Cenaclul Alexandru Sihleanu – 12 August 2018PRE LIMBA POEZIEI, ÎN SALONUL SPAȚII CULTURALE

Duminică, 12 august, membrii Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” s-au întâlnit în foaierul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, la un eveniment închinat Zilelor Municipiului Râmnicu Sărat, Salonul revistei Spații Culturale și un eveniment editorial, lansarea cărții Poema râmniceană, autor Nicolai Tăicuțu..
Valeria Manta Tăicuțu: „Dna dir. Violeta Vîlcu, vă rog să faceți dvs. oficiile de gazdă.”
Violeta Vîlcu: „Bună ziua și bine ați venit! Este al 11-lea an de când Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu” finanțează revista Spații Culturale. Dna Tăicuțu mi-a dat microfonul să vă urez ani mulți pentru creație.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Vă mulțumesc că ați venit la o sărbătoare a Râmnicului Sărat, dar și a revistei Spații Culturale. Avem aici, în sală scriitori din jud. Vrancea: Nina Plopeanu, Fevronia Spirescu, Paul Spirescu, Marin Moscu. În partea cealaltă, din Brăila: Mihai Vintilă, Virgil Andronescu, Alexandru Costin. Din diasporă Lelia Rădulescu, trăiește la New York. Din Buzău: Emil Niculescu, Nicolae Pogonaru, Mihai M. Macovei, Gina Zaharia, Dumitru Pană. Cel care face fotografiile, Lucian Mănăilescu, din Buzău. În fața dvs. aveți redacția revistei Spații Culturale: Petrache Plopeanu, Stan Brebenel, Manuela Camelia Sava, Nicolai Tăicuțu și subsemnata, Valeria Manta Tăicuțu. Alături de noi și câțiva râmniceni: Traian Cristea, Alexandru Măciucă (critic de artă),Viorel Dodan, Laurențiu Selegian, Sorin Călin, Vasile Ghinea. În sală mai sunt și cititori și le mulțumim că se mai citește. Pe scurt programul. Încerc să fiu operativă. Despre revista Spații Culturale, după care lansarea cărții Poema râmniceană, autor Nicolai Tăicuțu și partea a treia, un podium al poeților care au colaborat la Spații Culturale. Revista Spații Culturale a apărut în noiembrie 2008, cu o redacție din care lipsesc Valeriu Șofronie și secretara Silvia Sofineti. Revista nu este una cosmopolită. Noi iubim ceea ce este valoros. Am văzut între noi, acum, pe Ecaterina Chifu. Revista încearcă să fie pe gustul cititorului cărturar, dar și a cititorului obișnuit. Vă rog, să luați cu dvs. un exemplar. Despre Poema râmniceană, va vorbi Emil Niculescu.”
Emil Niculescu: „La bugetul pe care îl avem, este prea mult. Acestă carte duce spre o zonă lacrimogenă, nu este un volum plângăcios, este un volum care are două voci: a celui care a scris și cealaltă a contemporanului Nicolai Tăicuțu, care este perfect ancorat și racordat la realitatea contemporană, cum și orașul are umbră și lumină, acea zonă în care luciditatea se contopește cu tandrețea. Ultimele trei secțiuni sunt mai puțin afectate. A doua parte a volumului este apropiată de sensibilitatea contemporană. Râmnicu Sărat a fost unul dintre județele abuziv desființate. Ceea ce s-ar spune în final, există un drum, o cadență a orașului de dinainte și acum, este sub vremuri și vremurile sub administrație. Reproșurile au altă miză, e o secțiune a volumului foarte frumoasă, unde până și redacția Spații Culturale apare în ipostază sepia.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Trecem la podiumul poeților, care nu ține de erarhizări și vom începe cu Gina Zaharia.”
Gina Zaharia: „Bună ziua! Mulțumesc, că mă aflu aici între oameni de cultură. Vă citesc Culorile patriei.”
Emil Niculescu: „Poema râmniceană este o carte, fără a-și propune de a-i fi de cea mai fidelă identitate, îi creionează lui Nicolai Tăicuțu un portret robot (la maturitate) lipsit de afectări larmoiante, cum ironic-amăgitor se sugerează în subtitlu, conturând, în marginea unei visări cenzurate, un profil bine racordat la „tensiunile” la zi, ale literaturii, unde rostirea firească a poetului, privirea cu care scrutează ambiental și contemporanii, are luciditate.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Vreau să semnalez prezența dnei Mioara Bahna. Îl rog pe Marin Moscui să ne citescă ceva.”
Marin Moscu: „Ochii poeziei.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Lelia Rădulescu, pe care am cunoscut-o în 1977, când am venit în Râmnicu Sărat și Corolar Camil petrescian dramatism.”
Lelia Rădulescu: „Am citit Spații Culturale și am fost foarte impresionată de calitatea revistei. Voi citi Mit medieval.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Zilele trecute, poetul Traian Cristea și-a lansat volumul Supliciile ființei lăuntrice.”
Traian Cristea: „Lăuntric sunt.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Trecem la Brăila. Mihai Vintilă.”
Mihai Vintilă: „Poezie, mere și mărfare.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Buzău, Nicolae Pogonaru.”
Nicolae Pogonaru: „Întâmplare pe malul râului Buzău.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Vrancea, Paul Spirescu.”
Paul Spirescu: „Cântec mut.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Brăila, Virgil Andronescu.”
Virgil Andronescu: „Bună ziua și vă mulțumesc! Voi citi din volumul Necropsie lirică.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Buzău, Dumitru Pană.”
DumitruPană: „Altă Itaca.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Nicolai Tăicuțu.”
Nicolai Tăicuțu: „Noi cei atinși de umbra măslinului publicată și în Spații Culturale. ; Extensie.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Brăila, Alexandru Costin.”
Alexandru Costin: „Înspre roșu și violet.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Vrancea, Nina Plopeanu.”
Nina Plopeanu: „Scorbura din timp (poem în proză).”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Laurențiu Selegian.”
Laurențiu Selegian a citit două poezii fără titlu.
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Buzău, Mihai M. Macovei.”
Mihai M. Macovei: „Se numea cândva Maria.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Vasile Ghinea.”
Vasile Ghinea: „O poezie, Echilibru precar. Mulțumesc.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Viorel Dodan.”
Viorel Dodan: „Fântănile.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Ecaterina Chifu.”
Ecaterina Chifu: „Îl felicit pe Nicolai Tăicuțu. Avem datoria, ca noi scriitorii, să ridicăm un monument din cuvinte orașului în care trăim. Tu, eu, o eternitate.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Buzău, Stan Brebenel.”
Stan Brebenel: „O scurtă proză umoristică. Aventuri la vârsta a treia.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Buzău, Lucian Mănăilescu.”
Lucian Mănăilescu: „Pământul care mă leagănă. ; Zbor târziu.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De al Vrancea, Petrache Plopeanu.”
Petrache Plopeanu: „Un sonet. Poemul ce te cântă.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Camelia Manuela Sava.”
Camelia Manuela Sava: „Consider Spații Culturale un fel de blazon al Râmnicului Sărat. Dna Valeria Manta Tăicuțu este motivul acestei reviste și îi doresc sănătate, multă putere de muncă, să ducă mai departe scrisul rîmnicean. Oncologică.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Râmnic, Sorin Călin.”
Sorin Călin: „Mă bucur că revista s-a repatriat, măcar cu acest prilej aniversar. Mă bucur că ne reîntâlnim. Incoruptibil.”
Valeria Manta Tăicuțu: „De la Vrancea, Fevronia Spirescu.”
Fevronia Spirescu: „Se ducea la biserică. ; Economie.”
Valeria Manta Tăicuțu: „Otravă la încheietura timpurilor. Aici se încheie Salonul Spații Culturale, 2018. Vă doresc sănătate. Vă invit la cafeaua literară, să schimbăm o carte.”
Cu prilejul ZILELOR MUNICIPIULUI RÂMNICU SĂRAT, derularea proiectului SCRIITORI RÂMNICENI se va face, în continuare, după următorul program: 16 august, ora 11:00, la sala Primăriei, va avea loc lansarea cărții Italia, note de călătorie, autor Răzvan Chirac, pe 17 august, ora 11:00, la Centrul Cultural, va avea loc lansarea cărții Ochiul lui Horus, autoare Cornelia Ciurumelea, pe 18 august, ora 11:00, Dialogul epigramei râmnicene. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share