Cenaclul Alexandru Sihleanu – 4 August 2018


HAZ DE NECAZ, CU EPIGRAMA ȘI PRIN MUZICĂ NE ÎNDULCIM

Sâmbătă, 04 august, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, (voce și chitară), invitatul special Manea Agheană și câteva melodii patriotice, pentru relaxarea spiritelor într-o atmosferă plăcută.
A continuat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pe un cuplet, „Se poate”, de Matincă Costea, „Balada chiriașului grăbit” de George Topîrceanu, o culegere (Matincă Costea) de texte umoristice, „Scrisori de dragoste”, subliniind, alături de Manea Agheană și chitara sa, ziua de sâmbătă ca o posibilitate de recreere.
Muzică de voie bună, ca o alternativă la umorul oferit de junele Matincă Costea, asigurată de Manea Agheană și chitara sa. Invitatul special Manea Agheană își alege cu grijă piesele pe care le interpretează în fiecare sâmbătă și chiar oferă melodii la cerere, spre încântarea asistenței.
A urmat lectorul de serviciu, Matincă Costea, cu un grupaj de epigrame. „(Birocratului) Ai un suflet de hârtie/ Și-o inimă de dosar./ Eu ți-aș prinde pe chelie/ Inscripția hârțogar; (La spital) De soliciți internarea,/ Ești trimis în lumea largă./ Costă mult hotelizarea/ Și n-ai fost adus pe targă; (Anonimat) Județul Buzău în presă/ E pân’ la Poșta Câlnău./ De la Buda la Vâlcele,/ Nici de bine, nici de rău; (Dezolare) Am strigat, ,,Jos dictatura!”…/ Până când am răgușit!/ Privim azi caricatura…/ Ce-am sperat și cea ieșit!; (Nedumerire) Radioul ne servește / Muzică în englezește./ Te întreb, frate Ilie:/ Am devenit colonie?” În general, coabitează destul de bine cu epigrama. Este analitic și are simțul umorului.
Muzică de voie bună asigurată de invitatul special Manea Agheană și chitara sa, care vine de la Boldu la ședințele Cenaclului „Alexandru Sihleanu” pentru a crea o atmosferă plăcută, un adevărat spectacol.
„Dl Matincă, astăzi, și-a depășit condiția umoristică. Ne-a delectat cu un frumos buchet de amintiri, de neuitat, prin cuvintele nemuritorilor George Topîrceanu, Cincinat Pavelescu, Păstorel Teodoreanu. Ecoul a fost puternic, pentru că am stat în București, la mansardă și număram stelele. Dl Matincă ne bine dispune, cu tot ce ne readuce din trecut, povestit frumos, cu mult har, creându-ne bună dispoziție. Dl cantautor, Manea Agheană, ne uimește cu repertoriul bine organizat de fiecare dată, potrivindu-se mănușă la evenimentul respectiv. Felicitări!” (Elena Cambeșteanu)
„(Atac la epigramă) Cine atacă epigrama,/ Dă culturii ajutor!/ Însă, alta este drama,/ Dânsul… a rămas minor; (Eu și subsemnatu’) Când îi lipsă de lecturi,/ Apelați la mine./ Am destule creaturi,/ Numai poante fine; (Învățăturile unei doamne) O să ai destulă minte,/ I-a deschis nevasta capu’,/ Doar în trei, patru cuvinte,/ Numai când îl vezi… pe dracu; (Întâia noapte de dragoste) Dragoste cu multe grade,/ Noi o știm, dar nu se cade,/ El, discuții de un ceas,/ Ea, atât a mai rămas!; (Centenarul Unirii) Am avut pământ și apă,/ Domnitori, mari patrioți,/ Unii au tras hoții în țeapă,/ Astăzi… țeapă pentru toți.” (Dumitru Hangu)
„Admir felul de viață al dlui Matincă Costea, de a compune și a recita uneori versuri de mult uitate, alteori creații proprii. Îi urez multă sănătate, mai ales mintală, să ne delecteze mulți ani de acum înainte. Dlui Agheană un călduros la mulți ani, atât d-lui cât și minunatei sale familii.” (Valeria Popa)
„O zi minunată, aici, cu bucurii și profund impresionat de spiritul dlui Matincă Costea, și în primul rând felicitări dlui Manea Agheană, care m-a uimit cu întregul lui repertoriu de melodii de suflet, de la tinerețe până la bătrânețe. La mulți ani!” (Dumitru Bardaș)
„Lectorul de astăzi ne-a încântat cu prestația sa, ca de fiecare dată. În ciuda tinereții sale, modul său de intonare este unul viguros, activ, trădîndu-i lunga activitate literar-artistică. Epigramele d-lui tratează aspecte diferite ale societății contemporane, precum viața politică, hoția, parvenirea, viața de familie, problema fumatului, problemele sistemului sanitar. Îi doresc multă sănătate pentru a-și putea continua activitatea.” (Cristi Rusin)
„Lectura realizată astăzi de dl Matincă Costea, reprezintă o încununare a unei îndelungate și bogate activități. Îl felicit! A fost o ședință frumoasă, o atmosferă plăcută, cordială. (Dlui V. Ghinea, care face o cafea super) Drum la Centru de-i avea,/ Vino să bei o cafea!/ Pe loc oboseala-ți trece/ Când cafeaua e de zece; (Dlui M. Costea) Recită biruitor,/ Pe verde la semafor,/ Azi, cu haru-i de artist,/ De rămâi ca la dentist; (Dlui M. Agheană) Azi, la Râmnic în câmpie/ Este mare veselie./ La mulți ani, să ne trăiești,/ Maestre din Dedulești!; (Dlui D. Hangu) Când pe variate game/ Ne reciți iar epigrame,/ Noi cu toții putem spune,/ Epigrama-i o minune!” (Mihail Constantinescu)
„Suntem în anul 2018 și ne apropiem cu pași repezi de marea sărbătoare de la 1 Decembrie, când națiunea română a fost unită. Cu sau fără intenție, omagiem Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 prin cântecele patriotice și naționale interpretate de fiecare dată la deschiderea ședințelor Cenaclului literar-artistic «Alexandru Sihleanu», de dl Manea Agheană. În ceea ce-l privește pe tânărul nostru Matincă Costea, ne încântă cu umorul său cultural, azi epigrame, altădată proză, poezie, etc și nu în ultimul rând momente umoristice din repertoriul propriu și ale altor autori. Ne demonstrează că are o minte sănătoasă, pe care o pune la muncă. Îi doresc sănătate și să ne încânte mulți ani înainte, mai ales că se apropie ziua lui de naștere.” (Costică Drîstaru)
„Astăzi, dl Matincă Costea ne-a delectat atât prin cunoscutul umor, dar și cu epigrame. Dlui Manea Agheană îi adresez câteva versuri: Printre note muzicale,/ Să-l ascult, e-o delectare./ Manea e sărbătorit,/ La mulți ani, îl felicit!” (Nicolae Constantinescu)
„Senior al culturii râmnicene, medic al tristeții celor din preajmă și mereu tânăr profesor de umor = dl Matincă Costea.” (Mihai Doina)
Ultimul cuvânt l-a avut invitatul special Manea Agheană și chitara sa, care și-a cântat „Mulți ani, trăiască” împreună cu asistența.
Cu prilejul ZILELOR MUNICIPIULUI RÂMNICU SĂRAT, derularea proiectului SCRIITORI RÂMNICENI se va face după următorul program: 07 august, ora 11:00, lansare carte RĂVAȘ și vernisaj, expoziție de fotografie CORDOBA, PE URMELE MAURILOR, autor pr.prof. Ștefan Costache Andrei, 09 august, ora 11:00, lansare carte SUPLICIILE FIINȚEI LĂUNTRICE, autor prof. Traian Cristea, 12 august, ora 11:00, SALONUL REVISTEI SPAȚII CULTURALE. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share