Fărădelegea lui Călin – Ron del.


Și mă culc, și iar mă culc, ca la muncă să ajung!
Sorry, Viorel! Știu că-i pe tiparul tău, însă mă scuz de la sine, formula muzicalo-îndobitocitoare a sosit ca măsură de prevenție, fals tratată ca odihnă împrospătătoare. Când planează securi deasupra… poți dormi mult și bine, un concediu de un an, plătit, și tot îți piere cheful. Măcar de-am ști ce vrea să însemne ,,amendă disciplinară”. Nimeni, nimic explicativ. Mai sec de-atât rar până la a deveni unicat: Art. 249, Al. 1 – ,,Amenzile disciplinare sunt interzise.” Propoziție școală. Nu enumăr componentele ca să nu pic în greșeală. Mai departe. Pentru dregere și distragere Al. 2 aduce două noi elemente, ,,abatere disciplinară” și ,,sancțiune”: aceeași și una singură. Respectiv…. Adică…. Voiam să spun ceva, dar mi-am dat seama că nu-i normală deloc chestiunea. Repetă tu greșeala a doua, a treia oară, a mia dată, că nu te mai bate nimerica la cap. Ori e prostie, iar angajatorul a dat chix la recrutare, ori salariatul a găsit o portiță să nu-și asume nicio responsabilitate. Revenind la Al. 1. Între Art. 248 și 249 se creează un litigiu: primul îi arde o tăiere, al doilea o interzice. O fi altceva micșorarea salarială?
Și? Da, a mai făcut! Vă schimbă hotărârea? Vă cam. Lit. e, Art. 250, vă impune să nu-l mai ,,deranjați”, ,,eventualele sancțiuni disciplinare suferite anterior…” sunt, abia ce-am amintit de ele, aceleași. Asta pică. Eu nu sunt expert, el, angajatorul, cu atât mai puțin, faptele în baza cărora încearcă a ,,pedepsi”, inclusiv a corecta, gravitatea lor are doar o singură soluție: judecata. Pe bază de expertiză, pe fundamentul unor rațiuni ce se raportează la norme. Nu-i nimic mai simplu decât să spui că x lucru greșit are consecința y și se plătește-n z. Moduri. Cu ce drept? Un obiect stricat se poate imputa imediat, cât costă este plătit. Dar mutilările colegilor, atacul verbal jignitor, moartea…? Cine le cântărește? Fiindcă spunând grav echivalezi cu cel mai rău posibil. Doar așa, pentru ,,liniștea” angajatorului, un raport ,,să fie și el” se depune la sertar cu conștiința lui ,,împăcată”, împrejurările, consecințele, gradul vinei și chiar comportamentul general al salariatului nu pot doza corect și fixa nivelul sancțiunii, conform sugestiilor literelor surori ale ultimei stipulări, ,,e”, din acest sfert de mie articol. Ați constatat că retrogradarea nu poate continua la nesfârșit. Și-apăi și omul se ,,cumințește”.
De acord! Să se cerceteze înainte de sancțiune. Da’ s-o facă cine trebuie, nu din nou ,,… persoana împuternicită de către angajator…” Încuviințez și faptele Al. 2 din Art. 251, convocarea în scris a ce cuprinde discuția ,,disciplinară”, ,,… data, ora și locul întrevederii.” Împotriva coerciției ,,… fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile” dacă salariatul nu are o motivație pentru neprezentare (Al. 3). Pentru asistarea angajatului de către un avocat, contra participării unui sindicalist ca ajutor la disculpare sau recunoașterea vinovăției de la Al. 4. În privința probelor de pus la dispoziția persoanei… am aceeași poziție: om de specialitate pentru administrarea lor.
Art. 252. Nu discutăm celeritatea aplicării sancțiunii, vrea după o zi, dacă toate datele relevă adevărul, 30 de zile sau până într-o jumătate de an, de bine, cine i-a conferit rolul de justițiar să răspundă de fapte, dar să nu-l mai trimită pe cap instanțelor judecătorești pentru contestație, s-o soluționeze angajatorul și desemnatul cu ancheta internă (Al. 1 și 5). În afara lit. f, ,,instanța competentă la care sancțiunea poate fi contestată”, din Al. 2, inaplicabilă fără un departament juridic, toate ar fi corecte, mai puțin ,,c”-ul: ,,motivele pentru care care au fost înlăturate apărările formulate de salariat…” Cu ce competență se ignoră? Cât despre Al. 3, ,,Decizia de sancționare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii și produce efecte de la data comunicării.”, l-aș fi pus în frunte.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share