Cenaclul Alexandru Sihleanu – 14 Aprilie 2018

SPECIFICĂ LUMII ÎN CARE TRĂIM ESTE DIVERSITATEA

Sâmbătă, 14 aprilie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu muzică: „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis și „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică și interpretare, voce și chitară ale invitatului special Manea Agheană.
​A continuat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, pentru îmblânzirea spiritelor, cu un cuplet de Matincă Costea „Până când”, un monolog de Mircea Crișan „La un telefon public”, prolog la spectacolul „La braț cu voia bună” de Matincă Costea, un monolog de Fred Firea, „La o policlinică” și… aplauze pentru texte, memorie și interpretare.
​Muzica invitatului special Manea Agheană, care vine în fiecare sâmbătă de la Boldu, echilibrează ca-ntr-un spectacol momentul de divertisment și vorba unui cenaclist: „ne cântă și ne încântă.”
​A urmat lectorul de serviciu Cristi Rusin, student istorie, anul I. Un lector și o lectură inedită. Cristi Rusin nu a prezentat, cum eram obișnuiți, poezie sau proză. El a prezentat un studiu întitulat „Raportul dintre religie și cunoaștere / știință”, pornind de la sintagma „Crede și nu cerceta”, ce nu se regăsește în Biblie și aparține unui adversar al creștinismului, filosoful grec Iulius Celsus (sec.al II-lea). Materialul prezentat conține versete din Biblie sau Sfânta Scriptură (ortodoxă): Proverbe sau Pildele lui Solomon 1:7,2:1-6, Osea 9:9, Matei 22:29 „Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu”, Ioan 5:39 „Cercetați Scripturile”, 8:32 „Veți cunoaște Adevărul și Adevărul vă va face liberi”, Luca 11:52, Coloseni 2:1-3, Coran 96:1-5, 14:1, 62:2, 2:255, 2:190 „În crearea cerurilor și a pământului, în schimbarea nopții și a zilei sunt semne pentru cei dăruiți cu minte”, 35:27-28 „Oare nu vezi că Allah a făcut să coboare din cer apă și că Noi am făcut apoi să iasă la iveală roduri cu felurite culori și că în munți sunt dâre albe și roșii, cu felurite culori și stânci foarte negre.Tot astfel sunt și printre oameni și viețuitoare și vite cu felurite culori. Singurii care se tem de Allah sunt învățații dintre robii săi”, Bhagavad Gita („Cântarea lui Dumnezeu” sau „Cântecul divin”), 4:9, 4:39 „Cel cu credință dobândește cunoașterea, năzuind spre ea cu simțurile stăpânite și dobândind cunoașterea ajunge repede la Pacea Supremă”, Buddha „Nu credeți în ceva doar pentru că ați auzit, doar pentru că s-a zvonit, doar pentru că scrie în cărțile religioase, doar pentru că așa zic bătrânii și învățații, doar pentru că așa e tradiția din strămoși, ci doar după ce observați și analizați fiind de acord cu rațiunea accept.”Comentariile pe marginea versetelor prezentate, în susținerea tematică a studiului, a creat o atmosferă deosebită ceea ce l-a onorat pe lector, care întrebat fiind, a afirmat că va face cercetare. Felicitări! Îl așteptăm să revină, în Cenaclul literar-artistic.
​Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a relaxat atmosfera cu melodii specifice anotimpului în care natura se trezește la viață, primăvara.
​„Dl Cristi Rusin, lectorul de astăzi, este un băiat deștept și dovedește cunoștințe vaste despre religie. Face o analiză a mai multor religii pentru a-și crea propria opinie despre adevărul religios. Sintagma ,,crede și nu cerceta” este analizată de d-lui în scopul de a fi folosită cu sens peiorativ, pentru cei mai puțin cunoscători. Dl Matincă, ca de fiecare dată, la începutul ședinței Cenaclului literar-artistic, ne aduce în prim plan trecutul, care are un sinonim cu prezentul în foarte multe situații. Este un recitator bun, în raport cu vârsta și memoria d-lui.” (Elena Cambeșteanu)
​„Dl Cristi Rusin abordează, în lectura sa, un capitol inedit pentru Cenaclul, dar în aceeași măsură foarte interesant pentru noi care suntem de religie ortodoxă și gândim la unison. Expresia ,,crede și nu cerceta” ne frământă, iar lectorul încercă să facă lumină în acest sens. Toată gratitudinea pentru pledoaria sa.” (Matincă Costea)
​„Nu are sens să cercetezi, este o pierdere de energie. Dumnezeu este în interiorul ființei umane. Dacă trebuie să cercetăm, să ne cercetăm pe noi. Fericirea nu are legătură cu cercetarea. Ideea este bine venită ca discuție, dar de fapt, când facem cercetare, facem să ne atribuim niște cunoștințe. De ce cercetezi, ajungi la concluzia că nu știm nimic. Trebuie să privim cu respect partea divină, dar nu cu frică.” (Adrian Câmpeanu)
​„Eu socotesc că nu cercetarea îți dă un răspuns. Ca să poți supraviețui, trebuie să avem mai multe cunoștințe din viața altora, ca să ne putem alege un model de viață. Cristi Rusin este unul dintre tinerii de valoare. Istoria religiilor ar fi un domeniu pe care l-ar putea urma.” (Valeria Popa)
​„Plec cu inima ușoară, cu o mare bucurie în suflet, că mai sunt tineri carte deschid și mințile altora, care nu cred în marele Creator, Dumnezeu. Să-i dea Dumnezeu sănătate!” (Safta Leaută)
​„Textul prezentat de lectorul de serviciu a creat o adevărată furtună în creier la persoanele de față, fiecare făcând o întreagă filozofie asupra subiectului prezentat. Ceea ce este important de reținut este să cunoaștem istoria religiilor, numai așa vom deveni mai toleranți. Multe conflicte, războaie, au pornit de la neînțelegeri religioase. Materialul prezentat a fost foarte interesant. Textele prezentate, astăzi, de dl Matincă, au avut la bază critica societății trecutului apropiat. Dl Agheană a ales cântece de sezon.” (Stela Miloș)
​„Eu aduc mulțumiri trubadurului Manea Agheană și mai ales dlui Matincă Costea pentru a cărui interpretare și actualizare a momentelor prezentate am toată admirația. Excelează printr-o memorie deosebită, prin actualizarea textelor, prin optimism, așa încât aș zice că este tinerețe fără bătrânețe în Cenaclul literar. Despre lectorul de astăzi, aș spune că a atins un subiect sensibil prin paralelismul pe care l-a făcut între mai multe curente religioase. Este lăudabil faptul că încearcă să ne prezinte istoric argumente referitoare la diverse religii majore. Trăsătura de bază în lucrarea sa o reprezintă citatele care încearcă să lămurească vericiditatea diferitelor întâmplări biblice, ca un adevărat istoric face cercetare pe bază de izvoare istorice, în acest caz izvoare istorice scrise. Îl felicit și-mi propun ca-ntr-o viitoare reuniune a Cenaclului literar-artistic să îi aduc un profesor cu care să dezbată teme religioase.” (Georgeta Iuga)
​„Remarcabilă este prezentarea, nu numai prin subiectul ales, ci și prin formă. Nu și-a notat foarte multe, în schimb a oferit foarte multe în legătură cu tema aleasă. Sintagma aleasă pentru a-și argumenta prezentarea este în sine greșită. Ca să crezi ai nevoie de certitudini, pentru certitudini ai nevoie de acumulări, iar pentru ele trebuie cercetare.” (Sorin Călin)
​Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa, care a încântat asistența cu melodii de dragoste.
​Sâmbătă, 21 aprilie, începînd cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Safta Leaută din Boldu. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share