Pe urmele… Facebook-ului – Cyber…getica


Trăiane, trăiane, ce-a stat mâna ta să taie! Cap frumos de Decebal, minte multă, dac pe val….
Vezi, frate, cum suntem? Tot ne autoimpresionăm că avem acea deșteptăciune străbună, măcar de-ar exista o dovadă palpabilă, că putem pleca lejer din scutec spre cel mai greu parcurs profesional. Uneori împiedicându-ne de pampersul ce stă-mbâcsit între picioare, chiar ele fiind prima piedică în calea atingerii inteligenței. M-am tot frământat, m-am sucit și învârtit în jurul ideii c-am fi putut viețui arhaic și-n ziua de azi sau am fi dispărut tocmai pentru că limitele deșteptăciunii noastre, cea mai înaltă, ne-ar fi măcinat materia cenușie fizic. Cum să-ți treacă prin minte că ăștia, noi, ne putem socoti întemeietorii civilizației umane, vreo câteva mii de ani după batem codrii sălbatic, iar la final, glorioși, ne putem relua poziția de lideri? Puștiulică din articolul ,,Cel mai tânăr masterand din lume este în România! Un copil din Sibiu a dat de „pământ” cu toți programatorii de pe continent” m-a nedumerit profund. El și așa zisa instituție ce l-a găzduit pentru un curs avansat de desenatori pentru rețeaua de internet.
Plec așadar la sursă, ,,HES-SO, HE-ARC Haute Ecole d’Ingénieurs”, Elveția, locul indicat drept instituția de învățământ de unde ,,minunea”, Petru Rogojan, avea să obțină 30 de puncte ECTS la grafică internautică. Și văd, citesc câteva scurte prezentări de lucrări de licență în mai multe domenii, caut tânărul, superficial, revin la articol, preiau cea de-a doua titulatură ca să constat că s-a dorit cu tot dinadinsul obținerea superlativului, că sunt fapte ce nu-ncap în normalitate, că doar se încearcă saltul forțat peste etapele social-naturale. Lucru bun, excelența are nevoie de cultivarea timpurie. Am totuși reticența acceptării limpezirii cerebrale totale atât de rapid, în primul rând puștiul ar fi privit strâmb de toți colegii de clasă primară, nu cei de program masteral, cu toate că…, și ei tot pe-acolo ca vârstă, l-ar persifla inocent, nu l-ar mai scoate din ,,PHP, lasă-ne băiatule!” sau ,,PHP, pistruiatule!”, fiindcă nu poate fi altceva decât elev de școală generală, n-am auzit de vreo derogare a ministerului ca la 10 ani să se permită și trecerea la liceu, și bacalaureatul, și licența la facultate, bașca la 12 să recunoști ditai masterandul și să-i oferi un post de asistent universitar.
Hai să nu par răutăcios și potrivnic, dau citatul: ,,Datorită vârstei copilului, directoarea Swiss Webacademy a refuzat la început, propunând mamei sale să mai aștepte măcar încă doi ani. Apoi, văzând determinarea copilului, a acceptat înscrierea, sub forma unei încercări, cu condiția că va întrerupe frecvența la curs dacă nu se va descurca.” Aspecte-ipoteze ciudate: ,,facultatea” e-o frunză hoinară din trunchiul țării landurilor, un ajutor al Ecole-ii… momit a dezvolta pe cea mamă; copilul cred c-a tras de fusta mamii și-a-nceput ca toate leaturile lui mofturoase să roage exasperant ,,Vreau la master, vreau la master…!”, înduioșând astfel managera să-l primească. Specificații: au de anul acesta un curs de 24 de săptămâni și pentru tineri. Certitudini: ,,Atestat de absolvire Swiss WebAcademy – inclus în prețul cursului; Certificat de ,,Designer Pagini Web” eliberat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, cod COR 216613 (opțional, taxa de examinare este de 100 lei, cerința obligatorie: diploma de bacalaureat); Atestat de la Universitatea de știinte aplicate din Elveția, Haute Ecole Arc Ingenierie cu o valoare de 22 credite ECTS (opțional, taxa de examinare este de 175 EURO, două sesiuni de examinare pe an).
Să juri c-ar fi de teapa intenției noastre de la Școala populară de arte!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share