, editorul și scriitorul Constantin Marafet, fondatorul și organizatorul festivalului: „Vă mulțumesc din suflet că ați venit la cea de a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”. Începem în foaier, cu o expoziție de grafică „Oameni de seamă ai Râmnicului” autoare dna Constanța Abălașei Donosă. Pentru întâia dată avem o expoziție a d-ei la Râmnicu Sărat, cu un efort supraomenesc, și o carte Râmnicul în amintirile mele. Aș vrea să dau cuvântul autoarei.”

​Constanța Abălașei Donosă: „Mă scuzați, voi vorbi de jos. Dedic această carte orașului Râmnicu Sărat. Expoziția se numește Oameni ai timpului. Pe Octavian Moșescu născut 1894, decedat 1982, l-am cunoscut în casă la familia prof. Gane. O mare personalitate a timpului, scriitor, un mare colecționar de artă. A fost o perioadă primar la Balcic, până când România a predat Cadrilaterul. Las orașului această expoziție. La mulți ani, oamenilor și orașului!”

Constantin Marafet: „Vă mulțumesc foarte mult! Haideți să să mergem în sală, să decernăm premiile. Bună ziua domnilor, sărut mâna doamnelor! Vă rog, să luați loc! O să prezint juriul celei de a XI-a ediție. Este vorba de Mioara Bahna, critic literar, membru USR, președinte, prof. la CN „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat, prof. univ. dr. Mihaela Albu, membru USR, poetul și scriitorul Emilian Marcu, membru al Comitetului de Conducere al Filialei Bacău a USR, prof. univ. Dan Anghelescu, membru USR, Florin Dochia, membru USR, red. șef Urmuz și Revista Nouă. M-a sprijinit în tot ce l-am rugat. E dificil să încep când emoția mă copleșește. Îl văd în sală pe dl primar Sorin Cîrjan și-l rog să vină lângă mine, să aducă salutul celor veniți.”
Sorin Cîrjan: „Dați-mi voie să vă salut. Suntem onorați să vă avem alături de noi. De asemenea, să mulțumesc râmnicenilor, și dlui Marafet că a dat Râmnicului o dimensiune națională. Am văzut atâta lume și am fost tentat să dau telefon la jandarmi, dar nu am făcut-o. Sunt împotriva mitingurilor. Sper să aveți o zi frumoasă la Râmnicu Sărat.”

Constantin Marafet: „Vă mulțumim dle primar. În sală se află și nepoata scriitorului Titel Constantinescu, Rozica Constantinescu, pe care o invit pe scenă.”

Rozica Constantinescu: „Vă spun bună ziua. Sunt alături de dl Marafet de la înființarea acestui festival. Sunt iubitoare de frumos, nu sunt scriitoare. E un lucru îmbucurător. Îmi permit să citesc o poezie din volumul Moda de toamnă, 1999, apărut în anul în care a plecat dintre noi: „M-am întors”: „Vezi? Sunt aici!/ Adus de noapte și de vechiul dor./ Salcâmii înfloriți și stânjeneii,/ glasul întors din drum, sonor,/ vibrând a flacără și alcool și mare/ și chinuindu-se în așteptări prea lungi/ și mii de stele respirând în noi/ și dispărând în fiecare./ Ce-ți torn în ceașcă? Fiere sau cafea?/ Deschideți poarta. A venit pădurea/ cu visul meu nebun mușcând din ea.” Vă doresc alături de cel care este sus, o zi frumoasă. Dlui Marafet și dlui primar, iubitor de frumos, numai bine.”
Constantin Marafet: „Importanți acum sunt premianții. E un lucru extraordinar la Râmnicu Sărat. Aș ruga juriul, să începem cu preș. Mioara Bahna, să ne spună despre această ediție.”

Mioara Bahna: „Sunt alături de dl Marafet. Ediția de anul acesta s-a deosebit de celelalte ediții prin numărul de manuscrise, mai puține, dar au crescut valoric. Am reușit, grație acestor criterii, să alegem pe cele mai bune. Nu sunt foarte multe premii. Ca și în anii precedenți, unele premii au fost oferite de diferiți parteneri ai festivalului. Îl avem în sală pe Firiță Carp, un scriitor de la București, unul dintre parteneri. Felicitări tuturor!”

Constantin Marafet: „Dna Mihaela Albu, vă rog.”

Mihaela Albu: „O să vă relatez o întâmplare din orașul dvs. Pe lângă parc, o doamnă ne-a întrebat ce se întâmplă la Casa de Cultură. Iată că, România nu moare. Am propus să dăm premiul Vintilă Horia, care și-a petrecut ani buni lângă Râmnicu Sărat. Editura Vremea și-a asumat o datorie cu toate riscurile: să editeze seria de autor Vintilă Horia, toate cele șase volume. Am scos această ediție.”

Constantin Marafet: „Dl Emilian Marcu, vă rog!”

Emilian Marcu: „Dați-mi voie să vă salut! Mă simt bine la Râmnicu Sărat. Am avut șansa să vin și cu alte ocazii. Vă spun, cu maximă sinceritate, mă simt bine printre dvs. Un cârcotaș spunea că sunt multe premii la Titel Constantinescu și s-au dat premii la kilogram. S-au dat mai puține premii decât manuscrise bune. Eu vă asigur că am făcut cea mai bună alegere pentru valoarea manuscriselor. Vă felicit, îl felicit pe Constantin Marafet, este un utopic în aceste vremuri grele, dacă ceri o sponsorizare. Marafet știe, dacă este dat afară pe ușă, intră pe geam. Vrea să facă ceva pentru orașul acesta, pentru adevăratele valori.”

Constantin Marafet: „Dl Dan Anghelescu, vă rog!”

Dan Anghelescu: „În primul rând vreau să vă mulțumesc că vă revăd. Dacă n-ar fi fost, Constantin Marafet ar fi trebuit inventat. Să ne amintim că ieri a fost ziua limbii române. Dl primar prezent astăzi, aici, pe care îl salut, într-un oraș mic, foarte mare pentru ce se întâmplă, face să existe o dimensiune spirituală. Eu mi-aș dori să ajungeți președinte, pentru că aveți dragoste de cultură. Din păcate, cultura, învățământul sunt în cădere liberă. Ar trebui să punem la zid o întreagă orientare, care de aproape 30 de ani dau pentru cultură ce mai rămâne.”

Constantin Marafet: „Dl. Florin Dochia, vă rog!”

Florin Dochia: „Îl felicit pe dl primar. Îl felicit pentru Ed. „Detectiv literar” pe Firiță Carp. A trebuit să aleg unul pentru premiul Detectiv literar. A fost un an foarte bun. Am fost obiectivi. Nu este ca la Bac: trebuie să iei 5 la toate, dar media să iasă 6. Îi felicit pe cei care au luat premii. Am să le dau premianților și un număr din Revista „Urmuz”. Mă bucur că sunt aici. Îmi place Viorica Răduță. O să mai primiți o antologie de poezie patriotică, realizată de Romeo Aurelian Ilie.”

Constantin Marafet: „Îi mulțumesc juriului pentru tot. De ce 13 premii și nu 12 cum s-a obișnuit. Am departajat doi concurenți, în funcție de resurse și așa am dat al 13-lea. Fără un om la care țin, nu pot da premiile. Dna Violeta Vîlcu, managerul acestei instituții.”

Violeta Vîlcu: „Bună ziua! Vin de la mare, în viteză. Mă bucur că ați ajuns. Onorat juriu, onorați premianți, dle primar. Sunt mândră de ce am realizat. Îl felicit pe directorul scestui festival, Constantin Marafet. Are multă energie.”

Constantin Marafet: „Am aici un cadou din partea dlui viceprimar Ștefan Torcărescu și harta orașului. Premiul Editurii RAFET, MIHAELA MERAVEI pentru cartea ANAMNEZE POETICE. Această carte, d-ei nu știe: 93% din cei recenzați de d-ei sunt dușmanii mei.”

Mihaela Meravei: „Vă mulțumesc! Am emoții deosebite! Primesc primul premiu de critică literară. De ce „Anamneze poetice”? Pentru că prin scrierile mele am vrut să redau o opinie de suflet, lirică, dacă pot să o numesc astfel, un fel de diagnosticare primară și personală a cărților luate în dicuție. Ernest Hemingway spunea: „Ceea ce un scriitor dorește să spună, nu ar trebui să vorbească, ci să scrie. I-am urmat sfatul.”

Constantin Marafet: „De ani buni oferim Premiul Alexandru Deșliu, un scriitor de valoare, născut la Râmnicu Sărat. Printre altele a scris primul Ghid turistic al Râmnicului Sărat. În sală se află soția lui Alexandru Deșliu. Printre altele a fondat Revista Pro Saeculum, o revistă de mare prestigiu. Soția continuă munca soțului. Premiul ALEXANDRU DEȘLIU se acordă dnei FEVRONIA SPIRESCU pentru cartea CROCHIURI FĂRĂ FRUNZE. Premiul este acordat de revista Pro Saeculum, Focșani.”

Nina Deșliu: „Bună ziua! Mă bucur că duceți mai departe tradiția Rîmnicului cultural. Soțul meu a fondat la Focșani revista Pro Saeculum. Mulțumesc, pentru cei care mă sprijină!”

Fevronia Spirescu: „Mulțumesc Celui de Sus care mă inspiră, soțului care mă sprijină, celui care a inițiat acest festival. (A lecturat din cartea premiată.)”

Constantin Marafet: „După părerea mea, în județul Vrancea sunt doi scriitori europeni: Paul Spirescu și Adrian Botez. Râmnicu Sărat a fost unul dintre cele mai bogate județe din România, la un moment dat s-a numit și Slam Râmnic. Anul acesta Premiul SLAM RÂMNIC se acordă dnei MIRELA GRIGORE pentru cartea UN RÂS ASUMAT.”

Mirela Grigore: „Vreau să mulțumesc juriului, dlui primar, dlui Marafet, datorită d-lui mă aflu în fața dvs. Nu vreau să lungesc discuția. Cartea este umoristică, cu parodie. Dați-mi voie, să vă recit: (Soluție) Femeia mică își dorește/ Pantofi cu tocurile cui./ Fiindcă soțu-o dojenește,/ Că nu-i la înălțimea lui.”

Constantin Marafet: „Cutia Pandorei a deschis-o dl primar când era viceprimar. Premiul FLORICA CRISTOFOREANU merge în ținutul Herței din Ucraina, la TATIANA SCRIPA pentru cartea QUASI PARALELE.”

Tatiana Scripa: „Stimat juriu, onorată asistență, toate florile din univers s-au strâns astăzi, aici. Vă mulțumesc și vă transmit cele mai frumoase urări, sănătate și la mulți ani acestui festival!”

Constantin Marafet: „În sală se află se află dna Liliana Popa, poetă. O să vă rog, să mă ajutați să prezentați dvs., un prieten cumun, să ne cânte ceva.”

Liliana Popa: „Vin aici de la Postul Național de Radio. Aici primează calitatea. Este firesc ca Revista Vremea să promoveze pe cei care au scris în pușcării. Mihaela Stoica este profesoară, dar cântă. Folkul a supraviețuit datorită poeziei de calitate.”

Mihaela Stoica, în calitate de cantautor: „Bună ziua și bine ne-am găsit. Emoțiile mă copleșesc, pentru prima dată când interpretez pe scena din Râmnicu Sărat. Voi interpreta Toamnă fără noroc. În sală sunt niște prieteni dragi mie, cunoscuți la Gheorghieni. O altă piesă Să nu plângi.”

Constantin Marafet: Dna o să mai cânte. A venit apecial de la Giurgiu. Dl PETRUȚ CĂMUI, deținătorul premiului VICTOR FRUNZĂ, cu volumul ASTĂZI NU ESTE ZIUA DE NAȘTERE A NIMĂNUI, nu a reușit să fie împreună cu noi. Trecem la următorul. Primul poet al Râmnicului este Alexandru Sihleanu, (1834 -1857) născut la București, dar părinții având un conac la Sihlea, cu o singură carte „Armonii intime.” Eminescu îl numește în Epigonii, „Liră de argint, Sihleanu.” Anul acesta, Premiul ALEXANDRU SIHLEANU, merge la Craiova, la ANGI MELANIA CRISTEA, pentru volumul 777 AMINTIRI.”

Angi Melania Cristea: „Sunt foarte onorată, în acest oraș pe care acum l-am cunoscut și care mă inspiră. Vin, aici, din Craiova, dintr-o minoritate macedoneană. Mulțumesc din tot sufletul juriului, dlui Constantin Marafet, dlui primar și colegilor mei de poezie! Aș dori să citesc „Micro-univers.” Vă mulțumesc din suflet! Rămân cu cea mai bună impresie pe care o duc în Craiova.”

Constantin Marafet: „Octavian Moșescu a fost și este o personalitate complexă născută la Tâmboiești, apoi viața l-a purtat la Viena, numit în două rânduri primar al orașului Balcic, care s-a dezvoltat ajutat de Regina Maria. Am descoperit (oferite de Alexandru Măciucă, nepotul) scrisorile printre care și una a lui Lucian Blaga. Anul acesta, Premiul OCTAVIAN MOȘESCU, este sponsorizat de nepoata Oana Maria Cajal, din Canada. Ne-am întâlnit la Tigănci, în București. Este scriitor, membru USR, dramaturg, singura scriitoare nonconformistă din S.U.A. și merge la

DANIELA MĂRGINEAN, pentru cartea SETEA DIN PALME. A venit din Spania, Iernut.”

Daniela Mărginean: „Vă mulțumesc! Este o mare onoare să fiu aici și să fiu premiată. Mulțumesc juriului, fiecăruia în parte! Mulțumesc celor care m-au îndrumnat să scriu și celor care m-au îndemnat să trimit la festival.”

Constantin Marafet: „Anul acesta s-a oferit Editura Detectiv literar, prin dl Firiță Carp să ofere un premiu. Premiul CORNELIU OSTAHIE, merge la ERIKA BLOJ, pentru cartea ROȘU SHIRAZ. Îl rog, pe dl Firiță Carp, să urce pe scenă.”

Firiță Carp: „Eu nu am venit, aici, numai să dau premiul. Am venit de departe ca să fiu aproape de Constantin Marafet. Îl felicit pentru acțiunile lui unice. Am împușcat doi iepuri, pentru ceea ce înseamnă numele lui în literatură. În primul rând era un om deosebit. Al doilea iepure, cineva de la Londra, stăpână pe multe metafore.”

Florin Dochia: „Roșu shiraz în engleză este un vin.”

Erika Bloj: „Sunt pentru prima dată în Râmnicu Sărat. Mulțumesc pentru acest premiu juriului, dlui Marafet, familiei mele. Vreau să mulțumesc unui poet, Vali Orțan, care m-a încurajat să trimit manuscrisul.”

Constantin Marafet: „Din Italia trebuia să vină MARIANA CORNEA, dar are un reprezentat, Monica Spînoche, pentru Premiul DUMITRU PRICOP, volumul LA BARUL DIN COLȚUL LUMII. Paul Spirescu lăcrimează. Un mare om, un mare poet. Vrancea i-a făcut un bust la Negrilești, la Casa Memorială Dumitru Pricop, datorită lui Costică Neagu.”

Monica Spînoche: „Vă mulțumesc în numele Marianei. În orașul acesta mă simt ca acasă. Vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia să fiu aici.”

Constantin Marafet: „Un alt prieten, Mircea Micu, făcătorul de gazete, a venit o dată sau de două ori la Festivalul „Titel Constantinescu.” Îi păstrăm respect și o vie recunoștință. Premiul MIRCEA MICU merge la MIHAELA AIONESEI, Tg. Secuiesc, pentru volumul SISIFA.”

Mihaela Aionesei: „Am uitat, aproape, ce aveam de spus. Vă mulțumesc, dlui Marafet, și dvs. Din păcate, limba română a devenit opțională, este triumful limbii române într-o zonă defavorizată. Când în oraș se aude vorbind românește, este sărbătoare. Să citesc o poezie în fața dlui primar este o sărbătoare.”

Constantin Marafet: „Un prieten al Râmnicului, cantautorul Manea Agheană.”

Manea Agheană: „Voi cânta ,,Tot pe drum sau Mereu pe drum”. După prima melodie nu ne putem pune decât întrebarea, în melodia următoare: ,,Viața noastră unde e?”

Constantin Marafet: „Mulțumim și noi. Întâmplător sau nu am fost ultimul editor al lui Fănuș Neagu. Am scos cel mai frumos text din carte, cea mai frumoasă carte pentru copii. Anul acesta Premiul FĂNUȘ NEAGU merge la ALICE BANCU, din București, pentru volumul HALUCINOGENA.”

Alice Bancu: „Bună ziua, tuturor! Vreau să adresez juriului mulțumiri, care mi-a oferit un început de drum.”

Constantin Marafet: „Premiul VINTILĂ HORIA merge la Vaslui, autoare ANA URMA, colegă de haiku, cu Genovel Frățilă. Cartea se numește URMA SOARELUI.”

Ana Urma: „Este prima dată când sunt în Râmnicu Sărat. Mulțumesc juriuluipentru primul meu volum premiat. Mulțumesc dlui Marafet. A citit un poem.”

Constantin Marafet: „Dragii mei, vă rog să veniți pe scenă toți premianții, cu toate premiile, cu dragostea voastră și dna Violeta, și dl primar. Împreună cu dl primar să înmânăm Marele Premiu TITEL CONSTANTINESCU drei IULIA ELIZE din Alba Iulia, pentru volumul CÂNTECELE FRUMOASEI ADDO.”

Iulia Elize: „Sunt foarte fericită! Emoțiile s-au mai înjumătățit de la aflarea veștii. Sunt foarte emoționată! Mulțumesc juriului, dlui Marafet, familiei mele care a făcut un efort să fie aici, în sală.”

Constantin Marafet: „Aste au fost spuse astăzi. Mai mult, nu știu ce am fi putut face. Îi rog pe toți scriitorii din sală să vină pe scenă .Vă mulțumesc din suflet. Ne întâlnim la a XII-a ediție. Vă aștept pe 01 septembrie 2019. Felicitări!”

Joi, 06 septembrie, începând cu ora 11:00, are loc, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, lansarea cărții URZICUȚE, autori Mihail Constantinescu și Nicolae Ștefăniță Constantinescu. Sâmbătă, 08 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu la Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Viorel Dodan. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share