Pe urmele… Facebook-ului – Polabă


Sunt topit după expresii hazoase! Dai drumul televizorului și aștepți momentul propice. Pe-asta cu ,,se caută laba de urs” a celor de la Discovery am îngurgitat-o cu sughițuri.
Și greutate specifică. Urs – mare, labă – gheare, blană – păr. Grele-s toate, limbile și limbajul, cele dispărute și cele actuale, precum cel din titlu, dialectal, a cărui evaporare are o explicitare în civilizarea excesivă, invadarea spațiilor moderne, facile de către populațiile înnoite, generații sătule de cutuma zilnică sculat-muncit-culcat cu sau fără mâncare. Rememorez o imagine aproape idilică din parodia lui Chaplin despre…, că i se potrivesc cele mai rele cuvinte, Hitler, secundele în care tiranul vorbește, iar acea iubită privește…. Practic sfârșitul unor fărâmițe de popoare, unele reduse la câteva familii hotărâte să nu ducă omenirea nicăieri. Din egoism le-a pierit stirpea și graiul. Mult.
Aceeași situație o găsesc la unii artiști, supărați pe o stea căzătoare, a vârfului de top din care străluceau odinioară, hăulind din găurile negre ale disipării în neant cu nebunie de novă. Uite-așa un gând mă-ncearcă, face ocolul universurilor cunoscute și nu-mi lasă o altă concluzie: moldovenii-s o nație perdantă, mai devreme ori mai târziu ,,soraba” lor va fi trecută pe alt ecartament sau i se vor închide toate gările. De aceea, un gurist ca ăsta, cine-o fi fost, că nu mai e, Josan, își interpretează partiturile de împrumut protestatar la fel de anost ca omoloagele muzicale. O astfel de trezire la răzmeriță, din poziția clamată de stindard, ca pe vremea unionismului pașoptist, nu încurajează revenirea la românism, dac-o fi existat cândva, ci căpătarea unui viitor identitar inexistent. Nici măcar atât. ,,Dragi colegi, vorbiți liber…”, ,,Tinerii au totuși un cuvânt de spus…”, ,,Fac apel către breasla artiștilor,… vreau să vă implicați.”, ,,… să vă faceți vocea auzită.” ,,Frumoasă” încheiere. O tiradă de nimicuri, fiindcă altceva nu era mai important de citat, toate pentru emisii orale… spectaculoase!
Ce nu știe Cătălin era la doar două, trei decenii în urmă. Răspunsul clar că Moldova este un tărâm permutabil oricând spre est fără arme, acolo unde-i este locul de când mama dacă, i-l puteau da chiar revoluționarii de catifea, Vieru, Teodorovicii, Leonida…. Dar o carte de istorie recentă se scrie abia peste vreo cincizeci de ani, iar de deschis o va deschide…. Oricum, efortul de-a citi printre rânduri, ale celor de-un neam cu el, i-ar fi servit cu ușurință soluția: renunțarea definitivă. Atâta amestec de ruși și răzeși nu mai poate naște decizii favorabile. Românismului.
Privitor la jumătatea de veac necesară decodării prezentului în viitor mă declar mulțumit. Am găsit încă o persoană, sau grup, nu știu dacă acest ,,zvon” este un studiu universitar serios ori o invenție de presă, care crede că fac parte dintr-o primă generație cu adevărat tânără, fiziologic, biologic, facial, energetic…. Vă anunț deci, dragi colegi și prieteni, leaturi, că ne apucă suta, abia pe la vreo 75-80 cică-ncepe bătrânețea!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share