Cenaclul Alexandru Sihleanu – 30 Iunie 2018


PATRIE ȘI DRAPEL SUNT NOTELE UNUI CÂNTEC CE NE TULBURĂ INIMILE

Sâmbătă, 30 iunie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat” (deja intrat în tradiție), versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și câteva melodii patriotice, pentru relaxarea spiritelor.
A continuat, tot pentru îmblânzirea spiritelor, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pe un monolog de Mircea Crișan și Vasile Tomazian, „Eu și Suzana” și „Bancuri de altădată”, culegere Matincă Costea și…aplauze.
A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa, cu muzică patriotică, plăcută și mobilizatoare.
A urmat lectorul de serviciu, Mihai Doina, cu un material, „Ziua drapelului național, mic istoric”, care se serbează anual pe 26 iunie. Dl col. Mihai Doina s-a făcut cunoscut prin sculptură, fiind un sculptor (de la care și subsemnatul a luat lecții) care a participat și la „Tabăra de sculptură” de la Meledic, organizată de dna Cornelia Ciurumelea. Astăzi, a prezentat, după declarația d-lui, „o informare, fără pretenția de scriitor”. O informare strictă și la obiect, din care reiese nu numai grija pentru o informare corectă, dar lasă să se întrevadă și un sentiment patriotic.
Un nou moment de muzică patriotică. Invitatul special Manea Agheană și chitara sa și-a făcut pe deplin datoria.
„Pledoaria lectorului de astăzi s-a dovedit relevantă și concludentă. ,,Trei culori”, de Ciprian Porumbescu, s-ar fi cuvenit să rămână imnul nostru național, fost cândva imnul republicii noastre. După opinia mea, actualul imn nu mai corespunde, ne-având culoare de imn, el fiind un cântec revoluționar de la 1848. Este neplăcut că în textul actualul imn se pronunță de trei ori cuvântul moarte. Poporul român este un popor blând, nu agresiv și nu dorește moartea nimănui. În varianta Ciprian Porumbescu frumusețile patriei sunt reflectate în simbolistica celor trei culori, ce vor rămâne de-a pururi semnificative. Ciprian Porumbescu n-a fost nici comunist, nici liberal, nici țărănist, ci un român, cu trup și suflet. Că muzica lui a fost valoroasă o dovedește faptul că Albania a adoptat ca imn de stat ,,Pe-al nostru steag e scris Unire” și nu l-au schimbat. Consider că trebuia să rămână imnul nostru de stat.” (Matincă Costea)
„Steagul, drapelul sau tricolorul este cel mai vechi ca simbol. Neagoe Basarab către fiul său Teodosie: ,,Astfel mintea se află în trupul omului asemenea când steagul stă în mijlocul luptei, iar în luptă toată oastea privește la steag.” Orice unitate militară a primit un steag la înființare, care odată steagul pierdut în luptă, unitatea se desființează. În armată jurământul se depune pe steag. Problema este următoarea: avem un steag foarte frumos și simbolic, care prin cele trei culori exprimă și bogățiile țării, și eroismul în luptă, și cerul albastru. Dl Doina a avut intenții bune, trebuia să se rezume numai la tricolor. Dovedește că s-a documentat.” (Costică Drîstaru)
„Materialul prezentat de dl Doina și-a atins scopul pentru care a fost prezentat. Am ascultat o succintă istorie a apariției și evoluției tricolorului. Între steag și drapel este o diferență. Drapelul este acel simbol care are încorporat decorațiile luptelor la care a participat. Steagul este o emblemă obișnuită a statului român. Consider foarte utilă prezentarea dlui Doina ne-a readus în memorie semnificațiile tricolorului românesc.” (Viorel Dodan)
„Am dedicat o epigramă celor care în momentul lecturii sau expunerii orale uzează prea des de vocalele ,,î” și ,,ă”: Te-ascultăm toți cu răbdare/ Când cuvântul ți-l susții/ Și-ntrebăm plini de mirare/ Alte sunete mai știi? În primul rând, nu-mi convine că se sărbătorește Ziua Drapelului Național, în vreme ce pe toate instituțiile flutură drapelul U.E. Steagul este foarte important pentru noi, românii, este ceea ce ne definește. Steagul este un element absolut necesar, o reprezentare a românității. Dacă s-ar face un sondaj, cu privire la semnificația cuvântului drapel și a cuvântului steag, foarte puțini ar fi în stare să explice acești termeni.” (Mihai Constantinescu)
„În primul rând, vreau să spun, ca să facem adevărată literatură, nu trebuie numai să culegem, ci să reușim să creem. Ceea ce s-a citit este un referat, o culegere, care era bine venit, nu în Cenaclul literar ,,Alexandru Sihleanu”, ci într-o asociație , cum ar fi ,,Cultul eroilor”. Ca idee a fost interesant. Momentele care mi-au plăcut, cel mai mult, au fost cel muzical al dlui Manea Agheană și cel umoristic al dlui Matincă Costea. În final, închei cu o epigramă: Despre steag azi ne vorbești,/ Dl Doina, ne uimești!/ Ești așa original,/ Eseu cules personal.” (Nicolae Constantinescu)
Ultimul cuvânt l-a avut muzica patriotică a invitatului special Manea Agheană și chitara sa.
Sâmbătă, 7 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Vasile Ghinea. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share