Cenaclul Alexandru Sihleanu – 23 Iunie 28

ÎN CÂNTECUL VIEȚII PRIMA NOTĂ ESTE COPILĂRIA

Sâmbătă, 23 iunie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat” (deja intrat în tradiție), versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și câteva melodii de dragoste, pentru relaxarea spiritelor într-o atmosferă plăcută.
Ca o prelungire a momentului de relaxare muzicală, a intervenit, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pentru realizarea unei atmosfere de spectacol, astfel, iubitorii de literatură și de frumos, să rețină ziua de sâmbătă ca o posibilitate de recreere, pe miniaturi umoristice, „Toată lumea să zâmbească”, integrate în monolog de junele nostru Matincă Costea.
Un nou moment muzical, cu invitatul special Manea Agheană și chitara sa, melodii de dragoste.
A urmat lectorul de serviciu, Marian Ezaru, cu un grupaj de poezii, în stil clasic, din care reiese sensibilitatea, predilecția autorului pentru detalii într-un univers, numit universul copilăriei, o poezie pentru copii, dar se recomandă mai multă atenție la formă. Urmând detaliile din poezie, autorul de astăzi poate scrie, cu rezultate bune și proză. Invitația la o lectură din creația sa în proză, a fost transmisă, cu stabilirea unei date ulterioare.
Invitatul special Manea Agheană și-a făcut, iarăși, simțită prezența cu melodii de dragoste.
„Cu privire la lectura dlui Marian Ezaru, opinia mea este următoarea: din punct de vedere al fondului se prezintă bine alegându-și temele dintre cele mai variate, nota dominantă fiind copilăria. Din punct de vedere al formei, autorul are unele lacune. Dacă în poezia modernă nu există norme, în cea cu formă fixă trebuie, musai, respectate două criterii: ritmul și rima, altfel miroase a proză versificată și ca atare, nu mai poate fi numită poezie. În aceeași poezie folosește două tipuri de rimă, ceea ce nu cred că este bine. Oricum, apreciez „impulsivitatea” dlui Marian și în aceeași măsură, revenirea în Cenaclu.” (Matincă Costea)
„Despre lectorul de astăzi, aș spune că este un explorator în alb și negru al universului copilăriei. Versurilor sale le dă o anumită vioiciune, specifică copilăriei, acestei vârste inocente. Predomină personificarea, pastel în alb-negru și uneori stângăcia din alcătuirea rimelor. Se observă o ușurință în versificație, în rest predomină sărăcia figurilor de stil. Îi doresc să insiste mai mult asupra formei.” (Georgeta Iuga)
„Dl lector, de astăzi, are însușirile lui I. Creangă, care a vorbit în proză, atât de frumos despre universul copilăriei. Eu am scris odată poezie pentru copii și am zis: Cine pierde copăilăria, pierde sensul vieții. Se ia în glumă, uneori, poezia pentru pentru copii, dar cred că aceste persoane au pierdut sensul vieții. Îi doresc mult succes! (Valeria Popa)
„Mulțumesc dlui Agheană pentru efortul pe care îl face de a fi în fiecare sâmbătă alături de noi. Apreciez preocuparea d-lui de a ne prezenta noi creații, în primul rând, melodiile pe care ni le prezintă sunt pentru sufletul nostru. Dlui Matincă îi mulțumesc, de asemenea, pentru prezența în mijlocul nostru săptămânal și prin umorul prezentat, dânsul ne răscolește plăcut. Despre Marian Ezaru, lectorul de astăzi: apreciez poeziile sale ce sunt desprinse din universul copilăriei. Îi doresc succes!” (Costică Drîstaru)
„De la început, felicitări celor doi protagoniști, Matincă Costea și Manea Agheană, care deschid și închid activitatea literar-artistică de la Cenaclul Alexandru Sihleanu și îi așteptăm mereu, cu drag. Lectorul de serviciu, de astăzi, Marian Ezaru, prin ceea ce ne-a lecturat, ne-a demonstrat că este un creator al microcosmosului, deoarece tema generală pe care o abordează în versurile sale este copilăria și motivele pe care le-a inserat, (Făt-Frumos, poveștile, etc.), sunt din universul copilăriei. Am ascultat cu atenție și am constatat că lectorul iubește literatura, mai ales literatura pentru copii. Consider că versurile prezentate mai trebuie prelucrate, mai ales din punct de vedere al formei. (Aneta Pioară)
„Are poezie, cu de toate. Nu are experiență. Este un începător. Mie îmi place.” (Mihai Doina)
„În poezia ,,Te iubesc” (am început cu această poezie pentru că am o motivație, m-a dus cu gândul la melodia, cu același nume a formației Taxi) se vede că autorul este romantic, sensibil, iar legat de copilărie, îi recomand, ca să scrie adevărate poezii pentru copii, să citească Elena Farago sau Nina Cassian. Mai trebuie prelucrate. Mă bucur că a revenit în Cenaclu. (Două cuvinte) – Ne spui de două cuvinte,/ Sunt în inimă și minte./ Să creezi îți este daru’,/ Dragoste a la Ezaru».” (Nicolae Constantinescu)
„Dl Matincă este purtător de steag în cadrul Cenaclului, este așteptat și iubit de toți membrii pentru mesajul transmis săptămânal și consider că ceea ce ne comunică pot fi considerate și pilde care sub o haină de comedie ascund esența vieții. Consider că momentele de destindere oferite cu talent sunt sănătoase pentru trupul și sufletul ascultătorului. Merită, cu prisosință, să-l ascultăm și în continuare pe acest mare om, deosebit de pozitiv în ceea ce exprimă. Mai departe, dl Agheană a început frumos și ne-a făcut să ne încălzim sufletul, cu ritmuri variate, de la bucurie la tristețe. Îi mulțumesc dlui Agheană pentru oferta muzicală de astăzi, care m-a uns la inimă. Salutăm prezența dlui Ezaru, care a venit cu primăvara în suflet. Ceea ce a prezentat, astăzi, este o poezie naturală, care se asimilează în totalitate în sufletul cititorului. Pot spune că este o poezie care emană sănătate, înțelepciune, bucurie. Este poezia pe care o aștept de mult în cadrul Cenaclului. Să nu facă greșeala să treacă la poezia modernă, să rămână în cadrul poeziei care exprimă inocența și puritatea copilăriei, baza existenței umane. Îl aștept în continuare cu poezii și proză în stil personal.” (Adrian Câmpeanu)
„Vreau să remarc, de la început, tinerețea fără bătrânețe a dlui Matincă. Este o inepuizabilă sursă de umor. Știe mereu să devină plăcut. Are arta de a impresiona, de a provoca buna dispoziție, la fel ca și dl Agheană, care m-a surprins plăcut, cu noua compoziție. Referitor la colegul nostru din Cenaclu, Marian Ezaru, o să încep cu niște versuri: Văd că tu le ai cu rima/ Precum le am eu, cu scrima./ Să știi că-n literatură/ Este totuși o măsură. Arta trebuie să emoționeze. Cuvântul trebuie prelucrat. Este un material care trebuie să ne provoace. Recomand colegului meu să se aplece cu mai multă responsabilitate și să nu se joace de-a literatura.” (Mihail Constantinescu)
Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa, care a creat o ambianță plăcută.
Sâmbătă, 30 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Mihai Doina. Vă așteptăm, cu drag la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share