Căruța cu virgule – Cultura


Cand meciurile de la Campionatul Mondial nu erau atat de interesante, am ,,zappat” eu ce am ,,zappat” pana am ajuns la TVR 3! Il stiti ! Ala mic, verde de…respira greu! Emisiunea: Top cultura. Protagonisti: Academicianul Razvan Teodorescu, Eveline Pauna, Adrian Schiop si….Vali Vijelie! Subiectul: Maneaua, subiect cultural !!!!
Acu’ nu-i nici o rusine sa nu stii cine e acad. Razvan Teodorescu, Eveline Pauna sau Adrian Schiop! Dar e de-a dreptul o blasfemie sa nu stii cine e Vali Vijelie, dom’le! Deci, maneaua-fenomen cultural, da? Ati citit bine. Si daca nu stiati cine e Adrian Schiop, va spui io ca omu’ are un Master in lingvistica la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca . In prezent face un doctorat despre MANELE la SNSPA Bucuresti. Lucru mare, dom’le ! Io v-am zis ca va veni o vreme cand toti antimanelistii vor fi prigoniti mai ceva ca pe timpul inchizitiei ! Caci, iata, manelele au iesit din mahalale, nuntile si subwooferele baietilor de cartier si au intrat in gura academicienilor ajungand ,,fenomen cultural”. Si ,,intai-statatorul”, deschizatorul de usi catre academie este el, Vali Vijelie. El promoveaza ,,magna cum laudae” acest succes al muzicii cu influente balcano-orientale. Asta-i pohta ce-au pohtit generatii intregi de manelisti, de la ACM, Salam si Guta, pana la Denisa, Sorina si Carmen Serban! Ei, acu’ nu va mai fi nici o rusine sa asculti manele la nuntile de cartier! Va fi un act de cultura! Vom merge la concertele de manele precum la cele de muzica clasica! ,,Oooof, viata mea!” va fi noul ,,Gaudeamus”…da’ ce zic io Gaudeamus…va fi noul imn national! Ca ,,Desteapta-te romane!” are reverberatii concrete in ,,Ooof viata mea!”, ambele exprimand aceleasi sentimente fataliste, pur romanesti in fata mortii, dusmanilor, familiilor, etc.
Am apreciat dezinvoltura lui Vijelie in fata partenerilor de dialog si fata de subiectul in discutie. Nu numai din cauza ca-sau datorita- discutia era ,,pe strada lui” ci si pentru ca se inchipuia si el un mic… academician. Diferenta dintre el si Adrian Schiop era ca, daca A.S a studiat pentru un Master in manele, Vali vijelie este el insusi un ,,Master” in manele! ….Si-mi venira in cap, niste versuri:
,,Veni Vali Vijelie,
Ca sa-mi spuna astazi, mie
Ca, ce face e cultura,
Nu-i aiurea-n batatura!
Si Teodorescu Razvan,
Mare academician
Ii aproba vorbele,
Si-i soarbe cuvintele
E si…Evelin Pauna,
Care…tace, tace-ntr-una,
Si e la televizor
Doar ca piesa de decor.
N-am crezut asa ceva!
Ca…cultura e manea!
Atunci, ce mai tura-vura,
Cultura-i si…Sepultura!
Si-apoi, ca sa va spui drept,
Cultura-i si…Megadeth!
Chiar si Candlemass sau Slayer
KISS sau ce-o mai fi pe player…
Din aceasta dilema nu puteti iesi! Am zis!
P.S: EROARE!!! Iertati-ma, castrati-ma, sau eutanasiati-ma, dar am facut o regretabila greseala cand am spus ca respectiva emisiune a fost pe TVR 3! Nu, nu e adevarat! A fost pe TVRInternational!! Ceea ce ii da o valoare si mai mare, nu-i asa?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share