Pe urmele… Facebook-ului – Occident expresSă încercați a da un răspuns sincer la două întrebări continentale: putut-au nord-americanii și australienii să devină din scursuri regale mai marii omenirii?
Pe noi ne împiedică cineva? Lăsați-o-ncolo vorbă goală și treceți la muncă! Pică cerul pe mine de rușine de-atâta mirobolantă nostalgie, de parcă întreaga poezie s-a revărsat în sufletele române și piciorul le umblă unde le este și capul: în nori. Ce este un rege? Un om. Ce este o monarhie? O împărțeală după…. Hai să le numărăm. Spania, Anglia, Belgia, Finlanda…, Canada…. Toate-s 44, dintre care 16 sub pălăria Elisabetei de-a doua. Engleze. Rămăseră 28 de-mpărății, mari unele, ca întindere teritorială, dar puține comparativ cu suma totală: 195. Și-s și bananiere, și comuniste, și…. La ele-acolo. Rezultă că nu toți își doresc sângele-albastru-n frunte.
Muri cel întronat la cinci ani, detronat înainte de-a trece pragul primei zeci de ani, revenit în jilț, alungat, întors de-o amintire uitată, respins, încătușat în propria paternitate de-un ginere fălos, decedat, părere asumată, cu mult înainte de propria înmormântare. Sunt convins în aceeași măsură în care nu cred deloc în el. Și-mi era indiferent până la apariția a două lucrări, dimensiuni contrastante, icea, unde-i loc de sarmale virtuale, cârnați și-altele-ale gurii acestui popor flămând, sărman cât să se vaite-n orice colț de lume. O spusă maximală din toată neconvingerea, coposiană, că reîncoronată plebea nu va mai coborî ușor din arborele crăiesc; o alta…. La ceasta-i mai mult de gargarisit. Articolul Vijuliei, datat 21.10.2011, nume de redactor din seria sinonimelor regionale juvălaie și gilăvaie, uragan-os, se îngrijora la timpul lui de programul familiei regale din al cărui orar lipsea piesa cea mai importantă: vizita la Biserica Ortodoxă Română. Și de acolo pornirea domnului intervievat, părerolog cu patalama și știință – Dan Ciachir. Termenul de retrogradare survine doar conjunctural, Elena V. se putea adresa direct ,,supușilor”, răspunsul simplu ori compus, dar nu atât de stufos…. Fiindcă mulți ar scoate pietre prețioase și le-ar etala făloși, neștiind că agatele, topazurile… istorice sunt pepite din aurul cel mai înșelător, o făcătură artificială pentru întreținerea unor nume. Până și mie mi-a oferit șansa să… divulg această împăunare cu mărgele false.
Rudenia – runda întâi. În vecii vecilor ,,Iată, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – care este vara primară a Regelui Mihai…”! Cum nici altă sursă nu este adevărată cu totul, acolo Elisabeta este vară de-a treia.
Rudenia – runda doi. În aceeași veci n-aș fi cercetat descendența lui Mihai, dar subiectul celor doi, reporter și chestionabil, a depășit granița unui mileniu și m-a trimis departe. Revin însă la ultimele două secole. Am rămas cu gura căscată, mi s-a ridicat pulsul de revoltă și…. Adică noi, inși ordinari, suntem de oprobiul tuturor, iar ei, nobili, voievozi precum tânărul principe încununat cu titulatura de-al său preacurvit părinte în inima Alba Iuliei, își pot permite mariajul incestual fără jenă, sub mantia protectoare a descendenței prețioase. Bine, nu el, cu toate că nu-i ferit defel de speculații, este doar produsul acestei nelegiuiri. Vinovații? Victoria și Nicolae I. Priviți țesătura: partea paternă – băiatul Victoriei și fata țarului Alexandru II o dau pe soața lui Ferdinand al nostru, Maria, ce-l naște pe Carol II și căsătorit cu Elena Greciei îl aduc pe lume pe Mihai; partea maternă – Constantin al lui Nicolae I o are fiică pe Olga Prusiei ce căsătorită cu George I al Greciei îl au ca urmaș pe Constantin I al Greciei în mariaj cu Sofia Prusiei, adică nepoata Olgăi, fiica lui Frederic al Prusiei, soțul uneia dintre fetele Victoriei, prințesa Victoria, mariaj ce o dă ca descendentă pe Elena Greciei…. Conchidem. Mihai o are stră-străbunică pe Victoria și din partea mamei și din a tatălui, stră-stră-străbunic pe Nicolae I și străbunic pe George I al Greciei, ultimii doi ,,vinovați” de afirmațiile despre o tutelă totală în cer și pe pământ. Așadar, verișoratul englezesc este dublu, triplu… și interesant: pe partea bărbătească descendența este femeie-bărbat-femeie-bărbat-bărbat, pe cea feminină a urmat modelul femeie-femeie-femeie-femeie-bărbat. Dacă-l omitem pe Nicolae I modelul alternant este perfect: bărbat-femeie-bărbat-femeie-bărbat. Deh, ruși!
Știam că habotnicii caută toate mijloacele să explice convenabil situații, al nostru Ciachir manipulează până la a-l declara pe regele Mihai un ultim Iisus, denumit ,,episcop al treburilor de afară”, dând o pildă din Vechiul Testament despre înlocuirea de către Dumnezeu a judecătorilor cu regii, legitimându-i poziția, o dată prin nescrise legi, căci treburile de afară ar fi treburile astea de dincolo de noi, de existența din rai, a doua oară prin ,,Sinodul IV Calceton din 451 d.C.”, ca urmaș direct din țari și împărați, ruși, respectiv greci. Dar nu numai dintr-atât este Mihai foarte important, el ,,Nu este episcop prin hirotonire, dar funcţia sa nu e simbolică, ci reală, concretă.” Culmea, domnul predispus la postulate, definitive, opinează nonșalant: ,,Şi este ultimul om în viaţă de pe planetă care are acest drept.” Era. Duda știe și-o să vedeți c-o s-o sucească exact ca-n schițele jucate pe textele lui Caragiale, la Ploiești. Ori București.
A fost. Nici nu știți ce m-a durut mai tare: ,,Un principe – Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul tot monarhi sunt, dar de rang inferior.” Veniți, așadar, voi regi și umiliți-ne, luați-ne istoria! Că atâta mândrie mai aveam!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share