Cenaclul Alexandru Sihleanu – 31 Martie 2018


CU LIMBA ROMÂNĂ, ÎN CUGET ȘI SIMȚIRI, LA HOTARUL POEZIEI

​Sâmbătă, 31 martie, ziua în care s-a născut Nichita Stănescu, 31.03.1933 – 13. 12.1983, pentru care putem puncta , Eminescu şi Nichita, romantic şi modern, la două lungimi de timp şi sublimare a cuvântului”, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului” muzică și interpretare invitatul special Manea Agheană și chitara sa, versuri Matincă Costea, încheiat în aplauzele asistenței.
​A urmat, la cafeaua literară, un moment de divertisment, pentru relaxarea spiritelor, susținut de Matincă Costea, „veșnic tânăr și ferice”, pe un pamflet de George Topîrceanu, „Riposta”, un monolog de Tudor Mușatescu, „Un om cult”, un monolog de I. Avian, „Cantina”, un micropamflet culegere, „Țara” și… aplauze.
​Invitatul special Manea Agheană a însuflețit atmosfera cu muzică patriotică.
​A continuat lectorul de serviciu Matincă Costea, cu un grupaj de poezii. O sensibilitate lirică, nostalgic, un romantic incurabil, iubitor de frumos, un patriot în adevăratul sens al cuvântului, iubitor al orașului care l-a adoptat, un bun povestitor și un bun recitator. Ex: „(Evocări) Amprentă-și puse Petre Antonescu/ Pe Arcul de Triumf din București,/ Simbol al luptei Pavel Zăgănescu,/ Ei fii ai urbei noastre strămoșești./ Și azi Florica V. Cristoforeanu,/ Cu glasul cristalin, cuceritor,/ Trăiește printre noi ca și Sihleanu/ Mândrindu-ne cu amintirea lor./ Murgoci, Vlahuță, I. Rădulescu,/ Saligny, Pavelescu Cincinat,/ Străbat prin vreme cugetele noastre/ Și venerează Râmnicu Sărat.
​Manea Agheană a ținut, pe lângă muzica patriotică, să cânte și „Mulți ani trăiască” dnei Floarea Stănescu, cu ocazia „Duminicii Floriilor”. La mulți ani!
​„Dimineață am fost trezit din somn de un glas care mă anunța de un mare și special spectacol la Centrul Cultural, susținut de maestrul Costea într-un trio, într-unul singur (trei în unul), prezentând divertisment, poezie și muzică. De asemenea, am fost plăcut impresionat de prestația dlui Smarandache, care vine cu prospețime primăvăratică, cu multă energie transmisă audienței încât ne-a băgat și pe noi în priză și nu puțin a lipsit să trecem la dans. Este un Cenaclu bogat în personalități deosebite dintre care aș aminti pe dl Constantin Marafet. În concluzie, Cenaclul literar-artistic este deosebit de gustat de râmniceni, datorită proporției de sare bine dozată în cadrul ședințelor sale, ce poartă numele celui care este considerat primul poet râmnicean: Alexandru Sihleanu. Calitatea spectacolului oferit de dl Matincă Costea este maximă, fiind coloana de susținere a Cenaclului. Îi dorim rezistență maximă și sănătate. Dl Cristi Rusin să mai vină să facă săpături literare și așteptăm că compenseze media de vârstă”. (Adrian Câmpeanu)
​„Aș începe să relatez un obicei. La mine la țară bătrânii, când întâlneau învățătorul satului, se opreau, își scoteau căciula, pălăria, făceau o reverență spunând: să ne trăiești, dle învățător! Așa mă simt eu și îl respect pe dl Matincă Costea. Nu vreau să-i aduc osanale, deși merită, pentru că este un om de o aleasă cultură, un scriitor. Dl Matincă Costea este sufletul Cenaclului nostru pe care îl onorează cu consecvență. De când a venit la Râmnicu Sărat, prin anii ’51, este un mare animator al orașului și nu numai, un iubitor al orașului, un comentator al echipei de fotbal. L-am cunoscut prin emisiunea locală a Centrului de Radioficare. Un coleg de-al nostru, Laurențiu Selegian, spunea: ,,Este omul cu o memorie de elefant care are forța să ne smulgă un surâs”. Poeziile d-lui sunt ușor de reținut, melodioase și patriotice. Este un mare patriot. Mă bucur că s-a împământenit și muzica prin persoana dlui Manea Agheană care ne cântă și ne încântă prin voce și chitară. Toată stima. Mă bucur că printre noi se află un student la istorie, Cristi Rusin, pe care l-am cunoscut din anii lui liceu. Le urez numai bine.” (Costică Drîstaru)
​„Lectorul de astăzi, dl Matincă Costea, un adevărat artist, cu ani de experiență, ne-a încântat din nou cu prestația sa. După părerea mea, poeziile sale au o tematică diversă, pornind de la dragoste de natură, până la imaginea persoanei iubite. Ele evocă figura unor personalități de interes național și nu numai, precum Pavel Zăgănescu, Florica Cristoforeanu, Constantin Brâncoveanu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși. Personal, m-am identificat cu poezia sa legată de sosirea trenului în gară și noua perspectivă privind imaginea orașului natal. De asemenea, îl respect pentru faptul că este un iubitor de patrie, într-o societate pentru care valorile naționale nu mai sunt de actualitate. Îi doresc multă sănătate și să-și continue activitatea literar-artistică.” (Cristi Rusin)
​„Despre dl Matincă Costea, toate onorurile, deoarece d-lui nu este numai un mare patriot ci și un scriitor și un artist. Cine are ocazia să stea mai mult de vorbă cu d-lui are multe de învățat din trecutul care pare puțin uitat. Toată cinstea, sănătate multă.” (Valeria Popa)
​„Apreciez faptul că Cenaclul ,,Alexandru Sihleanu” și-a adoptat un imn al său, interpretat de participantul săptămânal, în persoana dlui Manea Agheană. Acest participant la Cenaclul nostru înviorează atmosfera prin cântecele patriotice pe care le interpretează cu mult patos, așa încât ne mobilizează pe toți să interpretăm aceste cântece. Am avut astăzi ca lector pe dl Matincă Costea, care și-a deschis cuvântul cu interpretarea unor momente umoristice în care critică tipul omului incult ce vrea să pară cult. Versurile proprii sunt de factură clasică, cu un mesaj bine definit. Din toate reiese patriotismul robust, omagiul adus orașului Râmnicu Sărat, omagiu adus personalităților orașului. Își extinde sfera aducând omagii lui Eminescu, Brâncuși, Ștefan cel Mare. Am remarcat o metaforă din care reiese contrastul dintre trecut și prezent.” (Floarea Stănescu)
​„Lectorul de serviciu de astăzi dă dovadă nu numai de talent artistic, ci și de o aleasă și adâncă simțire privind cinstirea și evocarea personalităților de seamă ale orașului care l-a adoptat, cu sensibilitate și măiestrie, într-un stil curat și clar. Cu atât mai mult trebuie lăudată inițiativa sa de a păstra în memorie viu cultul oamenilor de seamă, care au însemnat un bun exemplu, chiar și în istoria națională. Felicitări și îi dorim să continue.” (Georgeta Iuga)
​„Deja a trecut un secol de când mâna mea dreaptă a strâns, într-o îmbrățișare, mâna dreaptă a dlui Matincă Costea. De atunci și de acum înainte îi voi purta un respect și o dragoste frățească. D-lui știe că nu am fost un ipocrit și am susținut adevărul. Matincă Costea nu excelează în poezie. Din cele treisprezece poezii, doar două ,,Evocări” și ,,Mirare” se ridică la înălțimea poeziei. Sunt lucruri frumoase acolo. Va rămâne tributar romantismului din secolul trecut din care izvorăște dragostea pentru orașul nostru. Un lucru excepțional. Matincă Costea este un foarte bun povestitor, un foarte bun recitator. L-aș ruga să scrie mai mult din evocări, deoarece noi nu le-am trăit. Este un bun evocator. În concluzie, atât cantautorul, cât și autorul de astăzi ne-au înălțat sufletule pe muntele patriotismului. Amândurora le doresc sănătate și numai bine!” (Constantin Marafet)
​Sâmbătă, 14 aprilie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Cristi Rusin. Până atunci… Sfintele Paști să vă aducă lumină în suflete și în case! Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share