Cenaclul Alexandru Sihleanu – 7 Iulie 2018


ÎNTRE EROS ȘI THANATOS VIAȚA TREBUIE, DIN CÂND ÎN CÂND, ACORDATĂ

​Sâmbătă, 7 iulie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și câteva melodii de dragoste, pentru relaxarea spiritelor.
A continuat, tot pentru îmblânzirea spiritelor, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pe un monolog-cuplet de Matincă Costea, „Sunt un om nenorocos”, un monolog de Ion Măgârdiceanu, „Eu sunt Nică Titirează”, un monolog de Nicu Vafiadis, „Basm din anul 2000” și „Dialog nocturn”, culegere Matincă Costea și… aplauze.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa, a intervenit cu melodii de voie bună.
A urmat lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, cu o cronică de întâmpinare la volumul „Pasărea ceții” (poezie), Ed.TIP-NASTE Pitești, autor Ion Toma Ionescu, „Tabloul unei zile de primăvară”, două poezii și zece aforisme. Ex: (Tabloul unei zile de primăvară) „Actul de naștere la Editura TIP-NASTE Pitești, 1995, Pasărea ceții, cu un subtitlu, Tablouri dintr-o expoziție, este volumul de debut (poezie), a celui care semnează Ion Toma Ionescu: versurile mele/ ca niște arbori/ eu le spun/ arbori cu neon/ recompun/ în noapte/ foșnirea/ căii lactee; Pasărea ceții (versurile mele). Ion Ionescu trebuia să aibă un nume și îl are: Toma. Cu Toma, credinciosul sau nu, Ion Toma Ionescu își pune semnătura pe singurătatea sa, își definește singurătatea sa de Pasărea ceții. Poetul are două identităţi, identitatea singurătăţii sale creatoare şi identitatea sinelui existenţial. Între „Pasărea ceţii (tablouri dintr-o expoziţie)”, poezii fără titlu, ca într-un lapidarium, amintind de poezia japoneză şi „Tablouri dintr-o expoziţie”, alternând cu „Pasărea ceţii”, într-un ludic al imaginaţiei, fiecare cu o juxtapunere pentru precizare tematică, o arhitectură. (…) Cu o tehnică particulară, Ion Toma Ionescu, parcă, s-ar ghida după cuvintele lui Ralph Waldo Emerson: „Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum şi lasă o urmă”, cu un lexic ce s-ar părea, uşor ostentativ, într-o tendinţă de încifrare, uneori aforistic, în acest aparent ludic între cele două noţiuni, „pasărea ceţii” şi „talouri într-o expoziţie”, cu o arhitectură inedită şi personală, dovedeşte o bună cunoştere a fenomenului social şi se dovedeşte, cel puţin aparent, un romantic calculat, rece. Este singular în acest peisaj românesc şi asta spune mult pentru un volum de debut.”
Dar, să dăm cuvântul invitatului special Manea Agheană și chitara sa, pentru a relaxa atmosfera, cu dragostea și voia bună din cântecele sale, după care dăm cuvântul asistenței pentru aflarea adevărului din ședința de astăzi.
„Lectura oferită de dl Vasile Ghinea a constituit, pentru mine, o veritabilă paletă literară. Este, dacă vreți, o radiografie a unor creații, la care se adaugă punctul de vedere al lectorului de azi. Cât privește creația proprie, fac afirmația că ele constituie, întradevăr, valoare literară.” (Matincă Costea)
​„Vreau să reliefez câteva aprecieri, cu privire la ședința noastră, de astăzi și venind de câțiva ani, mi-am elaborat niște direcții în care mă orientez când iau cuvântul. Întâi îmi organizez bine discursul, pornesc în cuvântul meu de la întreaga creație a lectorului, deci trebuie să cunosc ce a mai scris până la lectura de azi. Fiind vorba de o cronică despre o operă literară, o carte, consider că trebuia să fi citit opera scriitorului analizat. Deci, n-o cunosc. Critica literară este și ea o creație. Criticul mai poate fi considerat și scritor. Lectorul o face cu mult har, dovedește erudiție. Este foarte citit. Deci, eu apreciez ca foarte bună această cronică, așa cum au fost și altele. În privința poeziilor citite, am în față ,,Noaptea singurătății”, în care remarc viziunea originală a creatorului. Vasile Ghinea este unul din cei doi-trei mari creatori ai Cenaclului „Alexandru Sihleanu”. Iată o viziune prometeică. Deci, poetul este un Prometeu. Numai el aude, simte, ceea ce numai el vede este poezie adevărată. Metafora este inima poeziei. Despre aforisme, am în față ,,Dumnezeu a creat omul. Poeții au creat metafora. Apoi au venit filosofii să bată monedă din metafora poeților. Mă veți întreba, pe bună dreptate. Ceilalți? Ceilalți se bat cu pumnul în piept. Pardon! Țin lumânarea”. Aforismele sunt realizate, sunt inteligente. Cu privire la un monolog pe care l-a interpretat dl Matincă Costea, se mulează perfect cu ceea ce mi s-a întâmplat mie: Ceea ce mi-ai relatat,/ Mie mi s-a întâmplat,/ Cu vecinul de la trei,/ culmea, îl cheamă Andrei. A fost o ședință plăcută. Interpretarea dlui Manea Agheană, zece cu felicitări, pentru toți trei, care ne-au delectat.” (Mihai Constantinescu)
​„Lectorul de astăzi ne prezintă un exemplu de poezie modernă și critică literară, dovedind o bogată experiență acumulată de-a lungul anilor în domeniul literaturii. El se folosește, pe parcursul prezentării, de anumite elemente specifice literaturii universale, citând chiar personalități istorice precum Niccolò Macheavelli. Aforismele expun concepția lectorului cu privire la valoarea și semnificația poeziei. Poeziile citite ne întăresc convingerea, conform căreia lectorul nu este nici pe departe la primele manifestări literare de acest gen. Sincere felicitări! Îi doresc sănătate și putere pentru a-și putea continua îndelungata activitata literar-artistică.” (Cristi Rusin)
​„Deși am mai ascultat momentele umoristice ale dlui Matincă Costea, dar și melodiile interpretate de dl Manea Agheană, acestea sunt nemuritoare prin interpretarea lor de excepție: Muzica și cu umorul/ La ședință ne dau tonul,/ Atmosfera o susține/ Ca să comentăm mai bine. Legat de lectorul de serviciu, chiar dacă nu am citit cartea, nu l-am cunoscut pe Ion Toma Ionescu, prin citatele date de lector în cronica sa, m-a făcut să înțeleg despre ce este vorba. Un lucru care este important în ceea ce privește un creator, orice ar scrie, trebuie să transmită un mesaj, să-l facă pe cititor să înțeleagă. Atât cronica, cât și poeziile, și aforismele dlui Ghinea mi-au plăcut.” (Nicolae Constantinescu)
​„La fiecare ședință a Cenaclului la care particip, vin cu mare plăcere pentru al auzi pe dl Matincă Costea, cu umorul d-lui inconfundabil, pe care îl cunosc din fragedă copilărie. Și momentul muzical al dlui Manea Agheană m-a făcut să mă simt bine. În afară de aceste două momente, îmi place să ascult și prezentarea lectorului de serviciu. Referitor la lectorul de astăzi, dl Vasile Ghinea, cu toate că nu sunt în temă cu poezia modernă, înțeleg efortul deosebit de a-și prezenta creația. Este creația unui om inteligent. Vin cu mare drag la Cenaclu.” (Marian Ezaru)
​„Materialul prezentat de dl Matincă Costea a avut darul de a crea o bună dispoziție. Este un interpret deosebit al textelor prezentate, scoțându-le astfel în evidență valoarea artistică. Fin observator al societății, critică în creațiile d-lui viciile oamenilor prezentându-le cu umoru-i caracteristic. Dl Manea Agheană a interpretat cântece din muzica ușoară clasică în care se desprind sentimente de nostalgie după timpul trecut, după muzica de altădată. Lectorul de serviciu, criticul literar Vasile Ghinea, scoate în evidență valoarea artistică a volumului de poezii ,,Pasărea ceții” a lui Ion Toma Ionescu. De asemenea, autorul cronicii caută să faciliteze înțelegerea poeziilor, altfel spus, creează o punte între cartea autorului și cititor. Aforismele sunt adevărate judecăți de valoare: Viața este un film de scurt metraj în care regretele sunt puncte cardinale; Gustul puterii este un amestec de sânge, bani, agentură străină, făgăduieli neonorate și peste toate zâmbet și explicații. Ca să creezi aforisme trebuie să ai o anumită experiență de viață și un bagaj de cunoștințe destul de valoros. Poeziile citite sunt poezii moderne, în care abundă imagini artistice, pline de culoare, mișcare și lumină.” (Stela Miloș)
​Ultimul cuvânt l-a avut invitatul special Manea Agheană și chitara sa, cu muzică de dragoste și voie bună. Este de admirat, vine în fiecare sâmbătă de la Boldu, pentru a crea în cadrul ședințelor Cenaclului Alexandru Sihleanu o atmosferă și o zi deosebită.
​Sâmbătă, 14 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu” va fi George Anghel. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share