Cenaclul Alexandru Sihleanu – 10 Februarie 2018


MOȘ CRĂCIUN CU PLETE DALBE ȘI CU AMINTIRILE COPILĂRIEI

Sâmbătă, 10 februarie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a debutat cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană și „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis și aplauze.
A continuat Matincă Costea. cu un moment de divertisment, pentru îmblânzirea spiritelor, la cafeaua literară, susținut cu o scenetă de Aurel Felea, „Răbdare”, un monolog de Tudor Mușatescu, „Reclamațiune”, un monolog Teodor Speranția, „Tunsă sau rasă” și o culegere umoristică de Matincă Costea, „Duminicile unor chinezi” și aplauze.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a intervenit cu câteva melodii patriotice.
A urmat lectorul de serviciu, Mioara Zaharia, cu o proză, „Poveste de iarnă” și câteva poezii. Redau din mărturisirea autoarei: „În această scurtă povestire încerc să aduc tema despărțirilor din vremurile noastre. Tatăl plecat în străinătate de mulți ani. Copilul rămas în grija bunicilor, speră ca Moș Crăcun să-i aducă în dar tatăl plecat. Darul vine din partea din partea lui Moș Crăciun, dar nu este cel așteptat, este un cățel, care aduce și el bucurie și speranță în casa bunicilor. Iarna este grea, cu ger și zăpadă, cu pregătiri de sărbătoare și colinde la ferestre. Holera albă a cuprins pământul întristat, l-a bolnăvit de frig și de necaz, i-a-nfrânt mândria și-n alb l-a încuiat, i-a stins, cu nea, tot verdele din brazi”. Povestea a primit de la revista, on line, „Amprentele sufletului”, antologia „În așteptarea lui Moș Crăciun – Povești și poezii românești, la gura sobei”, diplomă de excelență. După lectură, gândul te poartă la „Fetița cu chibrituri”, a lui Hans Cristian Andersen. Poeziile sunt în stil clasic, sensibile, dând impresia de ușurință în creație, dar povestirea le estompează.
Invitatul special Manea Agheană a intervenit cu muzică, dând posibilitatea asistenței să-și formuleze părerile, referitoare la ședința de astăzi.
„Doamna prezintă rar, puțin și de calitate. Fac o paranteză, vizavi de ceea ce se întâmplă în țară și vă spun despre un zapis al lui Constantin Mavrocordat datat 6 feb 1741, referitor la viol: ,,Cine va fi prins cu ștromeleagu învârtoșat pe lângă părțile născătoare ale femeii, i se va tăia năvalnicu mădular.” Și două epigrame: (Unei doamne ministru) – Nu știu cum s-a întâmplat/ Minte precum un bărbat./ Nici bărbații nu au voie,/ Dar mai mint și de nevoie; M-am săturat de iarna/ Care nu mai vine,/ S-a pripășit prin țări străine,/ Oprită de bulgari… la Varna!” (Dumitru Hangu)
„Am făcut în așa fel, să ajung ajung la Cenaclu pentru că dl Matincă Costea mi-a spus că ședința începe în altă configurație. Cred că este un început frumos. Mulțumesc dlor Matincă Costea și Manea Agheană pentru ceea ce au realizat. Dna Mioara Zaharia este o visătoare, o neobosită în conturarea frumosului sufletesc. După cum afirmă chiar d-ei, umblă cu creionul și hârtia în buzunar prin curte și pândește ideea. O admir și îi doresc succes mai departe. Relativ la diplomă, este o recompensă morală plăcută.” (Costică Drîstaru)
„Relativ la „Povestea de iarnă”, prezentată de dna Mioara Zaharia, este o narațiune tristă, asemănătoare cu povestea „Fetiței cu chibrituri” a lui Andersen. Tristețea copilului este dată de despărțirea tatălui, care parcă n-ar mai veni niciodată. Căldura sufletească, în noptea geroasă și în singurătate, este dată de prezența câinelui, prietenul omului. Atmosfera tristă revine în actualitatea sărbătorească de Ajunul Crăciunului, dată de mirosul de cozonaci și sarmale, și bucuria copilului se autentifică printr-un omagiu adus pruncului Iisus. Doamna are un talent înnăscut, are o chemare spre poezie. Scrie ușor, subiectele alegându-le din diferite medii de activitate și din natură. O ușoară tristețe izvorăște din versurile adresate celor doi copii, care sunt departe, le duce dorul, așa cum Coșbuc își amintea, cu tristețe, de mama și surorile lui. A precizat materialele prezentate și mă bucur de diploma primită de la organele abilitate, care recunosc munca. Noul stil de prezentare al activității Cenaclului (ideea dlui Matincă Costea) este benefică pentru colectiv și antrenantă, creionând o atmosferă de apropiere între participanți. Melodiile dlui Manea Agheană și ale tânărului Eduard Macovei, aduc un suflu nou în activitatea Cenaclului. Doresc, ca pentru finalul activității să aduc o melodie patriotică ,,Tot ce-i românesc, nu piere” de Jean Mascopol.” (Alexandra Popescu)
„Întroducerea ,,Imnului orașului Râmnicu Sărat” în deschiderea ședințelor de Cenaclu, aduce un suflu nou activităților noastre. Și de această dată, artistul nostru, Matincă Costea ne-a încântat, cu piese umoristice și îi doresc multă sănătate. Lectorul de serviciu, Mioara Zaharia, ne-a citit, astăzi, o schiță în care protagonistul este un copil, crescut de bunici, ducând dorul tatălui plecat departe și localizează acțiunea în timp și spațiu, bine definit în noaptea de Crăciun, când toți copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun. Opera literară este bine structurată, expozițiunea fiind redată printr-o descriere în care am sesizat câteva procedee artistice deosebite, cum ar fi ,,holera albă a cuprins pământul”, ,,o bancă bocnă”. Talentul poetic al autoarei este ilustrat și în proză, deoarece povestea se termină cu un colind, creație proprie. Din versurile lecturate am desprins faptul că scriitoarea Mioara Zaharia abordează cu ușurință diverse teme, cum ar fi o temă urbană ,,Orașul cu salcâmi”, o altă temă înstrăinarea copiilor, în poezia ,,Aștept o revenire siderală”. Autoarea își exprimă în mod direct sentimentele cu sensibilitate și descopăr câteva metafore: ,,stropi de amintire”, ,,gânduri ucigașe”, etc. Îi doresc succes în activitate. și felicitări, deasemenea, dlui Agheană pentru linia melodică a ,,Imnului orașului” și melodiile pe care le interpretează, cu talent.” (Aneta Pioară)
„În primul rând aș vrea să-l felicit pe dl Matincă Costea și pe dl Manea Agheană pentru realizarea și expunerea în cadrul Cenaclului, a unei tentative reușite și binevenite de creare a unui imn local. M-aș bucura, dacă autoritățile ar lua în considerație, adoptarea și utilizarea acestui imn, alături de cel național, la deschiderea fiecărei manifestații culturale din oraș, dar și cu ocazia Zilelor Municipiului. Aș susține oricând această inițiativă. Lectorul de astăzi ne-a prezentat, după opinia mea, niște creații literare de calitate. Deoarece domeniul meu de interes este ,,Istoria Religiilor”, mi-au plăcut, în mod special, referirile la tradițiile de iarnă și de dubla semnificație religioasă și populară a Crăciunului, Nașterea lui Iisus Hristos și venirea lui Moș Crăciun. Mi-a plăcut, de asemenea, poezia cu îngerul și am făcut o asociere cu îngerul Rafael, din cartea lui Tobit, din Vechiul Testament, a cărui principală activitate este cea de vindecător. O felicit, multă sănătate și inspirație.” (Cristi Rusin)
„Dl Matincă Costea este un excelent interpret al textelor prezentate. Îi mulțumesc pentru prezența și activitatea la fiecare ședință, d-lui ocupându-se și cu crearea unei atmosfere de bună dispoziție. Dl Manea Agheană și-a ales un repertoriu plăcut, cu conținut patriotic, interpretate în stil personal. Melodia creată pentru imnul orașului este o melodie ritmată, care creează un sentiment de de euforie. Dna lector ne-a prezentat, astăzi, o ,,Poveste de iarnă”, de fapt povestea unui copil trist, în care acțiune se petrece în Ajunul Crăciunului, atunci când orice copil trăiește bucuria venirii lui Moș Crăciun. Copilul din povestea dnei Zaharia, nu încearcă aceleași sentimente de bucurie, fiind copil de oameni săraci, bunicii nu-i pot oferi prea multe bucurii. Până și natura concurează la întărirea unor sentimente de tristețe ale copilului necăjit: ,,Vântul suflă cu puterea unui zmeu”, ,,Nori plini cu cristale de gheață”, etc. În ceea ce privește poezia dnei este bine realizată, din ea se desprind sentimente materne, sentimente de recunoștință față de anumiți oameni, care aduc alinare și sănătate celor din jur, sentimente de nostalgie față de orașul natal. Îi doresc sănătate!” (Stela Miloș)
„Ședința de astăzi m-a surprins plăcut, cu noua introducere și anume, acest ,,Imn al orașului Râmnicu Sărat” și succesul aparținând dlui Matincă Costea și dlui Manea Agheană, muzică și interpretare, pe care îi felicit. Legat de dna Zaharia, lectorul de serviciu, astăzi ne-a atras atenția, în mod deosebit proza d-ei, deoarece o știam poetă, dar are ce spune și în proză. Aceeași sensibilitate pe care o exprimă în poezie, se găsește și în proză. O felicit!” (Nicolae Constantinescu)
„În primul rând, îmi place începutul, cu ,,Imnul…”, o dovadă de patriotism. S-a făcut o referire la Hans Cristian Andersen, ,,Fetița cu chibrituri”, este o trimitere bună, dar firul epic la proza dnei Zaharia are alt final, mai optimist. Venirea unui câine îi trezește în suflet speranțe, nu se mai simte singur, este dacă vreți, este vorba de ,,Tinerețe fără bătrânețe”, a lui Petre Ispirescu și ,,Țărmul nemuririi” de Ion Nijloveanu. Vreau să remarc forma poetică foarte frumoasă a prozei. Este o proză plină de frumusețe, de sensibilitate, gingășie. Numai o femeie putea să scrie ceva așa de frumos. Și din punct de vedere al construcției este bine realizată. Aș zice să continue. Poeziile sunt și ele reușite, dar mi-a plăcut, mai mult, proza. Cât privește evoluția dlor Matincă Costea și Manea Agheană este de bun augur, de felicitat.” (Mihail Constantinescu)
„Cenaclul este un eveniment, este un spectacol literar-artistic pe care trebuie să-l servim pentru binele trupului și al spiritului. Este gustat, cu răbdare, deoarece suntem o echipă de artiști, de actori, unii mai experimentați, care experimentăm săptămânal actul de creație, fiecare în stilul său caracteristic, dând sarea și piperul acestei întâlniri, deosebit de interesante și energizante pozitiv. E bine să venim, în continuare, cu mare plăcere și ca orice artist să lăsăm grijile și să ne bucurăm de aceste clipe minunate, așa cum fac dl Matincă Costea, dl Agheană și astăzi, cu un buchet de cuvinte deosebite, dna Zaharia. Felicitări tuturor participanților la Cenaclu.” (Adrian Câmpeanu)
Muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa a avut ultimul cuvânt, de dragoste și patriotism.
Sâmbătă, 17 februarie, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” va fi Viorel Dodan. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share