Cenaclul Alexandru Sihleanu – 4 Noiembrie 2017


REALITATEA COTIDIANĂ, CA UN SUBIECT DE EPIGRAMĂ

​Sâmbătă, 4 noiembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforesanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, cu o scenetă de Tudor Muşatescu, „Zvoniştii”, un monolog de Ion Pribeagu, „Dai un ban, dar face!” şi „Miniaturi umoristice”, culegere de Matincă Costea, cel care face o impresie bună, nu numai prin modul de interpretare, dar mai ales prin memoria demnă de invidiat şi culege aplauze.
​A continuat, în acelaşi registru de îmblânzire a spiritelor, invitatul special Manea Agheană şi chitara sa, cu melodii nostalgice de dragoste, spre deliciul asistenţei.
​A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu un grupaj de epigrame. Ex: „(Patriotism local) – Eu beau puţin şi încă pot!/ Sunt respectat, îmi spune nene!/ Am fost şi sunt un patriot/ Beau numai vinuri… râmnicene; (Cultura românească, unor centre de conservarea culturii) – De ani buni în umbra serii,/ Conservată la butoaie,/ Iar pe rând consilierii/ O păzesc… să nu se moaie; (Cucii Basarabiei) – Cucu tace, a cui vina?/ N-a primit de mult chenzina,/ Însă ruşii dau plocon/ Pentru cucu… lui Dodon; (Duieluri Ploieştene) – Mircea Quintus, aşteptare!/ Briliant, multe parale,/ Vine-o vreme, nu ştiu care/ Duel Quintus – Caragiale… sigur pentru Haimanale.” Dl Dumitru Hangu are preocupări demne de toată lauda, cu talent, mult simţ patriotic şi multă muncă de documentare, promovarea văii Râmnicului Sărat, ca o datorie de onoare faţă de locurile şi locuitorii zonei din care se trage, monografii ce îi fac cinste, demne de a fi luate în consideraţie de specialişti şi ca o defulare, se dovedeşte apt de a susţine epigrama, dovadă premiile câştigate la diverse concursuri de gen. La mulţi ani şi putere de muncă!
​Muzica invitatului special, Manea Agheană şi chitara sa şi-a făcut din nou datoria cu melodii care au cules aplauze.
​„Lectura dlui Dumitru Hangu a constituit o adevărată revelaţie pentru mine. Cunosc potenţialul epigramistic al autorului şi ca atare îi ofer un buchet de aprecieri.” (Matincă Costea)
​„Dlui Hangu îi urez un mers frumos şi interesant în lumea epigramelor. După părerea mea, uneori, în epigramele dlui Hangu există o neconcordanţă la poantă. În rest sănătate, spor şi belşug!” (Valeria Popa)
​„Să încep cu dl Matincă Costea. Sceneta prezentată de d-lui a avut darul să ne descreţească frunţile, conţinutul plin de umor. Bancurile mi-au plăcut pentru că au un conţinut moralizator. Îi urez sănătate şi să ne mai distreze cu interpretările. Lectorul de serviciu, fin observator al vieţii sociale, dl Hangu găseşte cu uşurinţă umorul în societate, în natură. Epigramele prezentate au teme diferite. ,,Atunci când Hangu e prezent,/ E bine ca să fii prudent/ Altfel ajungi de bună seamă/ Subiect de epigramă”. Cântecele prezentate de dl Manea, sunt în acord cu timpul şi cu timpurile. Au darul de a trezi sentimente de nostalgie prin conţinut şi melodie.” (Stela Miloş)
​„M-au impresionat foarte mult atât memoria, cât şi modul de interpretare a dlui Matincă Costea. Subiectele care sunt mai vechi, dar şi un pic actuale, sunt foarte interesante. Oricum este un deliciu să-l ascult. Trebuie să fii actor cu așa memorie, şi talent. În dreptul lectorului de serviciu, Dumitru Hangu am notat spontaneitatea. Unele epigrame ar mai trebui lucrate. Ideile sunt foarte bune. Îmi place umorul celor doi, dar complementări. Despre dl Manea, îmi place cum îşi alege melodiile după tema zilei. Îl felicit!” (Monica Spinoche)
​„Azi, cu Costea şi Mitică/ De plictis să nu ai frică,/ Dar şi Manea când ne cântă/ Spectatorii îi încântă!” (Georgeta Iuga)
​„Am ascultat, cu încântare, interpretările magistrale ale dlui Matincă Costea. ,,Astăzi la divertisment/ Îi priveam pe toţi atent./ Văzui ca să spună, ar vrea/ Nea Matincă e C-o-stea.” În continuare l-am ascultat pe dl Manea Agheană. ,,Să te-ascult e o-ncântare/ Când ne cânţi cu-nflăcărare/ Ca-n a basmelor poiană,/ Bila albă, nea Agheană.” Ascultând pe dl Dumitru Hangu, îi urez mulţi ani şi mult succes în activitatea literară a d-lui. Ca valoare epigramele sunt inegale. Să insiste mai mult. Unele sunt foarte bune, altele doar bune. ,,Văd că iar m-ai provocat, Mănuşa ai aruncat, Vrei ca să te bag în seamă,/ Te înclud în epigramă; Când compui te rog, ia seama!/ Fii atent cu epigrama/ Când incluzi în ea o poantă,/ Vezi să nu rămâie boantă; Orice lucru are-un rost./ Ştim la Grebănu ce-ai fost./ Zicem: nu scrii în zadar/ Şi-n epigrame eşti primar.” Apreciez ceea ce face.” (Mihail Constantinescu)
​Replică Dumitru Hangu: ,,(Lui Mihai Constantinescu) – Epigramă una-i fac,/ De-o să-i sară smalţul!/ Ştiu că el le-a pus la sac,/ A umplut şi şanţul.”
​„Astăzi, a fost o şedinţă literar-artistică, împletită în trei părţi: umor, muzică şi epigrame, care şi-au dat mâna. Despre dl Hangu, ca întotdeauna, epigramele d-lui, o mare parte dintre ele îmi servesc ca exemplu, dar sunt şi o parte care mai trebuie şlefuite.” (Nicolae Constantinescu)
​Replică Dumitru Hangu: ,,(Lui Nicolae Constantinescu) -Cu epigrama nu mă joc!/ Tu eşti acum micuţ boboc,/ Dar vei afla curând, băiete!/ Eu când lovesc, lovesc cu sete!”
​Replică Nicolae Constantinescu: ,,(Lui Dumitru Hangu) – Azi ne-ncântă pe deplin/ Hangu, cu umorul,/ Dar s-a înşelat la socoteală,/ Epigrama mea nu-i cheală.”
​„Vreau să-i mulţumesc dnei Monica că a răspuns la chemarea mea pentru că a reuşit să ajungă la Cenaclul literar-artistic Alexandru Sihleanu. Pentru mine, ziua de astăzi a fost o zi festivă, întrucât epigrama prezentată de lectorul nostru face parte parte din clasa umorului. Mulţumim dlui Hangu pentru epigramele şi poeziile prezentate şi îi urez putere de muncă. Pentru dl Matincă, pur şi simplu, nu mai am cuvinte, pentru ceea ce reprezintă de fiecare dată, descreţindu-ne frunţile şi făcându-ne să uităm, chiar pentru câteva momente, de realitatea dură.” (Manea Agheană)
​Replică Nicolae Constantinescu: ,,(Lui Dumitru Hangu) ,,Ştiu, că sunt micuţ boboc,/ Însă nu mă las deloc,/ Chiar de azi, cu pietre daţi/ Talentul nu mi-l luaţi.”
​Replică Dumitru Hangu: ,,(Lui Nicolae Constantinescu) – Sigur, eu n-am niciun gând./ Ştiu, bobocii cad în fund.”
​„Şedinţa de astăzi a cenaclului şi-a respectat tradiţionalul desfăşurător, cele patru momente ale acestuia: divertisment, muzică, lectorul de serviciu şi discuţii pe marginea celor prezentate. Primul moment, susţinut de dl Matincă, a fost de o înaltă ţinută artistică. Sceneta şi poeziile pe care ni le-a prezentat şi felul cum le-a susţinut, mă obligă să-i aduc felicitări din toată inima. Cântecele pe care le-am audiat, graţie dlui Agheană, au fost deosebite şi ne-au introdus într-o atmosferă plăcută şi pentru asta îi aduc sincere felicitări. Dl Hangu, lectorul de astăzi, ne-a prezentat epigrame, specie literară care cuprinde în conţinutul ei aspecte negative, cât şi pozitive din viaţa oamenilor, pe care le critică cu tărie. Ca şi din fabulă, şi din epigramă se desprinde o morală. Dovadă că lectorul nostru este un bun epigramist, sunt premiile obţinute de acesta la diverse concursuri de gen. Plecând de la definiţia epigramei, aceasta trebuie să respecte anume caracteristici. Şi epigramele dlui Hangu respectă acest lucru. Totuşi unele epigrame sunt nişte constatări, nişte simple caracterizări la adresa unor personalităţi şi chiar a unor oameni simpli. Felicitări pentru tot ce face şi pentru cărţile publicate. Salut prezenţa în cadrul şedinţei a unor persoane ce vin din alte părţi şi aştept să fie planificate pentru lectură. ,,Azi, la Centrul Cultural,/ Epigrama-i căpitan/ Şi-a atins în versuri dure/ Tot ce-i mai urât în lume; (Dlui Hangu) – Epigramele din carte/ Îl vor duce în eternitate,/ Cu lirica din epigramă/ Are zece din morală.” (Aneta Pioară)
​„Pentru întreaga activitate culturală pe care a desfăşurat-o şi o desfăşoară şi în prezent, pentru promovarea oraşului din care provine, dl Matincă Costea ar trebui să fie declarat cetăţean de onoare al oraşului, dar el se mulţumeşte cu titlul de cetăţean de onoare al cenaclului. Pe dl Dumitru Hangu îl prețuiesc mult.” (Mihai Doina)
​„Am ascultat pe fiecare cu plăcere. Interesantă şedinţa de astăzi, a fost foarte animată deoarece au fost în prim plan epigramele. De fiecare dată îl ascult cu mult respect pe dl Matincă. Îi doresc multă sănătate şi să îl avem mulţi ani printre noi. În ceea ce-l priveşte pe dl Hangu, d-lui nu este numai un autor de monografii, d-lui este şi un bun epigramist. Mulţumesc şi dlui Agheană care ne încântă cu vocea şi chitara sa.” (Costică Drîstaru)
„Epigramele dlui Hangu vin să ironizeze întâmplări reale, unele cunoscute de noi, dar în egală măsură, acestea prezintă sentinţe, condamnând prostia în primul rând. Totodată, pot spune că aceste epigrame sunt mult mai elaborate, comparativ cu ce cunoşteam eu. Mult succes în acest vast şi pretenţios domeniu.” (Laurenţiu Selegian)
Ultimul cuvânt l-a avut invitatul special Manea Agheană şi chitara sa, cu ,,Mulţi ani trăiască!”, dlui Dumitru Hangu.
Vineri, 10 noiembrie, ora 13:00, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, „Clubul Femina 2”, lansare carte „Copiii războiului” (roman), autor Varujan Vosganian.
Sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Aneta Pioară. Vă aşteptăm, cu umor, cu muzică şi… cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share