Fărădelegea lui Călin – Nu le…


Analizez. Propun spre dezbatere problematici și am de gând să nu las garda jos. Persoană sau stat, de este să le înfrunt, voi merge până la capăt.
Dintre cei 15, 20 sau 21 face parte individul? Fără mamă și tată protectori? Chiar nu se puteau lipsi de…? Cine vorbește grăiește adevăr și i se îndeplinesc vrerile toate, cine nu, de… rău? Îmi stă înainte Al. 1 din Art. 245 și caut sensul acestei incriminabile expresii, ,,Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire dispozițiile regulamentului intern…” Și cel neinteresat, neștiutor cum procedează? Așteaptă îndreptare, să i se reamintească toate dedesubturile și-apoi să ridice glasul împotriva ,,orânduirii”? Ori din prea mult zel, ori din…. De reglement depind toți, unul câte unul laolaltă, iar dacă există dovada clară că s-a știrbit cât de puțin din ale angajatului, negre buchii pe alb, ce rost ar mai avea Al. 2 și cum se aplică ,,Controlul legalității dispozițiilor cuprinse în regulamentul intern…”? Normalitatea cronologică ar fi impus ca înainte să-și producă efectele, citesc în continuare că ,,… este de competența instanțelor judecătorești…”, normativul intestin trebuia plasat direct la rezoluționare, reducând tergiversările proceselor, termenele ,,… de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluționare a sesizării formulate potrivit Al. 1.”
Când colo…. Fiindcă am crezut că toată deficiența Art. 246 constă doar în repetiții: 60 de zile ca termen de întocmire și intrarea în vigoare a codului. Asta la Al. 1. Al doilea alineat lasă treburile să meargă tot atâtea zile după oricare voie, zona laxă de timp ce exclude întreg Art. 245. Nu mai există nici cadru legal și nici ce să se reclame, regulamentul este… nefăcut.
Cineva tot trebuie să fie chestionat dacă și-a împlinit îndatoririle și bunăoară tot pe ăl mai oropsit pică beleaua tragerii la răspundere cu norme, regulamente interne, contracte colective sau ,,… de muncă aplicabil, ordine și dispoziții legale ale conducătorilor ierarhici.” N-ai dat-o-n bară la șaibă, este imposibil să fi îndeplinit toate vrerile primului ori ultimului așezat înainte-ți, deci și ,,abaterea disciplinară”-i iminentă. Cele două alineate, al doilea conspectat între ghilimele, oferă ,,prerogativă disciplinară” angajatorului și instrumentele specifice licite în cazul încălcărilor. (Art. 247)
Și-i scris avertismentul, chiar ,,retrogadarea din funcție are nevoie de zapis, cu termen fix nu mai mult de trei luni, dar nici mai puțin de o lună, cu leafa tăiată brusc, însă destul de neînsemnată suma: lit. b, Al. 1, Art. 248 – ,,retrogadarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogadarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile.” Următoarele două litere, c și d, sunt identice până la jumătate, ultimul doar adaugă și indemnizația de conducere, totalmente fără sens despărțirea lor și nu sudarea amândurora, în cuantum de 5-10%. Am dat aici de un decalaj, la retrogadare avem două luni, la reducerea salariului de bază între 1-3 luni, noroc totuși pe cei cărora perioadele de pedeapsă și salariile micșorate, dacă le-a fost de învățătură pot scăpa într-un an de ,,cazier”, conform cu Al. 2.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share