Cenaclul Alexandru Sihleanu – 21 Aprilie 2018


CU EPIGRAMA DE STRAJĂ SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI

Sâmbătă, 21 aprilie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană și „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană.
A continuat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, pentru descrețirea frunților, Matincă Costea, pe un cuplet de Matincă Costea, „Sus Costică”, un monolog culegere, Matincă Costea, „Scrisori de dragoste”, un micropamflet culegere Matincă Costea și „Rapsodii de primăvară” de George Topîrceanu și… aplauze pentru memorie și atmosfera creată.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a echilibrat momentul, cu melodii patriotice și de dragoste și „Mulți ani trăiască” dnei Georgeta Iuga, care a ținut să-și serbeze ziua onomastică în compania colegilor.
A urmat lectorul de serviciu, Safta Leaută, de la Boldu, cu epigrame. (Cuvânt înainte) „Azi sunt lector de serviciu,/ Dar mai am și un capriciu:/ În cuvântul meu cu rimă,/ Vă salut, cu multă stimă!/ Dragii mei, frumoși colegi/ Și la minte toți întregi,/ Din comuna Boldu vin,/ Cu plăcintă și cu vin,/ Fiindcă și literatura/ Merge-un pic cu băutura,/ Dar nu mult, o picătură,/ Doar să ne clătim în gură./ Pentru voi am multă stimă./Acum fiți atenți la rimă!/ Fiindcă epigrama, frate,/ Este din realitate,/ Cu rimă și mult umor,/ Doar înțep, nu îi omor,/ Să le fie-nvățătură! Nu ești bun de n-ai cultură/ Și-o femeie-n bătătură!” Ex: (Râmnicenilor) – Adresarea-i învechită:/ Cu dragi râmniceni sărați,/ Cred că e mai potrivită:/ Dragi râmniceni literați; (Unui medic) – Nu consultă pacienta/ Chiar dacă zice că mor,/ Așteaptă ca să-i dai suta,/ Cu ochi-n calculator; (Iarna pe uliță)- Pe la hoarne iese fum,/ Nu mai vezi sănii pe drum,/ Doar mașini trase pe dreapta/ Așteptând la rând lopata; (Buletin meteo) – Anunți vremea ca să știu./ În bluza… COD PORTOCALIU/ Și-acum îți-aduc reproșu̕’/ Fusta clar că-i de COD ROȘU; (Lene)- Munca-i grea, bătu-o-ar vina!/ Mai ușor e să-ntinzi mâna./ Ai căruță, oi și cal/ Și ajutor social; (Doctor și pensionar) – La urgență când ajungi,/ N-ai vrea să știi cum îți spune/ Un doctor nervos, în blugi:/ – La ce-ai venit băbăciune?; (Unui bețiv) – Mi-a zis doctorul că mor/ Dac-o să mai beau alcool./ Cică să beau numai apă./ Câte picături, să-mi treacă?”. Dna Safta Leaută dovedește spirit de observație, de analiză și mult umor. Felicitări și o mai așteptăm la o nouă lectură.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a relaxat atmosfera cu melodii de dragoste.
„(Epigramele doamnei Safta Leaută) – Scrise fără de perdea,/ Sigur nu-i așa o dramă!/ Una seamăn-a manea,/ Alta cred, că-i epigramă; (Centenarul Unirii) – Am avut pământ și apă,/ Oameni mari și patrioți,/ Unii au tras hoții în țeapă,/ Alții… ne-au unit pe toți; (Marea Unire) – Oameni grei de-odinioară/ S-au unit sub tricolor,/ Cu ,,Balada” la vioară/ Centenarului… onor! (Centenarul Marii Uniri) – Uniți am fost, dar în cultură/ În generații noi ne-am educat,/ Pasaje-am luat și din Scriptură,/ Izvorul nostru… nesecat.” (Dumitru Hangu)
​„De când am cunoscut-o pe dna Leaută Safta, colega noastră, am simțit un fior, ca și când aș fi trecut pe lângă un munte pe care nu știam dacă se poate urca sau mai bine să stai la poalele lui. Dna Leaută are acel acel dar înnăscut, înțelepciunea. Epigrama, ca și fabula, ca și pamfletul, aduce o rază de lumină pentru cei ce nu vor să vadă un adevăr. Epigrama nu are adresabilitate directă. Epigrama are un răspuns meritat. Dna Leaută știe să răspundă și la bine, și la rău. Admir acest talent și îi urez multă sănătate, să aibă putere să mai scrie, să lase urmașilor scântei de inteligență. (Valeria Popa)
​„Lectorul de serviciu, dna Safta Leaută, s-a dovedit a fi un fin observator al vieții sociale prezente. Găsește cu ușurință umorul în viața de zi cu zi, creează versuri cu conținut moral, sfera de inspirație fiind atât mediul urban, cât și mediul rural. Epigramele d-ei au teme diferite, satirizează comportamente negative din: educație, modă, politica actuală, sănătate, probleme sociale actuale. Dna Leaută Safta are umorul omului hâtru de la țară, dar are ceva în plus, știe să le așeze pe hârtie și scoate în evidență comportamentele negative ale societății. O felicit pentru materialul prezentat astăzi, să mai vină în mijlocul nostru, să mai citească epigrame.” (Stela Miloș)
​„Ascultam zilele acestea că Râmnicul a câștigat proiectul ,,Sus Râmnicul”. Îi zic dlui Matincă Costea, sus dle Matincă, cu sănătate trupească, că sănătate mintală ne dovedește că încă există. Pe dl Agheană îl stimez pentru efortul pe care îl face în fiecare Sâmbătă de cântă și ne încântă. Dna Safta Leaută a început bine: să las ceva în urma mea. Este ceva deosebit, fiecare să încercăm să lăsăm ceva în urma noastră. Epigramele d-ei sunt de bun simț. Ne oferă epigrame din viața de zi cu zi și cu bune, și cu rele. O stimez pentru efortul cultural.” (Costică Drîstaru)
​„Îmi face plăcere să particip la ședințele Cenaclului literar-artistic «Alexandru Sihleanu», mă simt bine între colegii mei de cenaclu. Apreciez prestațiile artistice ale dlor Manea Agheană și Matincă Costea, care sporesc frumusețea ședințelor noastre și ridică nivelul cultural al acestor activități. Mă bucur mult că am audiat lectura epigramelor dnei Safta Leaută. A satirizat societatea actuală, cu un scop anume: îndreptarea unor defecte. Trebuie să publice în volum pentru încântarea cititorilor. Ideea d-ei pentru a lăsa ceva pentru nemurire este de salutat.” (Chifu Ecaterina)
​„Ca de fiecare dată lectorul de serviciu dna Safta Leaută perseverează în creațiile sale. Chiar mi-aș dori să văd aceste creații în lumina tiparului. Și am scris o epigramă: Este astăzi evident/ Că le scrie cu talent,/ Creatoare printre file,/ Dar înțepături utile. Și încă una fără destinatar: Nimeni nu este ca el,/ Epigrame fel de fel/ Încercând ades să scrie,/ Tot nu este pe felie.” (Nicolae Colnstantinescu)
​„O să încep cu un motto: A zis domnul Cincinat/ Că în Râmnicu Sărat/ Să nu fie oameni triști,/ Ci numai epigramiști. Vreau să arunc o mănușă dlui Hangu, comparația dintre manea și epigramă: Văd că încet-încet le-ncurci/ Când să scrii versuri te apuci,/ Consider că lovești cu sete/ Când dai cu nuca-n perete. Referitor la lectorul de serviciu, dna Safta Leaută muncește foarte mult, o consider harnică, înțepătoare ca o albină. Iată că spre noi se-ndeasă/ Acum o bucătăreasă,/ Ca să ne servesc-un pic/ De umor în polonic; După a noastră cunoștință,/ La Cenaclu, iar ședință./ Cu toți astăzi avem bafta/ Să citescă dna Safta. Dnei sărbătorite: Adie al primăverii vânt,/ Că vine ziua unui sfânt/ Și petrecere în lege,/ Că-i ziua unei colege/ Și spunem fiecare:/ Mult noroc și la mai mare! O felicit pe dna Leaută Safta. Scrie cu ușurință în versificare.” (Mihail Constantinescu)
​„A intrat în deprinderea Cenaclului ca fiecare ședință să se deschidă cu partea muzical-umoristică susținută de cei doi protagoniști Matincă Costea și Manea Agheană, nelipsiți de la fiecare ședință, care susțin o atmosferă de veselie degajată ce descrețește frunțile, și care de fiecare dată au o anumită temă. Dna Safta Leaută în cuvântul introductiv a ținut, în mod deosebit, să ne împărtășescă sentimentele pe care d-ei le nutrește față de membrii Cenaclului și mai ales față de de membrii familiei, cărora dorește să le lase ceva drept moștenire. Epigramele sale sunt șfichiuitoare, înțepătoare în vârful peniței sale și află realitatea obiectivă. Dna Safta Leaută este tipul omului de la țară, încărcat de înțelepciune și talent. Referitor la epigramele dlui Hangu dedicate centenarului Marii Uniri, le apreciez ca având teme patriotice. Și la unul și la celălalt sunt realizate din punct de vedere artistic respectând metrica, rima. Felicit actorii zilei de astăzi. Apreciez duelul epigramistic din acestă ședință.” (Floarea Stănescu)
​„Președintele juriului îi acordă nota zece dnei Safta Leaută pentru talentul în arta culinară și am fost pe deplin mulțumit de epigramele, care pot spune, sunt un instrument în acupunctura pe cale literară, aplicată ascultătorului și o consider pe dna Safta Leaută o profesoară în acupunctura pe cale epigramistică. Consider că ședința de azi a echivalat cu o ședință de terapie de bună dispoziție.” (Adrian Câmpeanu, preș. UCRS)
​Ultimul cuvânt la avut muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa, care a realizat o atmosferă de bună dispoziție.
Sâmbătă, 28 aprilie, începând cu ora 11:00, lectorul ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Georgeta Iuga. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share