Căruţa cu virgule – Liberte, egalite… minorite


Începând de astăzi și până când… ne trece, se declară deschise lucrările sesiunii anuale de umflat mușchii naționaliusmului românesc, în fața arborării steagului maghiar, oriunde ar fi el!
Mă, fraților, io am mai zis p-aicea, așa ca pentru mine, că trebuie să-i ocrotim pe conlocuitorii noștri maghiari minoritari! Să-i ajutăm, să-i sărbătorim și să le facem toate mofturile! Pentru că, de ce? De-aia! Nu chiar de-aia, dar măcar pentru că prezența lor pe plaiurile noastre carpato-danubiano-pontico-mioritice are darul de a ne menține, chiar și abia pâlpâind, conștiința națională! Păi, dacă n-ar fi ei să ne întărâte și să mai bage bățul prin gardul statului ,,naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” care mai suntem, unde am ajunge? Am uita tradiționalul ,,Noi suntem români”… mobilizatorul ,,Doamne, ocrotește-i pe români”, sau ,,Treceți batalioane române Carpații”… Și poate am uita și ,,Deșteaptă-te române”, dacă nu ne-ar ține ei oleacă treji… Bine, ,,treji”, e un fel de-a spune, că suntem într-o stare de letargie și de ,,dolce far niente” adusă de capitalismul sălbatic pe copitele cailor-putere… Păi, să nu uităm, totuși, că această ,,grijă” față de minoritatea majoritară ne-a adus felicitările și am fost dați exemplu la Bruxelles! Ei, iaca? Păi, da!… Pentru modelul de succes în relația cu minoritățile naționale! Și fiind maghiarii minoritatea… majoritară, au obținut mici ,,victorii” pas cu pas, în lupta lor de afirmare a identității. Lucru care a adus beneficii și celorlalte minorități, pe nedrept aflate într-un con de umbră. Și până la urmă, de ce minoritatea tătară ar avea mai puține drepturi decât cea maghiară? Sau cea ucrainiană, turcă, sârbă, armeană? Sau țiganii? A, nu, că ei sunt deja o majoritate… înlocuitoare, deci pentru ei nu se aplică!…
De-aia zic și io, cu toleranța mea de regățean get-buget… pardon!, get-beget, de care sunt capabil, că, să ne bucurăm că mâine e ziua lor și că mai apar și altfel de culori de drapele prin țară, altele decât tricolorul nostru drag și sfânt! Și să le dăm odată și autonomia aia pe care o tot flutură de-atâta timp! Ce-o să facă cu ea? Și ce-o să facă cu ,,Ținutul Secuiesc”? O să plece cu el în Ungaria? Nu mai bine îi lăsăm liniștiți să taie ei acolo ce-a mai rămas din păduri, să le defrișeze până n-o mai rămâne nimic și după aia… după aia! Pe de altă parte, ce poate să se mai întâmple rău, dacă vedem roșu-alb-verde în fața ochilor? Pe lângă atâția cai verzi pe pereți și stele verzi, ce mai contează încă unele? ,,Nu vrem steagul unguresc arborat pe instituțiile românești!”… A, da?: Dar plăcuțe bilingve? Da’ învățământ în limba maternă? E bun kurtos kalacs-ul, nu? Și gulașul!… Și… cam atâta știu! Da’ cu ce ne deranjează treaba asta, că ei stau acolo cuminți în HarCov și își imaginează că au țara lor? Mai vine Orban (al lor, nu al nostru!) să-i vadă cum stau ei acolo în ,,rezervația” lor, să-i bată pe umeri și să le promită Shangri-La, Nirvana și altele,… Păi, ce?! La noi nu e șot ata?… tot ata?… ptiu!… tot așa? Încă, la noi, de Ziua Națională, nici fasole cu cârnați nu se mai dă, darămite să mai vie careva să ne bată pe umeri, fie și din interes!
Ei, asta-i! Așa că, io zic să le urăm conaționalilor noștri maghiari, în avans, tot binele pe care, și ei la rândul lor ni-l doresc nouă să li se întoarcă lor înmiit, un sincer și călduros ,,La mulți ani!” în minoritate, pe care o reprezintă cu atâta cinste și… și decât să ne-njurăm, mai bine un csardasz vesel să jucăm! Așa că, egészség la toată lumea!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share