Fărădelegea lui Călin – Vase… necomunicante


Împrăștiate secvențe, aidoma frânturilor mele scrise despre muzică și depuse oral în cenaclu: care pe unde apucară.
Între dispunere și motivație, calea dreptei așezări se teleportează departe, în hăul finalului de lege, pentru detalieri ale multiplelor modalități de aplicare în cazul unor ,,abateri grave sau repetate de la regulile de disciplină a muncii…”, precum se face referire în Al. 2 al Art. 62: ,,În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea art. 257-252.” Avem relații de cauzalitate? Atunci să le tratăm ca atare. Pentru respectul conținutului cronologiei era necesară o adăugire la Al. 1, finalul avea nevoie de prezumția nevinovăției prin plasarea lui ,,posibilei” între ,,de la data constatării cauzei” și ,,concedierii”, o cere Al. 3: ,,Decizia se emite în scris și, sub sancțiunea nulității absolute, trebuie să fie motivată în fapt și în drept și să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată și la instanța judecătorească la care se contestă.”
Final de lemn. Un dezacord și o acțiune menită să dezlege ițele de două ori la distanță de câteva vorbe…. Art. 63 sau cum arunci asupra unui om toate cele înainte să constați dacă este vinovat. Ce ziceam la cele din urmă, la defecțiunile lor, la lipsuri, la legile noastre în majoritate compuse cu meteahna deselor adăugiri în afara zonei principale de importanță. Este o pretenție a mea, dar nu un moft. Ambele alineate vin să sprijine și îngrijorarea, și vehemența, potrivnicia pentru astfel de raportări la formulare. Al. 2 retrimite angajatorul la Art. 61 lit. d) și îi cere ,,…evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii…”, iar Al. 1, de asemenea, dar fără să mai amintească litera de articol aferentă, spun eu, lit. a) dorește protecția prezumtivului candidat la concediere printr-o ,,…cercetare disciplinară prealabilă și în termenele stabilite de prezentul cod.”
Revoltă pe mine și cum să nu te furnice scalpul și măruntaiele cerebrale când nu dai soluții imediate și faci trimiteri dintr-acestea la Cuca Măcăii licite interne? Normală înfurierea. După bruftuluială, apostrofare maximă, degete aruncate amenințător, hârtiii de avertisment vine Art. 64 c-un Al. 1 să aline suferința, să mângâie orgoliul rănit al nevinovatului angajat pentru trei pricini independente de voința lui: ,,În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) și d), precum și în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligația de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătire profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.” O aliterație de toată frumusețea (sic!). Vă uitați la conținut ca la…. Bineînțeles, dar vă deslușesc imediat. 56-le era cu postul ocupat ce fusese al altuia, concediat din motive neîntemeiate, dovedite în instanță. 61 d) cu compatibilitatea angajatului cu cerințele profesionale ale locului de muncă, da’ rămân la părerea că stipularea este abuzivă, excluzivă, mai ales într-un sistem managerial actual, unde omul are neprețuite valorizări, când afacerea are valențele unei familii, c)-ul, necitat la timp, cel cu constatarea comisiilor abilitate în privința capacității de muncă pentru postul ocupat, aprobat de mine mutual atunci, respins acum pentru motivația de mai sus, un colectiv sudat, angajator și angajați deopotrivă, fac facerea profitabilă doar dacă reușesc să treacă împreună și la bine, și la greu. Se poate evita, deci, conținutul Al. 2, în care cel ce taie și spânzură salariați, din lipsă, gândesc eu, de viziune fuge repejor spre ,,…agenția teritorială de ocupare a forței de muncă în vederea redistribuirii…” lor, pentru sprijin. Specific românesc. Al. 3, 4 și 5 dau răgaz trei zile angajatului spre a se hotărî pentru noua propunere, pentru refuz primește desfacerea contractului sau compensații dacă se încadrează în Art. 61 lit. c.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share