Pe urmele… Facebook-ului – Keo…ps


Cu numele se scriu istoriile, faptele singure se trec de la sine, poate vreo urgie să se întipărească indelebil….
Ele însele poartă peceți, că de la Domnul sau Noe ,,potopurile” trebuie să fie identificate, altfel întreaga omenire ar lua-o veșnic de la început fără să fi căpătat învățătura supraviețuirii. Exemplele ,,piramidale” ale egiptenilor, mayașilor și altor dispăruți din topul civilizațiilor nebananiere sunt concludente. Cine și-ar fi amintit de ele fără zbaterea secolelor două din urmă? Nimeni. Cine le-a dus din seminție mai departe inteligența și consecințele ei? La fel, zero ființe umane.
Registre, baze de date plictisitor de lungi, miliarde de miliarde de inși de ținut minte parcă degeaba. Nu-i așa, toți acești insignifianți au un dar nemaipomenit, reprezintă tot atâtea portițe de scăpare a lumii de la tot atâtea posibile dispariții, oportunitate deschisă de câțiva îndrăzneți încumetați să dea peste nas genomului sărac primordial, adăugându-i fără control științific cerebral perlă după perlă, forțându-și semenii să le înmagazineze după putința fiecăruia în timp.
Un amestec ciudat care a trenat în suspensie până mai ieri, a clocit în masa mare de necunoscuți, căutând formula ideală pentru ceea ce vedem astăzi, până și prostul din urmă are un dram de minte mai multă decât omologul de acum 2, 3 sute de ani în urmă și vrea să se proțopească moț în fruntea tuturor. Moment în care identitatea lui are nevoie de un catastif nou și atenția cuvenită, în sfârșit este părtaș la scrierea prezentului și viitorului locuitorilor planetei.
A plecat un concetățean spre un alt tărâm? Uitat fi-va fi fost, sporadicele reveniri nu-l mai înscriau în lista ființărilor permanente în locul de obârșie, știrile senzaționale se stingeau după mai puțin de un an, telefoanele către rude doar încuviințau sau preamăreau personajul încă o zi, două, cât reușea un zvon să penetreze întreaga populație a unui oraș. Cum Râmnicul nu este vreo urbe de întindere vastă, în câteva ore fapta ajungea pe buzele oricui.
Astăzi, nesperat pentru inimile frânte odinioară de deplasările spațiale îndelungate, dorul se seacă la secundă, literatura scurtă și foarte scurtă a mesajelor facebook-ale alină atât cât să te ții de propriile treburi fără gânduri plecate cu pașaport și cord pasibil de sistole sughițate printre ofuri. Darul acestor vorbe de secol 21 este benefic și multiplu, potolește nevoia evadării spre alte râvnite meleaguri, scurtează perioada emigrării la mai puțin de-o vacanță prelungită și deșteaptă considerabil. Că se perindă o expresie pe la noi, dormitul pe perna ta este cel mai odihnitor. Însă-i bun și-al altuia rupt de țară….
Vreau cu Statele, îmi mai zice vreo două de prin preajma târgurilor de muzică Cristi Becker, am nevoie de-un Road la cald, îl messenger-esc pe Laurențiu Pârvu să-mi dea detalii despre asfalt, mi se năzare de vreun cangur, Australia via Gabi Miu, mai învăț de la el o nouă abordare interpretativă la pian sau iau lecții de meșterit bărbătește după carte prin bucătărie. Mmm, foame! Dacă-i de-așa, o raită prin farfuriile italiene ale Danei Hodor de-o poftă senzorial-olfactivă nu strică defel. Austriile lui Sorin Boncu, Spaniile lui Piciu Costel, Franțiile domnului profesor Bătăturescu și ale lui Ionel Tomulescu parcă-s aci, Canada lui Sorin Alexandrescu mai s-o iau la picior după o video-convorbire în miezul fusului orar de noapte….
Din dreptul afirmațiilor lui plecasem, că domn Ivanițchi a cam dat pași înapoi la apariția unui Vali Sterian și a trebuit să-i cedeze poziția de lider…, informație lipsă din cumulul cunoștințelor înmagazinate, ca multe, prea multe altele, dar nu numai ale mele și nu doar aceasta. Păcat al ignoranței cules de împătimiți gen Doru Ionescu, porniți să facă dreptate memoriei colective permanent voalată de nepăsare…. Răutate?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share