Fărădelegea lui Călin – Mititica


Amendabile sunt toate încălcările. Doar în apropierea Art. 16 se găsește interdicția angajării sub vârsta de 15 ani. Ei nu i s-a găsit….
Nu putea fi vorba de bănuți. Aici se aplică pușcărie. Ceea ce, în sfârșit, face corect dreptate. Dar nu în toate cazurile posibile. Răspunderea penală, ultima din serie, este în totalitate apanajul legii 187/2012, pasajele ei au devenit articole pentru Codul muncii, anulează numerele 261-263, iar 264 și 265 sunt îmbunătățite. Am căutat acele articole abrogate. În varianta originală, 263 se găsește la răspunderea disciplinară, anterioarele la juridică, în cea din 2011 au următoarele forme: ,,Art. 261 – Neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă; Art. 262 – Neexecutarea unei hotârâri judecătorești definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă; Art. 263 – (1) În cazul infracțiunilor prevăzute la art. 261 și 262 acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea persoanei vătămate. (2) Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.”
Nu-ți convine, nu te angajezi. La ce să ajungă ,,bunul samaritean” să intre în sistemul corecțional pentru maxim un an? Nu văzuși ce scrie pe contract? Al. 1 al Art. 264 cere închisoarea începând cu o lună, dar și amenda penală dacă în mod repetat angajatorul stabilește salarii sub cel minim brut pe țară. Același regim pentru ,,… refuzul nejustificat… de a se prezenta organelor competente documentele legale…” pentru verificări’ – Al. 2 și ,,împiedicarea sub orice formă a organelor competente de a intra… în sedii, incinte, spații… pe care angajatorul le folosește în realizarea activității profesionale…” – Al. 3. Al. 4 înăsprește pedeapsa ce ține de primirea la muncă a persoanelor fără contract de muncă, peste 5 înseamnă amendă sau de la 3 luni la 2 ani ,,bulău”. Indiferent de cetățenie. Amănunt definitoriu.
Art. 265 este mai lungșor și reia la Al. 1 regimul corectiv imediat în urmă pentru cei ce se folosesc de minori ca de unii trecuți binișor de vârsta majoratului, dar și la Al. 2, dacă angajatorul primește la muncă locuitori ilegali în România, ,,… cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane.” Eu…. Abia reușesc instituțiile abilitate să stabilească legătura între victimă și traficant, și ei vin cu…. De unde să știe patronul? Poate chiar de la organe? Și nu se cheamă acela refugiat sau…? Când să plece acesta de capul lui? Nu este deja monitorizat 24 din 24? Sunt, iar folosesc…, idioți domnii formulatori. Doar ce stabiliseră că ocupantul ilegal de teritoriu național român nu poate face obiectul angajării, motivele anterioare au oricum natură nesustenabilă, suficient era să se constate lipsa actelor valabile, dreptul de ședere…, și Al. 3 încuviințează prin punerea în pericol a vieții, integrității sau a sănătății a lui, punându-l la comun cu cei ce sunt stabiliți temporar legal. Pentru ei se cere închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Mi se dă satisfacție… la Al. 4, care adaugă pedepse complementare la cele de detenție. În patru litere nu tocmai drastice. a)-ul scoate dintre beneficiile angajatorului, total sau parțial, ajutoare, subvenții publice, fonduri europene pentru o perioadă de până la cinci ani. Puțin. b)-ul îi interzice participarea la atribuirea contractelor de achiziții publice tot până la 5 anișori. După mine deloc, niciodată, execută pedeapsa tocmai fiindcă are tendință la ,,repetiții”. c)-ul îi confiscă parte din ajutoare, fonduri… obținute cu până la 12 luni înainte de comiterea infracțiunii. Of! Și dacă hoțul fură dinainte și nu poate fi dovedit? Cred în gravitatea tuturor faptelor dezbătute, de aceea nu trebuia să existe termenul temporar, alternativ la definitiv, pentru retragerea licenței sau închiderea punctelor de lucru. Mă tem că primăvara a cam trecut, cu ea și sezonul răsăririlor. Plătește vinovatul cu libertatea și averea personală, se achită de angajații păgubiți, de cei angajați ilegal, la Al. 5, dar de unde presupunerea că datoria are ca reper salariul mediu brut pe economie și care este acela? Statul cere imperativ impozitele, taxele, contribuțiile. Dacă angajatorul nu le are? Al. 6 este mai blând cu subcontractanții, chiar în cunoștință de cauză în privința străinilor ilegali, lor li se cere solidar plata celor de la Al. 5. Parcă se numea complicitate….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share