Cenaclul Alexandru Sihleanu – 16 Iunie 2018


TĂCEREA DIN NOI CA UN STRIGĂT EXISTENȚIAL

​Sâmbătă, 16 iunie, ședința Ceaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat” (deja intrat în tradiție), versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și câteva melodii patriotice, pentru relaxarea spiritelor.
​A continuat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pentru îmblânzirea spiritelor, cu „Pasiuni și preferințe”, miniaturi integrate în monolog, culegere Matincă Costea, și… aplauze pentru texte, memorie și interpretare.
​A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa, care a relaxat atmosfera cu melodii de dragoste și voie bună.
​A urmat lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, cu o cronică de întâmpinare la carte Victoriei Milescu, „SUB STEAUA CÂINELUI”, Ed. Tracus Arte, 2012, „ALPHA CANIS MAJORIS sau Iuda nu s-a spânzurat,/ sâsâie pe comoară/ lângă cimitirul ofrandă trădării”, cinci poezii și zece aforisme, întegrate în titlul generic „De gustibus.” Ex. (DE GUSTIBUS) „Cea mai apropiată noţiune de zbor este dorul, ca o compensaţie dată de divinitate fiinţei umane”; „Cărţile au formă şi fond. Unele, însă, au formă şi praful uitării”; „Cine nu se realizează spiritual, caută să se realizeze material”; „De ce nu are omul aripi? Ce-ar însemna o pasăre de pradă care gândeşte?; „De la izgonirea din Rai, suferinţa a fost legalizată biblic, ca uzanţă şi obiect de studiu, preluată de guvernele şi parlamentele acestei lumi, ca justificare politică şi eşecuri legislative”; „Gândurile ascund idei, ideile cuvinte, cuvintele esenţe şi… tăcere”; „Omul este o pasăre ale cărei aripi, mâinile, necunoscând zborul scriu istorie”; „Poezia este revelaţia creaţiei lui Dumnezeu în eul liric al artistului”; „Taina tăcerii este condiţia talentului de a menţine pacea şi implicit prietenii, prin actul creaţiei”; „Tăcerea este starea în care omul poate pătrunde în propria realitate interioară pentru a se cunoaşte pe sine, poate intra în cuvânt să-i descopere „mecanismul” şi în măsura sufletului său să aducă bucurie celor din jur”.
​Muzică de dragoste și voie bună cu invitatul special Manea Agheană și chitara sa.
​„Opinia mea este următoarea: ca să intervin cu un comentariu negativ asupra celor lecturate aș comite o greșeală. De ce? Pentru că Vasile Ghinea nu este un diletant, ci are un palmares bogat în domeniul creației și criticii literare. Aforismele sunt foarte frumoase! Păcat că în ultima vreme scrie prea puțin. Ce-aș putea să-i urez, decât inspirație și voință?!” (Matincă Costea)
​„Cronică pentru o carte, critică prin cuvinte frumos rânduite, aduse astăzi, nouă, dar ce mai contează când secole trec în miimi de secundă, neuitate, ce vor călători milioane de ani printre stele și depărtate galaxii, descifrate de genialii pământeni. (Cronica unui timp) – Sub steaua pisicii,/ Mai latră și câinii./ La umbra urzicii/ Ne văd și străinii. (Visuri seculare) – Patrioți au fost în țară/ Ce Unirea au visat,/ Încercând a câta oară/ Și minunea… s-a-ntâmplat. (Vecinelor noastre) – Vocalize cu nevasta,/ Eu, cu vorba nu insist./ Cu vecina-n vara asta,/ Sfânt de-aș fi, nu mai rezist.” (Dumitru Hangu)
​„Mulțumesc, în primul rând, dlui Agheană pentru interpretarea „Imnului” și a melodiilor dorite de fiecare. Deasemenea, mii de mulțumiri dlui Matincă Costea, care dovedește că este ,,veșnic tânăr și ferice”. Am ascultat și lectorul de serviciu, cu atenție și plăcere, și îl consider un bun cronicar. Am mai ascultat, de-a lungul timpului și alte cronici și mi-au plăcut. Nu este ușor să pătrunzi în slova cărții, să poți spune, la modul sincer, ce a intuit autorul. Prin cronica dlui Vasile Ghinea poeziile dnei Victoria Milescu sunt interesante, sunt cuprinse multe aspecte din viața care se se potrivește cu viața noastră. Observ că viața este un vis frumos, pe care îl putem realiza datorită șansei pe care ne-o dă Dumnezeu, fiecăruia dintre noi. Ce lăsăm în urma noastră?” (Costică Dîrstaru)
​„Dl Doina a reținut un titlu: Taina tăcerii. Ca să ne păstrăm prietenii trebuie să tăcem. Dacă aș fi și eu creator de literatură aș îndrăzni să critic. Ceea ce se întâmplă aici, sunt încântat, mulțumit, o activitate literară, sociabilă, am de învățat, mă simt bine.” (Mihai Doina)
​„Dl Agheană vine cu mobilizare și ne trezește la viață interesantă, cu ritmul vioi și vocea deosebit de mângâietoare, dovedind multă atenție în pregătirea recitalului săptămânal. Cred că îl repetă toată săptămâna pe multe scene buzoiene. Cred că rezistă chitara în continuare. În acompaniament cu dl Agheană, intervine maestrul Matincă Costea, cu multă energie tinerească pe care o transmite cenacliștilor vindecându-i de problemele curente ale vieții. În contradicție cu partitura de deschidere a celor doi, vine dl Vasile Ghinea și ne ,,strică buna dispoziție” cu poezii ale dnei Victoria Milescu pe care cititorul le digeră mai greu, ca o trezire la realitate. Poezia dlui Vasile Ghinea este apreciată de cititor, este o poezie cu multe ramificații psihologice și aforismele le găsesc deosebit de pline de esență, de unde transpare experiența de viață.” (Adrian Câmpeanu)
​„Am audiat astăzi, în cadrul ședinței Cenaclului, o cronică literară dedicată poeziei contemporane scrisă de Victoria Milescu, apreciată și cunoscută autoare a zilelor noastre. Critica literară este o ramură a literaturii, care cere din partea celui care o practică multă lectură și cunoștințe deosebite din domeniul hermeneuticii, cu ajutorul cărora să pătrundă cât mai adânc în esența operei literare. Faptul că autorul lecturii de astăzi, dl Vasile Ghinea s-a aplecat asupra poeziei Victoriei Milescu, care este o poezie postmodernă, așa cum și dânsul a menționat în cronică, o poezie de imagine, ne demonstrează că este un bun cunoscător al acestui tip de poezie. Așa cum ne este recomandat, nu trebuie să criticăm opera literară despre care scriem, ci să pătrundem chiar și dincolo de profunzimea la care a ajuns autorul. Am citit și eu poeme semnate Victoria Milescu și concluzionez că poezia postmodernă a acesteia reflectă realitatea crudă a începutului mileniului trei. Autorul cronicii menționează că autoarea abordează în versurile sale o temă celebră, condiția umană. Într-adevăr, citind și recitind acest tip de poezie de idei observi, că dacă autoarea ocolește metafora, în schimb folosește oximoronul, simbolul și aduce în atmosfera versului diverse motive literare, cum ar fi cerșetorul, războiul, strada, cenaclul, etc., fiind un fin observator al acestui teatru absurd care se desfășoară în fața noastră. Ascultând și versurile lecturate de dl Vasile Ghinea astăzi și cu alte ocazii, concluzionez: faptul că dlui abordează acest stil de poezie și cronica este reușită. În poezia criticului Vasile Ghinea este mai multă sensibilitate și mai multă metaforă. În încheiere felicit atât pe pe lector cât și pe ceilalți doi protagoniști care ne-au încântat și ne-au încălzit atmosfera.” (Aneta Pioară)
​Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană care a încântat asistența și a creat o atmosferă plăcută cu melodii de dragoste.
​Sâmbătă, 23 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Marian Ezaru. Vă așteptăm, cudrag la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share