Fărădelegea lui Călin – Lat(r)ină


De parcă a trecut o veșnicie. Trei zile agonizant de plictisitoare.
Căci doar cine nu muncește nu se îmbolnăvește. Ași! Stând, o furi de nu te mai vede lumea o săptămână, virusul se instalează binișor după ce ,,tratația” fostei gazde i-a ,,cauzat” plecarea intempestivă. O tuse nevinovată. Până și medicul trebuie să aibă har, ca omologul preot, pentru a spune dacă mai este de trai pe-aci sau ba. Altfel am avea o țară plină de spitale și biserici. De aceea, sub influența unui schimb de particularizări sociale c-un domn general, găsesc bizar, dar este o părere mult exagerată, debutul Art. 188. Al. 1: ,,Medicul de medicină a muncii este un salariat…” Fiindcă demitizează gratuit o chemare spre binele celor mulți. Nu oricui i se poate ,,imputa” această facere, cum dreptate avea același domn despre ,,meseria” preoțească. Nu oricine poate face ,,minuni”. Dar…. Știința face toți banii, cu lipsa cunoștințelor cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, ,,mesia” doftoricirii este doar un personaj de poveste, un tehnician de vindecare băbească și nu un ajutor celor în suferință.
De fapt, acest constatator ar trebui să și lecuiască. Explică în parte ce rol îndeplinește și fiindcă specificul acestei îndeletniciri a fost ales drept muncă, egală cu toate celelalte, Art. 189 le adună sub semnul ,,sarcini”: Al. 1 – ,,a) prevenirea accidentelor de muncă și bolilor profesionale.” Cred că pentru prima parte nu poate fi responsabil, accidentul în sine este un act foarte puțin previzibil și în privința lui sfaturile pot fi oferite de un ins fără o facultate de specialitate, un tehnician de protecția muncii poate capta și îndrepta atenția salariatului spre operațiuni sigure. Punctul b) rezolvă a doua parte a enunțului a): ,,supravegherea efectivă a condițiilor de igienă și sănătate în muncă.” Treabă ușoară dacă, în baza cunoștințelor la îndemâna oricărei managerieri după cum scrie la carte, fiecare post și loc de muncă sunt de la început concepute corect. Lucru ce ar elimina Al. 2, inutil astfel și pentru anumite situații imposibil de pus în practică: ,,În vederea realizării sarcinilor ce îi revin, medicul de medicină a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de muncă sau a felului muncii unor salariați, determinată de starea de sănătate a acestora.” Repet, ca într-o altă dată, felul muncii înseamnă meseria în sine. Mai schimbi o operațiune, în loc de găuri tai cu bonfaierul sau faci filet unei tije cu secțiune cerc, dar tot în cadrul angajamentului și pregătirii profesionale.
Am trecut intenționat peste Art. 186 și 187. Lectura întregului capitol m-a obligat și am decis disecarea de la mijloc. M-au frapat… realitățile și diferențele de poziționare. Știm că medicina muncii este doar statistică, câteva semnături pe câteva hârtii câteodată anual, uneori doar înaintea angajării. Art. 187 declară în Al. 1 că ,,Serviciul medical de medicină a muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociație patronală.”, apoi, la Art. 188 Al. 2 formulează ,,Medicul de medicină a muncii este independent în exercitarea profesiei sale.” Ori ,,liberal”, ori supus atribuțiilor stabilite de angajator. Și am mai avut o surpriză, Al. 2 al Art. 187 transformă orele în…: ,,Durata muncii prestate de medicul de medicină a muncii se calculează în funcție de numărul de salariați ai angajatorului, potrivit legii.” Cum se face conversia? 186 obligă pe cei cu salariați să le asigure serviciul medical de medicină a muncii.
Sunt în dezacord cu Art. 190. Este prea puțin un singur program anual pentru îmbunătățirea mediului de muncă avizat de medic și comitetul de securitate și sănătate în muncă, îl găsesc printre singurele care nu stipulează măsurile pentru cazurile schimbărilor din activitate, la restrângerea sau augumentarea ei….
La urma urmei…. Art. 191: ,,Prin lege specială vor fi reglementate atribuțiile specifice, modul de organizare a activității, organismele de control, precum și statutul profesional specific al medicilor de medicină a muncii.” De parcă n-ar îngriji tot oameni….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share