Cenaclul Alexandru Sihleanu – 27 ianuarie 2018


DE STRAJĂ LIMBII ROMÂNE, CU EPIGRAMA

​Sâmbătă, 03 februarie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, pentru îmblânzirea spiritelor, susținut de Matincă Costea, „tânăr și fericire”, pe un mini monolog, „Celofibra”, culegere Matincă Costea, o scenetă „Căsătoria”, culegere Matincă Costea și un cuplet de George Mihalache, „Nu admit!” finalizat cu aplauze.
​Tot pentru îmblânzirea spiritelor, a continuat invitatul special Manea Agheană și chitara sa, a interpretat „Floare de colț” din repertoriul lui Ducu Bertz, „Maria, Maria”(!), „Ordinea de zi”, versuri A. Păunescu, muzică G. Nicolescu și o surpriză deosebit de plăcută, „Imnul Râmnicului Sărat”, versuri Matincă Costea, muzica Manea Agheană. Cei prezenți au hotărât, deschiderea ședințelor cu imnul Râmnicului Sărat.
​A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu epigrame, cu un motto, valabil, doar astăzi, până la ora 14:00: „Epigrama savurată, în niciun caz comentată.” Dumitru Hangu scrie, ca o datorie morală față de conaționalii săi, monografii. Mai bine zis, dintr-un sentiment patriotic, promovează Valea Râmnicului Sărat, cu tot ce înseamnă istorie, geografie, cultură și se achită onorabil de sarcina pe care și-a impus-o, ceea ce înseamnă că are chemare. În plus, datorită structurii sale genetice, un dezvoltat simț al observației și un pronunțat simț al umorului, scrie și epigrame, alături de Viorel Dodan, Matincă Costea, Laurențiu Turcu, Mihail Constantinescu, Nicolae Constantinescu, cu participare la concursurile de gen și la concursurile tematice inițiate de revista „Epigrama”. Ex: (Noul guvern) „Noi miniștri, jurăminte,/ Dublă cruce face „Papa”,/ Însă, unii pe-a lor cinste,/ Ușurel… le sapă groapa; (Rime date, la urne) Curioși, unii din fire,/ Pază pun la cimitire./ Când și când din groapă ies,/ Merg la urne și-au ales; (Carmen Hara) Carmen Hara, doamna mamă,/ Omida americană,/ Nu lucrează cu ghiocul,/ Dar spune la proști norocul; (Eroii Marii Uniri) Pentru noi, Marea Unire/ Va rămâne somnul sfânt,/ Bravi eroi în pomenire,/ Crezul lor și-al lor mormânt; (Istorie milenară) Daci uniți într-o „columnă”/ Ai istoriei eroi,/ Mărturii ce vor să spună/ Ce au fost, ce suntem noi!” La fiecare lectură de epigrame ne aducem aminte de epigramistul și prof. Mihail Voicu. Dumnezeu să-l odihnească!
​A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa, cu „Frunze” din repertoriul lui Ștefan Hrușcă și „Trăiască România”, versuri A. Păunescu. Muzica d-lui relaxează atmosfera și este așteptat la fiecare ședință.
​„Comentariul meu constă într-un catren întitulat (Opinie): Vecinului meu de masă,/ Precum scrie, nu-i port pică,/ Chiar de mă-ntrece, nu-mi pasă!/ Trăiască domnul Mitică!” (Matincă Costea)
​„Epigramele sunt surori mai mici ale fabulei. Epigrama, cred că s-a născut prima, pentru că este mai iute și cu răspunsul mai direct. Când îți place ceva, îți găsești cuvintele mai greu. Se pot adăuga multe cuvinte frumoase, pentru că autorul le merită din plin. Ne amintește, acum, de dl Voicu Mihail, Dumnezeu să-l odihnească!” (Valeria Popa)
​„I-am făcut o epigramă: Măi Mitică, măi Mitică/ Văd că nu-ți place femeia,/ Dar… tu sigur ai nevastă?/ Oare, o critici și pe aceea?” (Mioara Zaharia)
​„Pentru dl Matincă, în primul rând, care rămâne același spirit vivace, îi doresc să rămână cât mai mulți ani la fel, să ne încânte de fiecare dată. Și pentru că dl Hangu a spus să nu comentăm epigramele până la ora 14:00, vreau să amintesc că este un obișnuit participant al concursurilor revistei Epigrama, la care a câștigat și premii. Vreau să anunț, aici, că din partea Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu există participanți: Dumitru Hangu, Laurențiu Turcu, Viorel Dodan, Mirela Grigore.” (Viorel Dodan)
​„Fin observator al societății în care trăiește, dl Hangu critică racilele societății și trăsături negative de caracter, specifice unor oameni contemporani. Întrucât dl Hangu a fost primar, a avut contact cu oameni de diferite caractere, a fost antrenat în diferite acțiuni sociale, bănuiesc că aceasta constituie sursa de inspirație în epigramele d-lui. Dacă epigramele stârnesc hazul, sunt foarte bune.” (Stela Miloș)
​„Cei trei protagoniști ai ședinței de astăzi au susținut, în fața noastră, materiale foarte bune și se pare, că pe undeva, și pe aceeași temă, ținând cont de conținutul cupletelor prezentate de dl Matincă Costea, de tematica epigramelor lecturate de dl Hangu, cât și de melodiile dlui Agheană. Pentru mine cele două momente prezentate de dl Matincă, au fost ceva nou și mi-au făcut o impresie bună și unul dintre aceste texte se poate juca pe scenă și anume Căsătoria. Am audiat cu mare atenție epigramele lectorului de astăzi și am constatat că aproape toate respectă prin conținutul și structura lor, canoanele creării acestui tip de catren. Am observat că mai multe epigrame sunt dedicate Marii Uniri, ceea ce apreciez un lucru minunat, dar l-aș ruga pe autor să le pună cap la cap, aceste catrene și va obține o poezie dedicată Marii Uniri. Felicitări pentru ceea ce face pentru acest tip de scriere. Așa cum am menționat, la început, melodiile pe care le-am audiat, astăzi, au fost la înălțime, mai ales că a venit și cu ceva deosebit, ,,Imnul Râmnicului Sărat”, pe versurile dlui Matincă Costea.” (Aneta Pioară)
​„Ședința Cenaclului nostru de astăzi, a cuprins trei activități, toate în consens, una cu cealaltă, privind conținutul. Cupletele prezentate de umoristul nostru, dl Matincă Costea, deși a precizat că a fost în timpul celui de-al II-lea război mondial, conținutul lui este actual. El se referă la întrebuințarea altor materii pentru confecționarea îmbrăcămintei, altele decât lâna, care astăzi este aruncată. Referitor la celelalte, cupletele au fost prezentate în mod artistic, însoțite de gestică, mimică, tonalitate și să trăiască să ne mai încânte. Privitor la epigramistul Cenaclului nostru, i-aș recomanda ca în prezentarea lor, să facă o clasificare a temei. Ex: catrenele care stârnesc umorul, altele dedicate Marii Uniri, închinate eroilor neamului. Epigramele sunt bine realizate din punct de vedere artistic și stilistic. Dl Agheană s-a străduit și a pus pe note versurile dlui Matincă Costea creând Imnul Râmnicului Sărat, pe care l-a prezentat în Cenaclu și a fost unanim apreciat. De altfel și celelalte texte prezentate și cântate au fost în consens cu tema Cenaclului. Sănătate și la mulți ani!” (Floarea Stănescu)
​„La ședința de astăzi au avut loc trei momente inedite: muzică, umor și poezie. Legat de aceste momente le-am făcut o dedicație: (Celor trei protagoniști) Azi, cei trei protagoniști/ Sunt cu toții mari artiști./ Unul este cu umorul,/ Celălalt își cântă dorul,/ Cel de-al treilea creează/ Versuri ce ironizează. Referitor la lectorul de serviciu, dl Dumitru Hangu, epigramele d-lui mi-au plăcut, dar am două replici la motto-ul d-lui: Epigramele sunt bune,/ Dl Hangu, ai renume/ Însă, eu care creez,/ Nu m-abțin să comentez./ Dumitale-ți spun Mitică,/ Comentariul meu, nu strică; Maestre, te felicit,/ Versul tău e inedit/ Însă, ca recomandare,/ Nu și stop la comentare.” (Nicolae Constantinescu)
​Muzica invitatului special Manea Agheană a avut ultimul cuvânt. Să fie binecuvântat!
​Sâmbătă, 10 februarie, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Mioara Zaharia. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share