Cenaclul Alexandru Sihleanu – 28 Octombrie 2017


PREŢUL SUCCESULUI ÎNTRE REALITATEA COTIDIANĂ ŞI REMEMBER

​ Sâmbătă, 28 octombrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, care a prezentat, în prima parte, o cronică de intâmpinare la eseul „ROMANIAN DREAM”, Ed. Zedax, 2006, autor Cosmin Dragomir.
A continuat Matincă Costea, aflat în refacere cu laringele, la o cafea fierbinte şi apt de interpretare, a prezentat un moment de divertisment, pentru moralul participanţilor, pe o scenetă de Aurel Felea „Răbdare” şi un cuplet de N. Stroe „Dăi ’nainte!”, şi… aplauze!
În partea a doua, lectorul de serviciu a prezentat un grupaj de aforisme, intitulate „De gustibus”. Ex.: „Omul este o pasăre ale cărei aripi, mâinile, necunoscând zborul scriu istorie; Umbra este realitatea lui a fi. Umbrele istoriei nu înseamnă realitate, cum nici umbrele prezentului nu înseamnă istorie; Cea mai apropiată noţiune de zbor este dorul, ca o compensaţie dată de divinitate fiinţei umane.”
Invitatul special Manea Agheană şi chitara a relaxat atmosfera în sunetul muzicii.
„Lectorul de astăzi ne-a oferit o lectură plăcută, demnă de toată aprecierea, aforismele fiind punctul principal de atenţie pentru mine şi care au de cele mai multe ori în substrat un mare adevăr. Este o specie literară ce nu se realizează uşor şi ca atare le acord atenţia cuvenită.” (Matincă Costea)
„Din lectura dlui Vasile Ghinea am extras câteva idei care confirmă tragedia culturii româneşti. Ca o palmă dată culturii, a fost acea ştire dată de mass media cu o tânără bolnavă de scleroză în plăci, care nu mai putea face alte munci, ca să-şi trăiască tinereţea, decât să compună nişte poezii, pentru care a fost taxată de politichia românească, pentru că ar fi vândut câteva cărţi. Mulţumim dlor Matincă Costea şi Manea Agheană, sarea şi piperul Cenaclului, pentru ambianţa minunată care ne readuce sâmbătă de sâmbătă împreună. Le dorim sănătate multă!” (Valeria Popa)
„Materialul prezentat de Vasile Ghinea este o adevărată radiografie a societăţii în care trăim, în care este prezentat caracterul românului, pe toate planurile: social, cultural şi politic. Acest caracter al românului, considerat de multe ori un defect, este actual şi a fost prezent şi în trecut, dar acum mijloacele media s-au dezvoltat mult mai rapid şi aceste informaţii ies la iveală mult mai uşor. Legat de aforisme, adevărate judecăţi de valoare, care au la bază acţiuni, atitudini, adevăruri ale societăţii, cunoscute de autor de-a lungul timpului. Am reţinut una: ,,Dacă nu cunoşti lumea copilăriei, nu poţi deveni matur.” Dl Matincă ne-a adus în prezent cuplete vechi, totodată noi, care ne descreţesc frunţile prin modul de interpretare, specific dlui Matincă. Legat de textele muzicale, au fost melodii care s-au potrivit temei prezentate la cenaclu. Dl Agheană a căutat prin cântec pe fiecare dintre noi, iar una mi-a plăcut, în special, ,,Jos pălăria, pentru femeie!” (Stela Miloş)
„Am audiat, cu multă atenţie şi multă plăcere lectura cronicii realizată la obiect, cu notaţii precise şi obiective. Tot ceea ce autorul cărţii a scris, se mulează pe realităţile de astăzi. Cât priveşte aforismele, au întrunit foarte bine, ca apreciere şi am pornit de la un aforism foarte inteligent: ,,Gândurile ascund idei, ideile cuvinte, cuvintele esenţe şi… tăcere.” Este o reflecţie inteligentă. Ca şi cea legată de poeţi şi Dumnezeu: ,,Dumnezeu a creat omul. Poeţii au creat metafora. Apoi au venit filosofii să bată monedă din metafora poeţilor. Mă veţi întreba, pe bună dreptate. Ceilalţi? Ceilalţi se bat cu pumnul în piept. Pardon! Ţin lumânarea.” Şi am zis: ,,Mergând pe-a timpului cărare/ Sorbind a versului nectar,/ Simţii mireasma cupei tale/ Şi-am zis: Vasile are har!». De asemenea, apreciez şi interpretarea realizată de dl Matincă Costea, care este un actor înnăscut, iar pentru dl Agheană, jos pălăria! Este un animator neîntrecut. Participarea d-lui şi la şedinţele Cenaclului, şi la lansări de carte ne însufleţeşte. Din cântecele sale emană bucuria plenară de a trăi.” (Mihail Constantinescu)
„Când a început şedinţa, de astăzi, am simţit că ceva lipseşte. Era nelipsitul umor al maestrului Matincă Costea. Atmosfera s-a înviorat, cu răbdarea şi umorul maestrului. ,,Maestre e evident/ Dai ’nainte, cu talent/ Chiar de azi eşti răguşit/ Umorul nu ne-a lipsit.” Legat de lectorul de serviciu, ca întotdeauna este activ la cronică şi se exprimă foarte bine în aforismele d-lui. ,,Dl Ghinea cel cu dar/ Pe meleagul literar/ A descoperit o boală/ Meningita cea morală.” Legat de momentul muzical, dl Agheană face o atmosferă plăcută în fiecare sâmbătă. ,,Chitara fermecată/ Şi o voce minunată/ Alungi iar monotonia/ Agheană, jos pălăria!” (Nicolae Constantinescu)
„Legat de ziua de astăzi, este deosebită şi trebuie să dau ascultare dlui Matincă Costea, să-i dau înainte cu cenaclu şi mulţumesc interpretului, actorului, Matincă pentru momentele memorabile de umor. Dlui Smarandache, care este un catalizator în cadrul Cenaclului ,,Alexandru Sihleanu”, muzica sa antrenând şi membrii cenaclului la acompaniament. Mulţumesc şi participanţilor pentru ideile pline de interes şi importanţă legat de subiectul prezentat de lectorul Vasile Ghinea. Dl Vasile Ghinea este un om care depune o energie deosebită în menţinerea activităţii cenaclului, pentru care, jos pălăria!” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană care a îndulcit realitatea cotidiană.
Sâmbătă, 4 noiebrie, începând cu ora 11:00, lectorul şedinţei Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” va fi Dumitru Hangu. Vă aşteptăm, cu umor, cu muzică şi… cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share