Pe urmele… Facebook-ului – Bâști!


Fabulezi, prietene! Nu-i zi specială nici pentru cei ce se-ncolonează-n dosul sfinților din calendar, nici acum de-a florilor.
Ocolișul scrierii la-ntâi de Prier are prea puțină legătură cu superstiția ori obiceiul prost de-a crea emoții oricui pică-n plasa șmecheriilor amicale, mai degrabă cu abundența de urări stereotipe. Mi-e din ce în ce mai greu să returnez, gest de altfel afectiv, lamulțiani-ul ordinar, mă omoară cerebral repetiția, abia dacă am putut să uzez sinonimul imediat în urmă, mă simt cumva nefolositor, anonim și nesincer. Amestecate, cele două par mai curând o glumă răsuflată, aidoma lui 8 martie, sărbătoresc compatrioții taman ce nu trebuie, ignorând creștinește semnificația primordială, intrarea lui Iisus în Ierusalim. De la ramuri de finic și măslin s-a ajuns până la evidențierea Trandafirei și altor consoarte vegetale ce nici vorbă să se-mplinească la data fixată, dar incertă, dinainte de Paști. Sau salcâm, ca pe la noi! De la eresul ceremonial al poveștii învierii lui Lazăr, cu-o Lazarica pășind domol, de la botezul și scopul mesianic de-a elibera cetatea Domnului de toate relele omenești posibile s-a ajuns la serbări onomastice fastuoase, unde nici vorbă de Patimi analoage, îmbelșugate cu ,,vinul și azima” omului de toate zilele. Mă mai miră un fapt: unde să fi crescut florile acelea, asumate textual în multe demersuri scriptice ulterioare despre triumfala intrare, de întâmpinare a Domnului în arida zonă ierusalimeană și cât vor fi costat, în caz utopic excepțional, în cetatea prosper-comercială?
Ehei, picai și eu în greșeală, da’ fu-n săptămână de pătimașe gânduri, cu precădere când faptele mitizate par neverosimile, când minunile nu au căderea umană din științele imanente. Mi se cășunase pe Vasile Voiculescu fiindcă…. Refac povestea ca să aduc dovada parțialei mele netrebnicii, tripartită: scrisă o dată, glăsuită în alte două rânduri.
,,Fusesem curios să știu cine fusese, numele devenit emblemă bibliotecară județeană se perindă când în timpan, când pe retină de ceva timp, destul de des, suficient cât să am tendința și pornirile firești să-l re-cunosc. Când ,,amintirile cu scriitori” se pierd, orice ,,antichitate” devine noutate, așa eu, din V. V. rămăsese doar o umbră, fără specificația sedimentată superficial, măcar ea, că ne puteam vreodată întâlni în arealul buzoian dacă m-aș fi născut mai devreme sau el ar fi fost răbdător să ajung pe lume, de aceea am pornit cu ideea incipientă de nesaț, aidoma abordării oricărui titan dăruit cândva memoriei mele școlărești. Prin urmare, întâmplarea face ca privirea să treacă prin transparenta barieră de sticlă, bătrână ca portretul-schiță-frate al vechiului ei administrator, V. Ghinea, și să se poticnească în negrul-violet al opului ,,În grădina Ghetsemani”. O dorință de-mplinit de demult la o simplă lungire de braț, în stare să ucidă lipsa de preocupare din clipa aceea a atribuțiilor de serviciu. Nu identică s-a dovedit răsfoirea fugitivă, gest din care se contura un abandon iminent, paginile alese la întâmplare păreau din altă poveste, diferită de promisul florilegiu din poeziile poetului. Curios am luat filă cu filă. Uimit de câte au urmat la însoțire, doar din ea și biografie se putea întocmi un material separat consistent, am mers mai departe. Citesc una, atent, urmez șirurile de cuvinte, încerc altele…. În zadar să găsesc ineditul. Din tot raiul m-am ales cu un potop de vorbe. Am lăsat volumul pe birou dezamăgit de credința până atunci icoană că puteam venera un sfânt al literaturii.”
Și-am trâmbițat că dânsul nu-i chiar de toată isprava. M-am lepădat de el fără să cânte de trei ori cocoșul sau pendula primăriei, nimerisem exact rimele cele mai omenești posibile, vederile cele mai limpezi, cuvintele cele mai dezbrăcate de vanitate ale insului ce-a găsit esența vieții: un trai în toată naturalețea. Aviz, negativ, amatorului….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share