Cenaclul Alexandru Sihleanu – 17 august 2018


CUVÂNTUL DIN CUVÂNT, ALUNECÂND PE LUMINA METAFOREI PENTRU LINIȘTEA SERILOR NOASTRE

​Vineri, 17 august, membrii Cenaclului„Alexandru Sihleanu”, de la s-au întâlnit în foaierul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, la un eveniment editorial, din cadrul proiectului „Scriitori râmniceni” și înscrisă în Sărbătoarea Râmnicului Sărat, lansarea cărții „Ochiul lui Horus”, autoare Cornelia Ionescu Ciurumelea.
​Moderatorul evenimentului scriitorul și editorul Constantin Marafet: „Bună ziua! Am tot sperat să mai vină și dna Pioară, a venit. Astăzi doream să prezentăm toate cărțile din proiectul Scriitori râmniceni. O să încep cu cărțile de poezie, Răvaș, autor Ștefan-Costache Andrei, o carte importantă, te poți duce cu ea la orice concurs. O altă carte de poezie, Supliciile ființei lăuntrice, autor Traian Gh. Cristea, se pare a fi un proiect, de a scoate din ființă trăirile poetului la contactul existențial. O altă carte, Ochiul lui Horus, autoare Cornelia Ionescu Ciurumelea. O altă carte din proiectul Scriitori râmniceni, O istorie a sportului râmnicean, o carte de evocări a celor implicați în sportul râmnicean. Liviu Nicolae se află în sală, cel care a fost coloana vertebrală a acestei lucrări, împreună cu Gina Nechifor și Luminița Răileanu. Cei care vor să participe la cursul de jurnalism, să se înscrie, din octombrie voi preda la cursul de jurnalism. O rog pe dna dir. prof. Violeta Vîlcu să ne spună câteva cuvinte.”
​Violeta Vîlcu: Am venit să o felicit pe dna Ciurumelea, să vă dea Dumnezeu viață lungă în cariera literară. Toate cărțile din acest proiect, pentru mine, sunt valoroase. Mulțumesc, dna Ciurumelea! Felicitări.”
​​Constantin Marafet: „O altă carte, cartea dlui Răzvan Theo Chirac, care a fost lansată la Primăria Municipală, Italia, note de călătorie. O carte de excepție, ar fi bine să fie citită. O altă carte, Pamflete, în deschiderea manifestărilor prilejuit de proiectul Scriitori râmniceni. Sper că la anul să fie mult mai abordat acest proiect. Am muncit și am scos opera poetică a lui Stelian Cucu și mă bucurcă am reușit să stabilesc un tabel cronologic cu viața și opera lui Stelian Cucu, o personalitate complexă. Prefața acestui volum este scrisă de Mioara Bahna. Mai există 18 cărți, în manuscris. A fost un eseist de excepție și director la Liceul Alexandru Vlahuță. Într-o discuție cu dl Alexandru Măciucă, îmi spunea că are scrisorile lui Stelian Cucu. Știam că a fost prieten cu prof. Vasile Uță. Din scrisorile de la dl Alexandru Măciucă și cele dela dl prof Vasile Uță am scos această carte Epistoliér. O altă carte, Călător sub umbra Râmnicului, scrisori ale lui Octavian Moșescu cu diferite personalități. Am alcătuit un tabel cronologic și la Octavian Moșescu. Pe 1 septembrie, are loc Gala laureaților a Festivalului Titel Constantinescu, unde vor veni scriitori din țară și din afară. (Octavian Moșescu – un călător sub umbra Râmnicului) – De sub umbra Râmnicului se întorc cireși în floare. Cad mutele scrisori în palmă și aprind sărbători în ceasul gării. Întorc cu respirații nude o altă lume din înălțimea unui trecut. Sfios și cu teamă așez silabă lângă silabă în gând înlocuind resemnarea unei răni. Văd cum sângele de un albastru închinat a împărțit lumina, iar eu șoptesc amintiri dintr-o scrisoare (…) (A citit din prefața volumului, pe care o semnează.) Să revenim pe planeta Pământ. Am făcut vorbire de proiectul Scriitori râmniceni, s-a derulat cu sprijinul dlor Sorin Cîrjan și Ștefan Torcărescu. A ajuns, cu dragoste dl Ștefan Torcărescu.”
Ștefan Torcărescu: „La finalul prezentării acestor cărți din proiectul Scriitori râmniceni, acum și aici, aș vrea să fac câteva precizări, la tot anul cultural de la augustul lui 2017, la augustul lui 2018, timp în care am încercat să fim aproape de cultură și suntem mulțumiți de dvs. că am găsit finalitate în dvs. Suntem onorați că există râmniceni cu preocupări spirituale deosebite. Provitor la cartea de față, ne introduce în mitologia egipteană și cred că dna Ciurumelea este o personalitate a acestor locuri și în sufletele noastre, și este unul dintre primii oameni de cultură pe care i-am cunoscut. Mi-a rămas întipărit pe retină, dintr-o întâmplare, că însuflețește totul în jurul d-ei. Rămâne o persoană discretă, care este universul potrivit firii d-ei. Mulțumiri! Ceea ce rămâne în urma noastră contează pentru generațiile care vor veni. O carte trăiește veșnic. Această copertă, în contact cu această lucrare, generațiile viitoare vor avea lumina în acest proiect, iar noi suntem mulțumiți că ne-am făcut datoria, atât cât am putut. Încheiem un an cultural în care adresez mulțumiri dvs. ca comunitate, Muzeului Municipal, Bibliotecii Municipale și nu în ultimul rând dlui Constantin Marafet care este implicat, ceea ce ne obligă pe noi să mergem mai departe în această formulă. Ca să putem continua această bună colaborare, avem nevoie de un ajutor de la dvs., așa cum vă manifestați intelectul. Dăm de la buget bani și pentru cultură , de aceea depind mai mult de dvs. Vă mulțumesc, tuturor! La mulți ani, să fim uniți și să avem mereu un dialog constructiv!”
Constantin Marafet: „Cu pumnii la gură… desculță…/ oarbă până la cântec…/ cu ureche vie… flămândă de iarbă…/ cu sânge de prunc…/ caut/ tărâmuri imaculate… fără măști… actori și cortină…/ Plătesc ochiul birului arhaic de plâns…/îi las peste retină/ urmă adâncă de lacrimă…/ o infinită dimensiune…/ o dâră de patimă… până-n străfund…/ Inutil… iubite… nu te găsesc în cuvânt…/ Îmbrățișarea ta nu mă despică semantic…/ Sunt prinsă-n capcană…/ privighetoare… mută din naștere…/ căutând poarta… trecerea… moartea… evadarea…/ într-un sinucigaș… euforic amurg…” Vine în fața noastră Cornelia Ionescu Ciurumelea, ca un fluviu de lumină de la Mânzălești până la Râmnic. Destinatarul sunteți dvs. Toate poemele au vederea spre apus. Dna Pioară, vă rog!”
Aneta Pioară: „O carte de poezie, care exprimă în vers alb, personalizat, în care tema este dragostea simțită, trăită, cu care Dumnezeu a dotat făptura umană. Sentimentul de dragoste trăit de autoare, este exprimat în mod direct. Apreciez această atitudine, acest crez față de poezie. Iubirea profundă pe care o ascunde în metaforă, poemele auzului poemele vederii, poemele atigerii, poemele gustului, poemele mirosului, poemele gândului, poemele cuvântului, poemele sângelui, poemele sufletului, deci marea temă a iubirii profane, a iubirii sacre.”
Constantin Marafet: „Dna Ecaterina Chifu, vă rog!”
Ecaterina Chifu: „Este atât de încărcată de metafore! Este o scriere dramatică, un univers de lacrimă, un univers în care viața și moartea se confruntă. Toată cromatica susține metafora.”
Constantin Marafet: „Este nevoie și de muzică. Un moment muzical, cu Manea Agheană.”
Constantin Marafet: „A citit din lirica volumului. Dl prof ,Liviu Nicolae, vă rog!”
Liviu Nicolae: „Voi fi scurt. Vreau să subliniez feminitatea acestui stil. De la titlu, o divinitate egipteană, autoarea a realizat o carte bună.”
Constantin Marafet: „Cred că ne apropiem de încheierea acestui proiect. Să sperăm că anul viitor va fi altfel, am învățat ceva din anul acesta. Să dăm cuvântul autoarei.”
Cornelia Ionescu Ciurumelea: „Vă mulțumesc pentru participare. Cred că ar trebui menținut un ochi al lui Horus, ca organizare. Despre carte, tot ce am vrut să spun, este spus în motto. Legătura cu ochiul lui Horus este regenerarea, iubirea din toate punctele de vedere, în toată plenitudinea. Un ochi este luna, celălalt este soarele, înfățișat cu capul de șoim, totul merge până la poemele iubirii, ale sângelui. Grafica este inspirată din regenerarea perpetuă, din lumina, din lacrima ochiului. Totul este un simbol, rămâne să-l descifrați.”
Constantin Marafet: „Și două producții de moment. Să-i ascultăm pe dl prof. Mihai Constantinescu și Nicolae Constantinescu.”
Mihai Constantinescu: „Liniștea-i deplin stăpână/ Pe orașul din câmpie,/ Ochiul lui Horus privește/ Fermecat de poezie.”
Nicolae Constantinescu: „Când de Horus ne vorbești,/ Pri ochiul său ne privești/ Din înalte constelații,/ Văd că iar ai revelații/ Și în cartea dumitale/ Metafore fluviale.”
Constantin Marafet: „Urmează o sesiune de autografe.”
Cu prilejul ZILELOR MUNICIPIULUI RÂMNICU SĂRAT, la Centrul Cultural, va avea loc sâmbătă, 18 august, ora 11:00, Dialogul epigramei râmnicene. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share