Cenaclul Alexandru Sihleanu – 5 Mai 2018


DINCOLO DE CUVINTE, ÎNTRE SACRU ȘI PROFAN

​Sâmbătă, 05 mai, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană și „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și… aplauze.
​A continuat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, pentru descrețirea frunților, Matincă Costea, pe un monolog de Floria Scărlătescu, „Scrisoare la înaltă promisiune”, un monolog de Ion Pribeagu, „Dai un ban, dar face!”, un monolog de Nicu Kanner, „Visul unei nopți de vară”, și un cuplet de Matincă Costea, „Să se știe”, și… aplauze pentru interpretare și atmosferă.
​A echilibrat atmosfera muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa, de dragoste și patriotică.
​A urmat lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, cu poezie, aforisme și „Dincolo de noi”, o cronică de întâmpinare la volumul lui Dan Manciulea „Mici apocalipse de adormit omenirea.” Vă ofer câteva exemple: (Cu și fără) „Întâmplător sau nu,/ mi-am inventariat gândurile./ Mi s-a uscat cerul de așteptare,/ cuvintele nu și-au deschis sămânța, doar lacrima inocenței/ este singurul răspuns.” „Omul este petală de timp.” „De la izgonirea din Rai, suferința a fost legalizată biblic, ca uzanță și obiect de studiu, preluată de guvernele și parlamentele acestei lumi, ca justificare politică și eșecuri legislative.” „Cuvintele mari se rostesc o singură dată. De cele mai multe ori rămân scrise. Iubesc cuvintele ce se sacrifică pentru o idee.” „Timpul are nevoie de de spațiu pentru a se instala și de oameni pentru a se eterniza.” „Viața continuă dincolo de patimi și orgolii. Funcțiile ne îndepărtează. Pentru a trăi ai nevoie de prieteni.” „(…) Dan Manciulea are forță epică pentru susținerea acestui gen literar, fantasticul realist. Lectura ne demonstrează un scriitor viguros, care realizează un epic fluent, coerent, gradual, creează și gestionează situații conflictuale, creează personaje bine conturate, bizare, interiorizate, arhetipuri, potențialul cititor este conectat la tensiune maximă. Folosind stilul oral, monologul, culoarea locală cu limbaj specific, proza lui Dan Manciulea are o anume plasticitate în exprimare care atrage, lectura terminându-se la punctul final cu regretul că s-a terminat, dar acum, pentru el este mai importantă chitara, iar scrisul de acest gen puțin și la intervale mari de timp.”
Materialele prezentate, astăzi, sunt la dispoziția asistenței pentru analiză și precizare de diagnostic. Până atunci, invitatul special Manea Agheană și chitara sa a relaxat atmosfera cu câteva melodii de dragoste.
​„Poeziile, ca de altfel și aforismele prezentate de autor, dovedesc substrat și ca atare le conferă valoare. Cât privește cronica literară, materialul prezentat dovedește multă competență, cu care Vasile Ghinea ne-a obișnuit.” (Matincă Costea)
​„Dincolo de cuvinte, trebuie să fim de acord și să apreciem poezia, aforismele și critica literară prezentate de Vasile Ghinea astăzi, care și-a ales și un scriitor plăcut nouă, col. Dan Manciulea. ,,Când cuvântul mușcă timpul,/ Lacrima-i de inocență,/ Așteptăm să vină schimbul/ Printr-un act… de penitență.” Și o epigramă dedicată centenarului Marii Uniri: Am avut pământ și apă,/ Domnitori mari patrioți,/ Unii au tras hoții în țeapă,/ Alții ne-a unit pe toți.” (Dumitru Hangu)
​„Primul cenaclu la care am participat mi-a creat o impresie plăcută și o să mai particip. Aforismele, poezia și critica literară au acel ceva special. Dl Matincă a avut o abordare interesantă.” (Denisa Panait)
​„Astăzi, vin cu o epigramă la adresa dlui Matincă: Recită Costea Matincă/ La Cenaclul lui Sihleanu/ Cuplete cu haz, nenică/ De râzi acum și la anu’. Aș vrea să zic o epigramă pentru anul centenar: În anul centenar/ Mor români cu sutele/ Cei din vârf nu au habar,/ Ei trăiesc cu „miile”. Referitor la lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, scrierile d-lui îți ajung direct la suflet. Metaforele cu lacrima, la dânsul lacrima e dulce. I-am scris o epigramă: Ghinea-‘șterne pe hârtie/ Vorbe-alese, cu mult har,/ Untul întins pe felie,/ Nu degeaba-i cronicar. La cronica cărții și dl Manciulea are talent cu carul, dar și cronicarul care ne-a prezentat cartea. Dlui Manea să-i dea Dumnezeu sănătate. Însuflețește ședința de cenaclu cu melodii pe gustul fiecăruia dintre noi, cu mult talent.” (Safta Leaută)
​„Aș vrea să spun că mi-ar fi părut rău să nu pot veni, astăzi, la ședința Cenaclului. Pamfletele dlui Matincă ne dezmorțesc ideile și atmosfera, care plac foarte mult. Dlui Manea îi doresc multă sănătate, mai multă decât mi-aș dori mie, d-lui fiind mai tânăr, trebuie să trăiască să-mi ajungă vârsta, să se bucure de viață, cu familia, împreună. Aș vrea să vorbesc despre poezia lectorului de serviciu, dl Vasile Ghinea, că sunt minunate, ușor de reținut și ajung la suflet. În privința criticului literar, referitor tot la dl Ghinea, atinge, cu multă măiestrie, părțile morale ale lecturii și dă sens la tot ceea ce citește. Referitor la dl Manciulea, pentru că-mi este drag ca un fiu, îl stimez mult. D-lui are un umor, care dintr-o mică poveste scoate esențialul, cum ar fi în pat cu Moartea. Acest domn are mai multe talente. Mie îmi plac asemenea cărți, îmbină realitatea cu fantasticul într-un mod deosebit și plăcut, și care te bine dispun. Îi doresc sănătate și să mai scrie.” (Valeria Popa)
​„Așa cum este firesc, lectorul de astăzi ne-a prezentat câteva creații literare, diverse ca stil, în care a surprins realitatea dură în care trăim, prim mijloace artistice deosebite. Poeziile lecturate, create în stil postmodernist, sunt ca niște concluzii filosofice ale stărilor de spirit trăite de autor. ,,Am rămas la filosofia feliei de pâine/ (…) dintr-o speranță amară” sau o invocare retorică spune: ,,Fă-mă Doamne, izvor de liniște/ să-mi hrănesc neliniștea.” Aforismele sunt niște constatări asupra vieții, niște replici elevate ale proverbele și zicătorile populare, care sunt un mic tezaur de cultură al neamului nostru. Creația literară, nuvela autorului Dan Manciulea, pe care a prezentat-o în cronică din fragmentele citate, deduc că este o nuvelă psihologico-fantastică, de o înaltă ținută literară, care mă trimite la nuvelistica lui Mircea Eliade. Cronica la această nuvelă este de o înaltă ținută literară, mi se pare incompletă și cu citate prea lungi. Ceea ce a fost consemnat în cronică la acestă nuvelă este bine, subliniind faptul că autorul și-a ales cu grijă personajele și le-a prezentat într-o lumină clară. Felicitări! Mi-a plăcut ședința de astăzi. Felicitări și celorlalți protagoniști care au completat atmosfera ședinței.” (Aneta Pioară)
​„Când nu ești critic literar prin vocație, prin educație, nu poți să faci aprecieri despre scrierile înaintașilor decât apelând la intuiție și la plăcerea pe care o simți într-un act cultural ca acesta. Vizavi de poezia lui Vasile Ghinea, poezie concepută de un mare poet, o petală a timpului care sfidează timpul, printr-o poezie ca un suspin în care geniul poetic nu se regăsește decât prin forța cuvântului, metafora. Nuvela dlui Dan Manciulea mi se pare foarte interesantă prin suspansul pe care îl creează, imprevizibilul care se strecoară printre rânduri și prin umorul degajat, atât de individul care își urmează visul, fiind capabil să răscolească și forțele obscure, dar și de istețimea femeii, care găsește o soluție de a salva banii câștigați la loto. Adevărata operă de artă, cred eu, este cea care nu are un epilog clar, definitiv și lasă loc de interpretări și solicită cititorul în aceste scenarii diverse, ca-n filmele celebre. Pentru dl Matincă, felicitări, cu recomandarea de a scrie o carte care să circule prin bibliotecile școlare, pentru că și elevii au nevoie de cărți de umor, pentru a relaxa atmosfera școlară prea încărcată. Pentru dl Agheană, muzica sa este un catharsis pentru fiecare și o detașare de cele lumești, cu atât mai mult, cu cât artistul Manea Agheană cântă din suflet și cu mult talent. Apreciez ședința de astăzi, savuroasă și de calitate.” (Gina Nechifor)
​„Acum m-am edificat/ Că Cincinat va blestemat/ Să treceți prin cumplite drame/ Atunci când scrieți epigrame. Pentru lectorul de serviciu: După o cafea fierbinte,/ Ce-am avut-o înainte,/ O concluzie mă-nvinge,/ Când citește, mă convinge. O să încep discuția pornind de la dl lector de astăzi și-mi cer permisiunea d-lui lector, să-i citesc o poezie compusă de d-lui mai de mult: (Asemănare) – Când frunzele copacilor cad,/ se tramsformă în lacrimă?/ Roua este o lacrimă a nopții?/ Apele sunt lacrimi/ din lacrimile noaste?/ Omul este o lacrimă?/ Când scrie, când cântă,/ este lacrimă și dor./ Atunci cel creat/ seamănă creatorului. Descoperim în această poezie arta poetică a lui Vasile Ghinea. Ascultându-l și astăzi, am constatat că lacrima este în creația lui Vasile Ghinea un laitmotiv. Vreau să spun că întreaga creație de până acum a lectorului are un caracter aforistic. Versurile sunt comandamente ale artei de a trăi, sunt principii după care să ne conducem, mai ales în creație. Parcă, să zic, versurile de astăzi sunt realizate bine, dar nu la înălțimea poeziei Asemănare. Totuși, sunt bogate din punct de vedere artistic, metaforic, expresiv, au expresivitate, invocațiile dau valoare. Referindu-mă la aforisme, mai concise, pentru a nu-și pierde esența. Le consider reușite. Vreau să remarc talentul deosebit al celor doi creatori, cronicarul și prozatorul despre care vorbește. Consider că lectorul, în calitatea lui de cronicar se ridică la înălțimea prozatorului pe care îl comentează. Toată stima!” (Mihai Constantinescu)
​„Ceea ce am auzit astăzi, aforisme, poezii și cronică, le văd ca pe un tratat de filosofie, iar legat de cronică pot spune același lucru, faptul că a ales un creator de înaltă ținută literară, un cronicar la același nivel și mare păcat că dl Dan Manciulea nu mai scrie. Are multe de spus. ,,Pe meleagul râmnicean/ Comentezi ce scrie Dan/ Spunând de apocalipse/ Domnul Ghinea faci eclipse. Scrijelind printre cuvinte,/ Cu talent, tot înainte/ Aforisme, poezie/ Pline de filosofie.” Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
​Muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa și-a făcut cu prisosință datoria și a avut ultimul cuvânt.
​Sâmbătă, 12 mai, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Denisa Panait, cl. a X-a, C.N. „Alexandru Vlahuță”. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share