Fărădelegea lui Călin – Di vor țări…


… le vor avea. Le au. Atât de multă avere au strâns la chimir multinaționalele că pot juca la ruletă oricând o economie dimpreună cu inșii de-o compun.
Pas! M-ai scos de la masă, îmi văd de treabă! Am alte angajamente. Mi-ai făcut dovada lipsei de viziune, limitării managementale, proastei dispuneri organizaționale de la începutul începutului, nu ți-a mers mintea să gândești o reconversie, o redispunere, o redistribuire…. Probabil atât valorez pentru tine: nimic! Când ai să mă mai vezi alergând cu limba scoasă după ce mi-ai frânt inima și mi-ai golit buzunarele, după ce mi-ai furat obiceiul săptămânal de-a mă trezi util, cum ai putea crede că după patru luni de hăituială, de degringoladă sufletească și cerebrală voi accepta ,,… un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicării…” pentru a-mi ,,… manifesta în scris consimțământul cu privire la locul de muncă oferit.” ca-n Al. 3 al Art. 74? Când vreodată? Când ai să primești din mâna-mi nu un refuz din cel propus de Al. 4, ci măcar un cuvânt?
Totuși nu înțeleg. Undeva pe aici există un pasaj sau mai multe despre imposibilitatea reangajării și reînființării unui post de lucru pentru o perioadă de timp, parcă un an, dintr-o rațiune simplă: clachezi?, îți revii foarte greu. Ori deloc. Altfel s-ar dovedi neserioasă concedierea, pasibilă de atacuri pe diversele criterii discriminatorii. Ar geme oficiile de ocupare a forței de muncă inutil, fiindcă, așa cum merg treburile actuale, te poți trezi cu același om, după retestările firmelor specializate, reangajat. Și poate selecția pentru lotul de propuneri în cadrul concedierii colective a ținut seama inclusiv de mutra, înălțimea….
Nea patroane, nu-mi ajunge-o lună să-mi găsesc un job în hățișul ăsta capitalist, nici măcar forțele de muncă n-au soluția asta ultra rapidă! Art. 75, Al. 1 are un minim de răgaz, fără să ofere limita superioară, necesară: ,,Persoanele concediate în temeiul Art. 61 lit. c) și d), al Art. 65 și 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.” Cât spusesem, 135, nu? Plus 30 am ajuns la aproape jumătate de an. De la ,,Uite serviciul, nu-i serviciul!” Al. 2 este inutil și ilicit, oricine parcurge Codul muncii găsește pasajul în care cei admiși să încerce un job nu pot fi încadrați între cei dați afară la grămadă: ,,Fac excepție de la prevederile Al. 1 persoanele concediate în temeiul Art. 61, lit d), care se află în perioada de probă.” Nu spuneau ei și mă ofuscasem eu că ,,periodiștii” sunt priviți cu cea mai mare indiferență, că li se lasă o hârtie prin care sunt anunțați că din momentul următor pot pleca acasă? Fără explicitările cuvenite? Al. 3 este mai dihai: ,,În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepția cazului prevăzut la Art. 51, Al. 2.” Cum să fie suspendat contractul în preaviz, când tocmai înțelesul și rolul preavizării vin pe filiera concedierii și nu înghețării locului de muncă și persoanei ocupante din toate motivele stipulate la capitolul din lege aferent?
Rizibil. Întristabil. Să nu pricepi o iotă din concept…. ,,Am, domnu’ Fulgerică, un loc liber la pompă.” Neicuță Tronarule, oi fi în timpul meu liber tinichigiu cu ziua, da’ pe diploma mea scrie ,,Pedagogie muzicală”, în caz regresiv, după unii…, electrician sau lăcătuș mecanic. Așa că eu cu pompa…. Aci, la Art. 76, impun afurisiții precizie: ,,Decizia de concediere se comunică salariatului în scris și trebuie să conțină în mod obligatoriu: … b) durata preavizului;”. Revenind la râs, plâns și cap pe umeri, lit. d), ,,lista tuturor locurilor disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condițiile Art. 64.”, are toate șansele la câștigarea primei poziții între cele mai tâmpe. Cine a mai pomenit că dai salariatul afară cu acte în regulă și apoi îl reangajezi pe altă funcție? Nu există articol special pentru transferul angajatului în interiorul activității economice, pentru ce să mai pierzi atâta timp și să completezi atâtea hârtii degeaba? Te faci chinez, nene….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share