Fărădelegea lui Călin – Nouă nuni


Face minuni reincursiunea. Nedumerirea a revenit. Un caz spre dezbatere cine știe la ce item. Măcar o trecere pasageră….
Capitalism, concurență, imperiosul acum, previziuni viabile maxim doi ani, dar este un termen înaintat cu multă indulgență, schimbări, adaptări, falimente…. Femeile își cunosc mai bine ca noi, bărbații, drepturile, printre ele și istoria unor înlesniri ce pot ajunge să le pună pe ,,linie moartă” până la un ,,majorat” bătut pe muchie. Nu degeaba am preschimbat titlul, se poate pune de nouă cumetrii fără să mai miști un deget. Trei luni angajare, maternitate ca la carte, timp de grație un an sau maxim doi, cu posibilitate de prelungire până la 18 ani. Nu vă mirați, pe undeva pe acolo scrie, sau scria acum șapte ani, că angajatorul este obligat să țină locul cald celei ce l-a amăgit că-i sporește profitul ori îl menține la o cotă acceptabilă. Atât acum. Era totuși nevoie să argumentez de ce ,,nesorocește” patronul această macro lege.
Femeia, în tot și toate. Și aici, la Art. 28. Căci până la doctor, fie ea doctoreasă, te mănâncă asistentele, femeile de servici…. Pentru ,,Certificatul medical” ,,obligatoriu” apelezi smerit la primul ajutor al ,,ordonanței” ,,vraciului”. Mai ales fiindcă trebuie! În calea voastră stau două vame: ,,solul”-translator și legea. Legea fiindcă poate acționa și în timpul prestațiilor, se specifică în șapte puncte momentele cheie, test necesar verificărilor tehnice pe corp uman; solul-soră pentru taxarea la… semnătură. Inclusiv aici avem frazări de premiu literar, secțiunea ,,ostășească”: ,,Certificatul medical este obligatoriu și în următoarele situații: …c) la începerea misiunii, în cazul salariaților încadrați cu contract de muncă temporară.” Sondarea capacităților muncitorului obișnuit este o necesitate, reconfirmarea că și mâine, și poimâine siguranța aportului angajatului se menține în limite normale și litera g) încearcă să convingă de legimitate: ,,periodic, în cazul celor care lucrează în unități fără factori de risc, prin examene medicale diferențiate în funcție de vârstă, sex și stare de sănătate, potrivit reglementărilor din contractele colective de muncă.” Dar numai în funcție de aparat genital și ceas biologic lăuntric? N-or mai fi și alte criterii? Și presupuneam că-i normal amploiatul, că însăși starea sa de sănătate calificată dintru început perfectă îi conferea titlul ,,bun de muncă” fără a se ajunge iarăși la consultații pe alese, altfel îngroșa de multă vreme cozile la medic. A, dacă se formula ,,… testarea capacităților și riscul de îmbolnăvire în și pentru condiții speciale de muncă…” nu suflam o vorbă.
Am renunțat la cei doi protagoniști și închipuitele roluri, prietenul Dănuț și șefu-i, însă astfel de jocuri se practică adesea prin facultățile unde se fac prezumții și se caută o rezolvare, studiile de caz devenind benefice pentru antrenarea celor a căror meserie este menită să găsească soluția cea mai bună, dar și eventualele disfuncții în lanțul legislativ. Altfel de ce-ar avea nevoie de actualizări?
Art. 29, nefiind fixat în limite stricte, se oferă pe sine exemplul de urmat în ticluirea acceptabilă și de necomentat, cele patru aliniate dovedind că acesta este drumul normal al legalității, lipsit de excedente literare, încadrabil la cât se poate de logic și rațional, clar și concis: ,,1) Contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale persoanei care solicită angajarea.” Citez inclusiv Al. 3, printre puținele ce se pot cântări cu o singură măsură, legea: ,,Informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale.” O dublă responsabilizare: a solicitantului de muncă, să caște ochii bine când i se cer date personale și nu numai; a angajatorului, să nu sară calul și să-și dozeze cerințele la cele necesare.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share