Căruța cu virgule – Ziua Rațională a României


În articolele mele despre Ziua Naţională am vorbit cu patimă de semnificaţia zilei de 1 Decembrie. Am fost convins că acesta trebuie să fie adevăratul spirit al acestei sărbători: acela al mândriei naţionale care ar trebui să fie mai presus de orice altceva.
De fiecare dată, de douăzeci de ani, am sperat că Ziua Naţională va fi şi o Zi Raţională. O zi în care măcar să ne gândim la adevărata însemnătate a zilei, aceea a tradiţiei şi trecutului glorios al acestei ţări. Să ne gândim, zic, adică să fim raţionali. Din păcate, în această perioadă raţiunea noastră ca naţiune ne-a fost întunecată de orgolii de moment, de răfuieli mărunte şi intrigi banale.
Şi după cum ştim ,,somnul raţiunii (naţiunii) naşte monştri”. Şi parcă de Ziua Naţională de anul acesta am văzut mai mulţi monştri decât până acum. Aceştia au fost descătuşaţi din adâncurile conştiinţelor unor oameni frustraţi, mici, ieftini, demni de compasiune. A mai crede azi că sloganurile ,,Jos comunismul!” şi ,,Jos Iliescu!”strigate chiar şi la Timişoara mai impresionează pe cineva, înseamnă că Revoluţia a fost degeaba! Cu atât mai josnice sunt aceste acţiuni ale celor care au provocat acele incidente doar din disperarea de a fi remarcaţi de şefii lor. Dacă strategii acestor campanii electorale au avut de la început aşa ceva în plan, mă gândesc că ei sunt cei cu care ar trebui să înceapă acel proces de condamnare a comunismului. Au dovedit astfel că sunt încă bântuiţi de fantomele trecutului lor comunist şi acţionează după reflexe de ,,agitatori” dobândite în activitatea lor. Şi dacă Traian Băsescu a fost de acord cu asemenea mod de a face campanie, asta spune multe despre cine este el cu adevărat. Şi atunci, toată mascarada cu condamnarea comunismului de către acesta este o imensă dovadă de ipocrizie, la fel ca obişnuitele lacrimi… Cu ocazia Zilei Naţionale am putut constata cu toţii că am avut parte de acele ceremonii obişnuite devenite tradiţionale: depuneri de coroane, parada militară şi fasole cu cârnaţi. Asta în prima parte a zilei, pentru că imediat după aceea, campania electorală a făcut uitată solemnitatea momentului de până atunci. Referitor la manifestările specifice acestei zile, au fost voci care au spus că noii românii nu mai aniversăm ci comemorăm în fiecare an Ziua Naţională. Pentru că se ştie că între aniversare şi comemorare este o mare diferenţă. Comemorăm probabil dispariţia acelui spirit autentic românesc dispărut prea devreme dintre noi. Comemorăm amintirea unor vremuri de glorie în care românii mai aveau acea mândrie naţională. Şi mă gândesc că ar trebui să învăţăm din nou să aniversăm evenimentele cu adevărat importante ale istoriei noastre… Cu toţii am văzut acele evenimente de la Timişoara. Părerea mea e că acestea au fost exagerate de televiziuni! Acele îmbrânceli s-au produs doar în zone ,,strategice”, adică doar acolo unde existau camerele de luat vederi, pentru a da impresia de revoltă generală. Cei care se manifestau cu violenţă, voiau de fapt să-şi dovedească loialitatea lor faţă de cei care i-au plătit. Voiau să arate că au fost acolo, cu piepturile goale, vocile răguşite de atâta urlat şi ochii înroşiţi de furie, achitându-se cu vârf şi îndesat de sarcina de partid. Gestul semnării ,,Parteneriatului pentru Timişoara” se voia un gest simbolic de continuare a spiritului Revoluţiei începute acolo, de respect pentru acele valori. Din păcate, acest gest a fost denaturat de câţiva indivizi manipulaţi grosolan sau care s-au lăsat implicaţi cu bună ştiinţă în acele violenţe.
Astfel, ceea ce trebuia să fie Ziua Raţională a României, s-a transformat într-o zi a ruşinii naţionale. Cei implicaţi au dovedit că nu sunt în stare să renunţe, măcar pentru o astfel de zi, la orgoliile şi ambiţiile personale. Nu au putut să fie raţionali măcar pentru o clipă şi să întrerupă mizeriile din campanie pentru aniversarea-comemorarea unui eveniment naţional. Adică al nostru, al tuturor. Şi atunci cum vor putea fi destul de raţionali pentru a conduce o ţară?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share