Fărădelegea lui Călin – x și 0


Vorbărie. Polo sau poliloghie. Puzderie de stipulări fără logică. Aș fi procedat altfel, dar creionul stă în alte mâini.
Mă abțin să le spun de-a dreptul. Nu-i posibil s-o ții tot într-o…, la Al. 1 natură, la 2 natură, permutabilitatea asta translată de colo, colo prin maica verdețurilor, solului și binecuvântatului aer. Amin! Ne tocmește Art. 25 la stăpân ca să înghițim varianta ajutătoare în situații de urgență: sunt parale – le dă, nu sunt – s-o milostivi ,,sărmanul” să-ți servească niscai… produse. Că iar nu mă pot abține a compara soluția legală cu cele anterioare. Altceva ce să însemne? Zi-le pe nume. Cum încercasem să te atenționez, Dănuț, nea Kim ar putea anticipa exact costurile pentru eventuala ta slujbă nestatornică, ar putea scrie în hârtia de angajare cu precizie cât ți se cuvine pentru…? Am evoluat, am augumentat…: ,,1) Prin clauza de mobilitate părțile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestații suplimentare în bani sau natură.” Confuză limbă. Tai din propoziție începutul și finalul, rămâne așadar ,,salariatul beneficiază de prestații suplimentare”. Mie-mi aduce a muncă în plus, nu parale mai multe. Clar să fie, chiar fără legătură, dar cu, o să vedeți, sunetul legii avea nevoie de acest portativ: ,,În acest caz salariatul beneficiază de remunerări suplimentare în bani sau produse pentru prestații în condiții speciale.” Al. 2 continuă aberația trecând, cum fac uneori eu în ciudă virgulelor, cuvintele în poziții ciudate: ,,Cuantumul prestațiilor în bani sau modalitățile prestațiilor suplimentare în natură sunt specificate în contractul de muncă.” Mă tâmpesc definitiv. Văd cu aceeași întârziere deficiențe, ,,părțile” necesitau a fi lipite de ,,stabilesc” și ,,în contractul individual de muncă” să stea lângă ,,că”, la Al. 1, iar ,,cuantumul” îi ședea bine împreună ,,în bani”. Apoi, ordinea firească elimina ușor întreg alineatul 2, conținutul îi este emanat deja în cel dinainte.
Un ins atins deja de… ia de bun Art. 26, inclusiv cel sănătos la minte. Nu trecusem de ,,tainițele” angajamentelor, revenim? Știam că nu trebuie să ,,transpire” nimic în afara locului de muncă, atunci pentru ce repetiția asta? Să nu se uite Al. 2, să sperie pe îndrăznețul prezumptiv ,,trădător”?: ,,Nerespectarea acestei clauze (de confidențialitate) de către oricare dintre părți atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.” Nici ei nu țin minte că au mai vorbit despre sancțiunea aceasta, însă nu uit nici eu!
De aceea mă folosisem de logică în debut. Cunoscând modul de construcție al unui loc de muncă, suceala asta de etape pune la îndoială rațiunea creatorilor Codului muncii. Este lipsă. Normal că doar o persoană întreagă pe toate părțile poate obține favorul înscrierii ca salariat. După să-l fi angrenat în deplasări în lumea largă. Nici atunci. Art. 27: ,,1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.” Al. 3… ciudat: ,,Competența și procedura de eliberare a certificatului medical, precum și sancțiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori delului muncii fără certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.” Asta nu este? Cred în nevoia unei exemplificări scurte pentru a dovedi că Al. 4 nu are dreptate și induce nulitatea contractului de muncă de la Al. 2. Femeie, fierbe sănătatea într-ânsa. Lucrătoare la confecții. Zonă cu potențial redus de forță de muncă. Localitate fără șansa de a mai primi curând populație nouă gata de roboteli în textile. Așa știe angajatorul. Nouă croitorese și cu-a noastră zece, ce le și întrece! Singura specialistă la masa de croit. Plan. Un an încheiat sigur pe un contract de un milion de țoale a un dolar bucata. (Sume fictive). Maestra șmecheră. I-a pus Dumnezeu mâna în cap. Salar’ 1500, bonuri de masă…. Grețuri matinale. Modele vreo douăsprezece. În fiecare lună unul. Ea… în avans…. Luna a patra. Patronul nenorocit…. Al. 4: ,,Solicitarea la angajare a testelor de graviditate este interzisă.”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share