Fărădelegea lui Călin – Să-mi spună și mie…


Hai că suntem din alt secol! Nu ,,pilduiesc” des din sfânta biblie, dar una tot merită amintită ca susținere a ceea ce doresc să combat: proprietarul de vie și cele trei rânduri de culegători plătiți, firește, după nevoile stringente până-n seară….
Sublinierea se vrea pentru pozițiile diferite ale entităților: beneficiar și producător. Din lanțul primordial. Cel ce câștigă efectiv de pe urma afacerii, patronul, și executantul. Așadar, pretențiile dintâi ar trebui să fie doar ale muncitorului și nu cum se încearcă a se încetățeni cutuma întâietății inverse. Cine de cine are nevoie? Culegătorul de vier sau vierul de culegător? Mă încred cu tărie în varianta ultimă. De aceea, puțin respect, domnilor! Căci des se întâmplă, și nu-i nicio întâmplare, ca în numele afacerii să fie redus omul la o unitate permutabilă…. Art. 42. Înaintea lui 41. Cu un astfel de alineat 1, ,,celula societății” economice are atributele unui pion pe tabla de șah – mișcări mici, sacrificiu total: ,,Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detașarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.” Unde este contractul colectiv, unde sunt sindicatele oponente? Nicăieri! Dumnezeul constructului economic face legea! Ca să nu vă mai mire convulsiile sociale în numele opacității statale și private. Spun în continuare, ,,ei”, la Al. 2, că nu-s baiuri în rest, ,,Pe durata delegării, respectiv a detașării, salariatul își păstrează funcția și toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.” Atât ar mai fi lipsit…. Au loc, totuși, schimbări, ,,confortul” nu poate fi același, ambientul sigur nu este identic, uneori lumina, dacă bate dintr-un unghi diferit, te perturbă și adios randament maxim.
Fără să am nevoie să știu ce este scris înainte, citesc ce este îndărăt. Și nu este bine deloc. Art. 41 glăsuie dualitatea schimbării contractuale la alineatul 1, da’-l face harcea-parcea în 2: ,,Cu titlu de excepție, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile și în condițiile prevăzute de acest cod.” În Al. 3 ne și înștiințează că elementele ce suferă la terfeleala și discreția angajatorului sunt: ,,a) durata contractului; b) locul muncii; c) felul muncii; d) condițiile de muncă; e) salariul; f) timpul de muncă și timpul de odihnă.” Vasăzică tot!
Puneam în discuție modalitatea de acomodare și procentajul de îndeplinire față de anterioara postare la locul de muncă a atribuțiilor, noi sau tot cele vechi. De ce? Susțineam și în alte dăți eforturile occidentalilor, oameni obișnuiți, însă chinuiți de rodul deplin al demersurilor lor, ajunși până-n măruntaiele mecanismelor cerebrale ale insului de la ,,șaibă”, cum să-i fie mai bine spre a i se stoarce cât mai rațional cea mai bună ,,mișcare”. Încât Codul nostru rabotnic ia drept glumă delegarea în Art. 43, nu mai puțin de ,,… exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă.”
Punând cele trei articole cap la cap, aproape că nu mai înțelegi nimic. Se schimbă contractul, locul de muncă, meseria sau nu? Ești delegat sau detașat, îți faci meseria cu brio ori…? Art. 44 face din această mutare o permanență, împingând la nesfârșit, însă cu ,,măsură”, zona de timp cât părăsești compartimentul intreprinderii unde fuseseși inițial încadrat, și nu numai: Al. 1 – ,,Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia.” L-ați întrebat, patroane, dacă mai întâi vrea să plece-n delegare? Cum statul stă rău cu adunarea literară și piedica lui ,,cel mult” pentru adăugiri, nu mă aștept ca angajatorul să gândească logic și să denunțe, ,,unilateral”, acest aspect defectuos.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share