Cenaclul Alexandru Sihleanu – 2 Iunie 2018


SUNT MOMENTE CÂND VIAȚA NE OFERĂ LECȚII CARE NU SUNT TRECUTE ÎN MANUALE

​Sâmbătă, 2 iunie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană. Pentru relaxarea atmosferei, au mai urmat câteva melodii de dragoste.
​Din lipsă Matincă Costea, un moment trist, (internat în spital), care a afectat nu numai pe cei prezenți, dar și defășurarea normală a ședinței, s-a trecut direct la următorul moment, lectorul de serviciu, dna prof. Alexandra Popescu, cu o evocare-portret a lui Ieftimie Metaxa, profesor de biologie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și nașul de botez, pe care nu l-a cunoscut personal, portretul fiind realizat din mărturiile celor care l-au cunoscut și a mărturiilor scrise în diverse publicații. Din lectura materialului reiese hotărârea dnei Alexandra Popescu, ca o datorie de suflet, de a realiza portretele părinților, a persoanelor apropiate, a colegilor, a persoanelor care i-au jalonat pașii în viață, dar fără veleități scriitoricești. Aceste evocări portret pot constitui informații utile pentru monografii.
​A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa, care s-a străduit, cu frumoase melodii de dragoste, să creeze o atmosferă plăcută.
​„Am ascultat, cu mare atenție, ne face să mai coborâm cu picioarele pe pământ, să ne amintim de înaintașii noștri, de cei care au fost aproape ce noi, de cei care au fost alături de noi și cred că este o obligație cetățenească să-i mai pomenim. Ascultam cu plăcere, cum îl caracteriza pe Ieftimie Metaxa. Și câteva epigrame: (Generația Marii Uniri) – Cine-a înfăptuit Unirea?/ Spiritul unui popor/ Au transmis în lume știrea,/ Astăzi spunem… slavă lor!; (Anul centenarului) – Au românii bucurie/ Printre sute de pahare,/ Sărbători ce nu le știe!/ Ce contează… vor grătare!; (Cloșca cu vagoanele de aur) – Rușii sunt precum un scai,/ Cât și cum, davai, davai,/ Sunt marcați de-a genei faur!/ Zicem noi… Davai Tezaur!; (Pauză, mai revenim) – Adunați în grabă sfinții,/ Raiul îl declară-nchis,/ Păcătoșii trag cu dinții,/ Că pământu-i… paradis.” (Dumitru Hangu)
​„Am ascultat, astăzi, o evocare a unei personalități române, gest onorant, de cinstire a memoriei înaintașului. Ca factură a inteligenței este un distins cadru didactic bucureștean, care a rămas în memoria colegilor de catedră. Despre realizare aș zice că lipsesc cu desăvârșire figurile de stil. Portretizarea se axează pe spicuiri dintr-o carte mai veche și pe poze, lectorul de serviciu necunoscându-i când au fost în viață. Tocmai de aceea, bănuiesc, i-a lipsit realismul, cunoașterea nemijlocită. Din punct de vedere artistic, nu este o lucrare realizată.” (Georgeta Iuga)
​„Doamna Popescu fixează, în timp și spațiu, momentul în care a creat această lucrare, în pragul vieții de pensionară, atunci când doamna are mai mult timp să deschidă albumul de familie și plină de emoție evocă proprii părinți, persoane apropiate și nu în ultimul rând, părinții spirituali, oameni sociabili, respectabili. Predomină figura nașului, părintele spiritual Ieftimie Metaxa. Autoarea realizează, cu lux de amămunte, portretul lui Ieftimie Metaxa și la acest portret se adaugă și alte descrieri realizate de persoane cunoscute din cercul în care își desfășoară activitatea ca profesor și om. În prima parte a lucrării doamna evocă, plină de emoție atmosfera din care își trage seva acest material: ,,ani ordonați, cuminți, răbdători; coșul vieții se îmbogățește cu o nouă floare; curcubeu aruncat în timpul biologic; cărare lungă și sinuoasă.’ Aceste expresii realizează o imagine deosebită și în același timp starea sufleatească a autoarei. Melodiile prezentate de dl Manea Agheană au fost în armonie cu tema lucrării prezentate de lector, se desprind sentimente de nostalgie după timpul trecut, după persoane dragi dispărute.” (Stela Miloș)
​„Sub egida ,,CENTENAR 2018”-proiect inițiat de către I.S.J.Buzău, în Școala Gimnazială Grebănu, pe 31 mai 2018, s-a desfășurat activitatea ,,Uniți pentru viitor”, având ca parteneri: Fundația ,,Sf.Sava de la Buzău”, reprezentată de către dl. sociolog Petcu Gheorghe, Centrul Cultural „Fl. Cristoforeanu” reprezentată de către dl. Vasile Ghinea, și Primăria Grebănu prin prezența domnului consilier local, Hangu Dumitru.
​Totodată, la eveniment au participat dl.Manea Agheană, interpret de muzică ușoară și folk, precum și chitaristul, Macovei Eduard, elev la Școala Gimnazială nr.1 din Rm.Sărat.
Coordonatorul activității este dna. profesor de limba română Marcu Gabriela, sprijinită de către dl. profesor de istorie Bran Nelu, dna educatoare Grigore Gabriela, învățătoarea Porumb Ionica și directorul adjunct Pruteanu Mariana. Evenimentul a fost sărbătorit prin prestația elevilor școlii noastre, care au intrepretat cântece și poezii dedicate unirii, încununate de interpretările impecabile ale celor 2 rapsozi prezenți, precum și de discursurile de înaltă valoare ale invitaților. Atmosfera a fost solemnă și încărcată de emoții, cu atât mai mult cu cât elevii au aflat lucruri noi și interesante, care nu sunt cuprinse în programa școlară, cu privire la marele moment istoric. Elevii au fost cuprinși de solemnitatea momentului și au înțeles faptul că împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire este unul unic și foarte important pentru ființa noastră națională, pentru păstrarea valorilor și culturii noastre românești, au învățat să respecte trecutul, eroii și istoria neamului românesc”. (Mariana Pruteanu)
​Ultimul cuvânt l-a avut muzica. Invitatul special Manea Agheană și chitara sa s-a întrecut pe sine pentru a crea o atmosferă deosebită.
​Sâmbătă, 9 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Vasile Ghinea. Vă așteptăm, cu drag la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share