Cenaclul Alexandru Sihleanu – 12 Mai 2018


DINTRE SUTE DE CATARGE…

Sâmbătă, 12 mai, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană și „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și… aplauze.
Un moment de divertisment, susținut la cafeaua literară, de Matincă Costea pe un monolog de Matincă Costea „Sistem Râmnicu Sărat”, un cuplet de Ion Măgîrdiceanu, „Rugăciune”, un cuplet de George Mihalache, „Păi se poate?!”, un monolog-cuplet de Matincă Costea, „Sunt un om nenorocos” și… aplauze pentru atmosferă.
A urmat lectorul de serviciu, Denisa Panait, cl. a X-a, C.N. „Alexandru Vlahuță”, cu un grupaj de poezii. Când talentul încolțește și poezia îți complică în mod plăcut viața, la început de drum, ești preocupat de idee și nu de tensiunea ideii, forma în care se îmbracă poezia, în cuvinte cât mai puține (verbe cât mai puține, cuvinte neliterare, copulative, conclusive, etc.) să exprimi cât mai mult. La șaptesprezece ani, doar Eminescu a fost geniu. Poezia implică, nu explică. Cititorul trebuie să descopere ce a dorit să spună autorul, nu să i se ofere. Sensibilitatea este un atu. Cu mai multă lectură poate să scrie o poezie bună. Succes și o așteptăm la o nouă lectură! Un exemplu din momentul liric: (Adevăr sau minciună) „Adevăr sau minciună,/ Care e mai bună,/ Care e mai utilă/ Într-o situație dificilă?// Minciuna cu picioare scurte/ Sau adevărul ce nimic n-ascunde?/ Preferi să ai sinceritate/ Sau să oferi vorbe deșarte?// Adevărul îl prefer mereu/ Chiar de dau de greu./ Minciuna n-o folosesc,/ Căci doar mă păcălesc.// Un mincinos și jumătate/ N-ajunge prea departe./ Să nu te ascunzi,/ Căci doar te afunzi.”
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa și-a făcut încă o dată datoria relaxând atmosfera și încântând asistența cu o muzică plăcută și bine aleasă pentru momentul poetic de astăzi.
„Constat că autoarea se află la început de drum, dar poate era mai bine dacă încerca să vină cu un bagaj mai bogat. Încearcă să abordeze genul clasic, dar lipsește metafora. Face uneori rabat de la muzicalitate, respectiv ritmul și rima. O sfătuiesc să scrie în continuare și să citescă poezie cât mai mult.” (Matincă Costea)
„Dra lector, Denisa Panait, are un fundal sentimental, n-a uitat copilăria și se înfruptă copios din ea, ca și atunci când în copilărie te bagi desculță într-un râu să-i simți răcoarea. Acum, ca adolescentă, visurile ei aleargă între copilărie și maturitate. Sunt convinsă că va persevera în poezie, va scrie, iar va șterge, până când va găsi cuvintele potrivite. Poezia este cel mai cald și frumos sentiment, care se naște încă din copilărie. Sensibilitatea unui poet înseninează viața celor din jur și binedispune. Cititorul se ia de mână cu autorul și împreună visează acele lucruri frumoase. Îi doresc succes!” (Valeria Popa)
„Aș zice, că nu concep existența Cenaclului ,,Alexandru Sihleanu” fără dl Matincă Costea și dl Manea Agheană. Mi s-ar părea lipsită de sens orice întâlnire a cenacliștilor fără umor și muzică. Ca și un drog, aceste elemente creează dependență, produc dor. Despre dra lector, pot spune că este prinsă între adolescență și tinerețe, și ne-a demonstrat, astăzi, candoarea vârstei, care a ales ca tematică credința, copilăria, visul. Sensibilitatea cu care este înzestrată constituie un resort pentru creație. Ultima poezie demonstrează că este la vârsta întrebărilor, dovedește că o preocupă atât realitatea cât și lumea imaginară. Inerente începutului stângăciile în exprimare, lipsa figurilor de stil. O felicit și îi doresc să progreseze.” (Georgeta Iuga)
„În primul rând îi fac drei lector următoarea recomandare: Prin Parnas, pe cărărui,/ Versuri când mi le propui,/ Dacă vrei la toți să placi,/ Ai grijă cum le îmbraci. Am ascultat cu atenție recitalul dlui Matincă Costea și în cartea ,,Județul Slam-Râmnic/ Un colț de Țară Românească”, autorul Valeriu Nicolescu face aprecieri juste, corecte la activitatea dlui Matincă. Dl Agheană cântă frumos. În al doilea rând, ascultând-o pe Denisa Panait, ceea ce ne-a citit sunt încercări timide, încercări de poezie, lipsește încărcătura metaforică. Să insiste asupra formei. Să citească mult. Îi urez, vânt bun vânt bun la pupa! Apreciez râvna drei.” (Mihai Constantinescu)
„În primul rând, momentele umoristico-muzicale creează o ambianță plăcută, dă mai mult spor creațiilor mele ad-hoc. La Cenaclu sunt voios,/ Fiindcă mă simt norocos./ Cu muzică și umor,/ La creație am spor. Legat de dra lector de serviciu, vreau să spun că ideile sunt bune, dar precum sculptorul șlefuiește materialul și-i dă strălucire, așa și poetul trebuie să persevereze în arta cuvintelor, mai ales la rimă și metaforă. O felicit și îi doresc să lucreze în continuare. Știu că ești la început,/ Vreau ades să te ascult./ De vrei ca să ai valoare,/ Să lucrezi în continuare. Felicitări! Să continuie să scrie.” (Nicolae Constantinescu)
„Astăzi am ascultat un recital de divertisment muzică și poezie, un adevărat cenaclu, marca Adrian Păunescu. Apreciez prestația artistic a maestrului Matincă Costea, care vine cu pastila de bună dispoziție și antistres, și pentru o săptămână sănătatea și buna dispoziție sunt la cote maxime. Dl Agheană ne face să vibrăm sufletește alături de corzile chitarei sale vrăjite și vocea plină de poezie. Mulțumim dlui Agheană pentru prezența lui în mijlocul Cenaclului și de la Boldu vine cu un mesaj de la Adrian Păunescu, care continuă să ne transmită spiritul cenaclului păunescian. Dra Denisa Panait debutează, astăzi, cu o poezie pură, neînfluențată de lecturi, care nu fac decât să altereze originalitatea și puritatea sentimentelor. Poezia exprimă puritatea, nevinovăția vârstei. Este plină de mesaje, încât cititorul este invitat la meditație transcedentală, în copilărie, care trebuie să fie sursa noastră de energie de regenerare. Doresc să considere cenaclul râmnicean izvorul viitorului ei literar. Felicitări! O așteptăm, cu mare bucurie. ” (Adrian Câmpeanu)
Dl Dumitru Hangu a fost una dintre absențe, care a transmis ulterior: „Centrul Cultural Alexandru Marghiloman al Municipiului Buzău și Cenaclul umoriștilor Nicolae Grigore Mihăescu-Nigrim a organizat în perioada 11-13 mai 2018, Festivalul Național de Epigramă ,,Cât e Buzăul de mare”, cu logo-ul ,,Uniți în cuget și în poante”. Festivalul a fost onorat de cei mai renumiți epigramiști ai momentului din țară, dar și din Republica Moldova. Epigramiștii prezenți reprezintă cenacluri cu tradiție și localități din care amintim: Iași, Bistrița, Constanța. Brașov, Sibiu, Ploiești, Orăștie, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Craiova. La festival a participat conducerea Uniunii Epigramiștilor din România: George Corbu, președinte, Laurențiu Ghiță, Mihai Sălcuțan, vicepreședinți și Excelența Sa, Petre Gigea, ambasador. Cenaclul ,,Alexandru Sihleanu” a fost reprezentat de Vasile Ghinea, Viorel Dodan, Mirela Grigore și Dumitru Hangu la festivitatea de deschidere organizată în data de 11 mai 2018, la Primăria Municipiului Buzău, în prezența dlui primar Constantin Toma. În ziua de 12 mai 2018, a avut loc festivitatea de premiere și mult așteptatul duel epigramistic. Râmnicu Sărat a fost reprezentat de către epigramiștii Mirela Grigore și Dumitru Hangu, ambii membri ai Uniunii Epigramiștilor din România. Două din epigramele prezentate de Dumitru Hangu în cadrul spectacolului: (Alexandru Marghiloman) – La un secol și un an,/ Un guvern Marghiloman./ Spun românii: nu e rău,/ Prim ministru… din Buzău. (Exportul românesc) – Fain ministru, domnu’ Daea,/ Îi propus pentru Oscar!/ Exportăm ce papă oaia,/ Mazăre-n… Madagascar.”
Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa care a creat și creează, alături de Matincă Costea, de când vine, cu regularitate, la ședințele Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” o atmosferă deosebit de plăcută. Cei care participă la ședințe merită să se simtă bine. Îți mulțumim, dle Manea Agheană!
Sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 11:00, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi închinată lansării de carte. La Centrul Cultural vor fi lansate cărțile „EROINELE ROMÂNIEI MARI. DESTINE DIN LINIA ÎNTÂI”, prezintă prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu și „MARIA-REGINA MARII UNIRI”, prezintă Cristiana Crăciun, vicepreș. Liga Culturală Română. Invitat special acad. Victor Crăciun, preș. Liga Culturală Română. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share