Salonul revistei Spații culturale – Noiembrie 2017


În ziua de sâmbătă, 4 noiembrie 2017, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Salonului revistei „Spaţii culturale” la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, la Clubul „Femina”, gazdă şi a ediţiilor anterioare. Invitaţi de seamă au fost scriitori din Brăila grupaţi în jurul revistei „Litera 13”. Au fost prezenţi: Mihai Vintilă, Tudoriţa Tarniţă şi Alexandru Costin Tudor. Ei au fost însoţiţi de gălăţeanul A.G. Secară. Au mai răspuns prezent: Nina Plopeanu (Vrancea) şi Lucian Mănăilescu, Nicolae Pogonaru, Emil Niculescu, Tudor Cicu, Dumitru Pană şi subsemnatul (din Buzău). Gazdele, care au deţinut majoritatea, cum era şi firesc, au fost: Valeria Manta Tăicuţu, Nicolai Tăicuţu, Genovel Florentin Frăţilă, Petrache Plopeanu, Manuela Camelia Sava, Laurenţiu Selegean, Cornelia Ionescu Ciurumelea, Sorin Călin, Costel Suditu, Mioara Bahna, Nicolas Bratu şi Violeta Vâlcu – directorul Centrului Cultural. Aceste prezentări au fost făcute, ca de obicei, de scriitoarea Valeria Manta Tăicuţu, moderatoarea întâlnirii. Pentru fiecare dintre cei prezenţi a avut un cuvânt cald de apreciere. Tipicul desfăşurării salonului nu se va modifica, în principal, nici la această ediţie. Vor fi lansate două cărţi şi apoi va urma podiumul poeţilor.

Prima carte prezentată este a unuia dintre oaspeţi. Este vorba de volumul de versuri „Dirijorul de cuvinte” aparţinând brăileanului Mihai Vintilă. Acest volum este prezentat de scriitorul gălăţean A.G. Secară, după care autorul ne citeşte câteva dintre poeziile incluse în volum.

A doua carte prezentată este „Şirul lui Fibonacci. Fibonacci’s sequence”, a râmniceanului Genovel Florentin Frăţilă, un volum de haiku-uri, în ediţie bilingvă româno-engleză în traducerea prof. Daniela Sorina Ciuraru de la Herford Steiner Academy din Marea Britanie. Cartea este recenzată de Valeria Manta Tăicuţu. Apoi autorul citeşte câteva producţii din volum.

Urmează podiumul poeţilor în care, alternativ, citesc un râmnicean şi un oaspete. Vreau să remarc faptul că au citit toţi scriitorii prezenţi, recitaluri urmărite cu atenţie.

Momentele de literatură au fost împletite cu aceeaşi măiestrie artistică de Florin Boroghină şi clapele pianului său, care ne-au oferit momente de virtuozitate interpretativă.

Faţă de celelalte două ediţii, aceasta a avut un punct în plus în desfăşurător. Au fost prezentate revistele „Litera 13” şi „Spaţii culturale”. Redactorul- şef al revistei „Litera 13”, Mihai Vintilă, spune cu amărăciune că această revistă, ajunsă la 4 ani de existenţă, este singura care apare în Brăila şi costurile ei sunt suportate chiar de el. Şi noi, cei prezenţi, suntem consternaţi faţă de tradiţia literar-culturală a oraşului cu salcâmi şi potenţialul său. Următoarea revistă prezentată este „Spaţii culturale” ce apare la Râmnicu Sărat. Redactorul-şef, Valeria Manta Tăicuţu, spune că revista deja a împlinit 10 ani de existenţă şi şi-a câştigat o reputaţie la nivel naţional, ba chiar şi internaţional, graţie ţinutei artistice şi stilistice înalte ce a avut-o în vedere încă de la primul număr. Vremurile sunt grele, banii sunt puţini pentru cultură şi educaţie, dar fără dramul de nebunie al iniţiatorilor aceasta se oprea de mult. Se cuvine cu cuvânt de mulţumire, pe acordurile pianului lui Florin Boroghină, Primăriei din Râmnicu Sărat.

A consemnat Stan Brenenel

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share