Fărădelegea lui Călin – O, x, i-uri


Apăi, legi la legi la legi. În locul uneia trainice, o sută derutante. Doar dacă mergi la Art. 51 la final și 52 la începuturi te convingi. Dar până la ele avem unul intermediar și mențiunea că restul de părți din 49, încă cinci alineate, au menirea să generalizeze fără însă a deranja rațiunea prea tare ca-n alte rânduri.
Exagerările nu-mi stau în fire, imixtiunea misogină, culpă neculpabilă, din amintirile despre acest cod are în Art. 50 verificabilitate. Primul motiv al suspendării ,,de drept” listat este ,,concediul de maternitate”, următoarele plasate fiind ,,concediul pentru incapacitate temporară de muncă” și ,,carantina”. Grijuliu cu elitele, statul a adăugat la punctul d) ,,exercitarea unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel.” Probabil singura propoziție cu valoare de adevăr și execuție ca la carte, în speță returnarea la vechea ocupație fără alte preumblări după dreptate. Dar, cum era de așteptat, forța colectivă avea nevoie și ea de reprezentativitate, capii reușind să-și impună protecția: ,,e) îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat.” Ar mai fi ,,forța majoră”, ,,arestul preventiv al salariatului” și încă una importantă legată de ,,avizele, autorizațiile ori atestările necesare” practicării profesiei: după șase luni de nereînnoire ,,contractul încetează de drept.”
În Art. 51 avem termene exacte. Suspendarea ține ,,locul vacant” doi ani pentru creșterea unui copil normal, trei pentru unul cu handicap. De parcă la împlinirea acestei vârste părintele a scăpat de griji. Fără a fi similare situațiile, ci complementare, Al. 1, punctul b), transformă copiii normali în bolnavi și le oferă șapte ani pentru îngrijiri, iar cei mai puțin ,,întregi” sunt recunoscuți ca problemă permanentă, tutorele beneficiind de un răgaz de… 18 ani de suspensie. P-astea le-am halit cât de cât ușor, concediile paternale, de formare profesională, participarea la grevă și ocuparea unor funcții elective, punctul g) are însă iz de fiță. Introdus prin legea 57/2016, încurajează fuga de implicare. Cine naiba a auzit de ,,concediu de acomodare”? Sunt curios dacă i se dă o definire în viitoarele articole, pentru că termenii lipiți astfel au tentă oximoronică. Vorba preferată a….
Am trecut repede peste o chestiune ce nu și-a găsit în trecut logica și nici adecvarea licită. Simplul cetățean ar bâjbâi cu anii să găsească cheia potrivită unor dezlegări de cătușe favorabile, doar norocul și atenția, ori un binevoitor să-ți vândă un pont cum că poți…. Nervos, c-un ochi la știri și cu altul în sine, mă bântuia chestiunea Elenei Udrea de păstrare a locului de parlamentar, ea aflându-se în situația unui arest preventiv urmat de unul la domiciliu. Corect din fire desfăcusem iremediabil legătura ,,ales al poporului – infractor”, hoțul, mincinosul, perceptorul de mită, criminalul, tâlharul, violatorul… sunt toți o apă și-un pământ, nicio diferențiere, cum să alături cele două ipostaze, încarcerat și parlamentar, cu lipsă totală de jenă? Pricep bine faptul justițiar defectuos, amenințarea libertății și integrității și cele câteva portițe de îndreptare, recunoașterea că s-a greșit, că raționamentul acuzării a fost construit pe o ipoteză falsă și insul defăimat trebuie reabilitat. Totuși, ajungerea în gura lupilor procurori are o sămânță de adevăr, conținutul învinuirii poate fi demontat, dar nu în mai puțin de 50% și-atunci…. Există pentru buni și răi, deci, acest g) al art. 50: ,,contractul se suspendă de drept în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condițiile Codului de procedură penală.” Câtorva le-ar fi șezut bine lăsarea la ,,vatră”….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share