Cenaclul Alexandru Sihleanu – 14 Iulie 2018


BRONZUL BIBLIC SUNĂ A REMEMBER

​Sâmbătă, 14 iulie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și câteva melodii voie bună, pentru relaxarea spiritelor.
A continuat, tot pentru relaxarea spiritelor, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pe un cuplet de Matincă Costea, „Până când?”, un monolog de Matincă Costea, „Declarația unui suporter”, un monolog din miniaturi satirice, „Dragoste cu haz”, culegere Matincă Costea și… aplauze.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa au intervenit din nou.
​A urmat lectorul de serviciu, George Anghel, cu un grupaj de poezii din proaspăta carte, „Slavă ție, Doamne”, Ed. Rafet, 2018. Cartea, într-o formă grafică adecvată, coperta I reprezintă Sf. Treime și coperta a IV-a Sf. Mare Mucenic Gheorghe, beneficiază și de o prefață semnată de scriitorul Dumitru Dănăilă, „Binecuvântate versuri”. Autorul nu este la prima abatere de acest gen, în 2013 a publicat „Carte de rugăciuni.” Și cu această ocazie reiese cunoașterea catafatică a dlui George Anghel. Poeziile sunt, la modul plăcut, rugăciuni de iertare, de mulțumire, sfaturi duhovnicești, în măsura experienței vârstei. Două poezii atrag în mod deosebit atenția, pentru cei pe care i-a cunoscut, „Tristă despărțire” (in memoriam dr. Mircea V. Homescu) – O, suflet plin de bunătate,/ Limanul nostru la nevoi,/ Duhovnicescule medic,/ De ce te-ai dus de lângă noi?/ Când ne uitam odinioară/ La chipul tău cel prea senin,/ Uitam durerea cea amară,/ Opream al inimii suspin.// Și auzindu-ți vorba dulce,/ Deși eram de rele plini,/ Noi nu mai socoteam atuncea/ Că ne aflam printre străini.// Privește dintru înălțime/ Spre turma cea fără păstor/ Și-o sprijinește ca să meargă/ Pe drumul cel mântuitor.// În toată vremea vieții noastre/ Noi nicidecum nu te-om uita,/ Și pentru veșnica-ți odihnă/ Întotdeauna ne-om ruga.// Când va suna și ceasul nostru/ Să punem traiului sfârșit,/ Atunci să fii cu noi, magistre,/ De-a pururea nedespărțit” și „Te-ai dus în grabă, de la noi” (in memoriam prof. dr. Mihai Voicu) – Te-ai dus în lumea veșniciei,/ În locuri pline de verdeață/ Și ne-ai lăsat pe noi, sărmanii,/ Nemângâiați aici, în viață.// Acolo nu mai ai durere,/ Nici întristare, nici suspin,/ Acolo-i veșnic primăvară/ Și cerul pururea-i senin.// Grăbindu-te spre „Valea păcii”,/ Te-ai dus, în grabă, de la noi./ Să nu mai vezi amarul lumii/ Cu zvonurile de război.// Iar cei rămași în lumea asta,/ Înstrăinați colegi ai tăi,/ Nevrednici ne-am făcut de tine,/ Te-om pomeni în veci și noi.// Comoara bunătății tale,/ Am prețuit-o prea puțin,/ Pentru aceasta avem astăzi/ Amărăciune și suspin.// Azi calul cel apocaliptic/ Cu părul roșu ca de foc,/ Nechează, bate din picioare,/ E gata ca s-o ia din loc. Dl George Anghel, cică, scrie vârtos și proză, și mi-a mărturisit că ne va ostoi curiozitatea cu o probă (lectură) în Cenaclul „Alexandru Sihleanu”. Pentru asta, și nu numai, îi dorim sănătate și putere de muncă.
​Un moment muzical de voie bună, cu invitatul special Manea Agheană și chitara sa, bine venit pentru coagularea părerilor privind ședința de astăzi.
​„Eu vin la ședințele cenaclului de plăcere, să învăț ceva. Poeziile dlui George Anghel mi-au rămas la suflet, pe dl Matincă Costea nu-l mai laud, el este cel care ne binedispune, să uităm de necazuri, iar maestrul Agheană ne face întâlnirea cât mai plăcută, cu muzică plăcută.” (Mihai Doina)​
​„La ședința de azi ne-am confruntat cu o poezie de factură religioasă, manieră cu care nu ne întâlnim prea des, dar lectura a fost impresionantă, aducând, parcă, un omagiu religiei noastre ortodoxe. Poeziile sunt scrise în manieră clasică, deoarece stilul modern nu se pretează la astfel de creații. Mulțumiri autorului!” (Matincă Costea)
Înainte de a trece la fenomenul Anghel, vreau să amintesc că acum două săptămâni, mai exact pe 29-30 iunie, la Casa Memorială ,,Cezar Petresc” din Bușteni a avut loc ,,Salonul de Umor”, ediția XXIII-a. Au participat epigramiști din țară, Buzăul având cel mai numeros grup, condus de av. Mihai Sălcuțan, vicepreședinte al Uniunii Epigramiștilor din România. Râmnicu Sărat a fost reprezentat de către Mirela Grigore și Dumitru Hangu, ambii premiați: Mirela Grigore premiul II, Dumitru Hangu premiul III. Președintele juriului a fost dl George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România. Premierea a avut loc la Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” din Bușteni, în fața unui numeros public, printre care: actrița Cezara Dafinescu, gimnastul Marian Drăgulescu, Alina Dumitru, judo campioană, Ilie Dobre, comentator sportiv, handbaliste din lotul național. (Jocurile Marii Uniri) – Bușteni, Alba, Dealu̕ Spirii,/ Locuri ce aduc noroc,/ Sârbă, brâu, hora unirii,/ Însă… fără kazacioc. Prin epigramă trebuie să ironizăm anumite derapaje. (Paralelismul democratic) – Dacă mintea ți-e bolnavă/ Și mai delirezi nițel,/ Crezi că faci mare ispravă/ Strigând, statu-i paralel?! George Anghel ne-a prezentat, astăzi, câteva poezii religioase din cartea ,,Slavă ție, Doamne’m. Slavă ție, George Anghel, că din când în când ne mai delectezi cu poezie religioasă, pentru ,,inimă, minte și literatură”. Mulțumiri autorului!” (Dumitru Hangu)
„Am ascultat, cu interes, pe cei trei amfitrioni, fiecare cu prezentările sale. Dl Agheană, cu chitara D-sale, ne cântă și ne încântă, să-i dea Dumnezeu putere să ne însoțească mai departe. Veșnicul domn Matincă ne încântă de fiecare dată, cu teme interesante din literatura marilor actori. Dumnezeu să-i dea sănătate, să fie în continuare alături de noi. Despre dl Anghel, cu poezia religioasă, este bine venit, la o anumită vârstă să ne privim trecutul.” (Costică Dârstaru)
„Lectorul de astăzi ne-a prezentat o serie de poezii, cu caracter biblic. Ele sunt structurate sub forma unor scurte rugăciuni sau a unor învățături. Tematica abordată de d-lui este una diversă, specifică mediului religios, precum tema mântuirii, a cunoașterii și a păcatului. Poeziile prezintă, în opinia mea, similitudini cu literatura vetero-testamentară, mai precis cu ,,Psalmii” lui David și ,,Cartea proverbelor” a lui Solomon. Trebuie să menționez că am fost plăcut surprins de lectura d-lui, datorită interesului meu pentru studiul religiei. Îi doresc sănătate și sincere felicitări!” (Cristi Rusin)
„Astăzi, ca în fiecare sâmbătă, umorul și muzica creează o ambianță plăcută pentru ceea ce urmează, lectorul de serviciu, care ne poartă, astăzi, prin lumea celor sfinte. Aș vrea să-i dedic câteva versuri: Vin smerit să vă grăiesc,/ Pe Dumnezeu să-l slăvesc,/ Sfaturi pentru credincios,/ Domnul Anghel radios.” (Nicolae Constantinescu)
„Cenaclul literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” constituie un punct de reper privind cultura acestui oraș. Cu toate stângăciile care se mai desprind din programul ce se desfășoară aici, totuși au realizat mult în creația lor cei ce au frecventat acest cenaclu. Astăzi, dl Matincă m-a surprins prin noile texte ale grupajului satirico-umoristic pe care ni l-a prezentat și îi mulțumesc pentru asta. Lectorul de serviciu, George Anghel, vine în fața noastră cu poezii pe aceeași temă biblică, așa cum ne-a obișnuit. Conștient sau nu, poezia d-lui are legătură cu unele versuri din ,,Psalmii” lui David. Poeziile, rugăciuni, din această carte, au ca procedeu artistic invocația retorică, adresată divinității, care reflectă relația om-Dumnezeu. De fapt, rugăciunile nu prea sunt structurate în catrene și de aceea nu prea sunt de acord cu autorul. Mai bine asemăn aceste versuri cu niște pricesne și se pot pune ușor pe muzică. Înțelepciunea omului, care se cristalizează după o anumită vârstă, se reflectă în această carte. Îl felicit și pe dl Agheană pentru momentul muzical. Și o epigramă la adresa lectorului de astăzi: Să trăiești Anghel Georgică/ Că tu, astăzi, chiar ne-ai spus/ Cum că, uneori nu strică/ Câte-o rugă la Iisus.” (Aneta Pioară)
Sâmbătă, 21 iulie, începând cu ora 11:00, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi închinată lansării de carte: „Răzbunarea Mierii” (roman), autor Constantin Marafet și „Grebănu în timp și spațiu” (monografie), autor Dumitru Hangu. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share