Cenaclul Alexandru Sihleanu – 25 Noiembrie 2017


AMINTIRI, AMINTIRI, SINGURELE PE CARE LE LUĂM CU NOI

​Sâmbătă, 25 noiembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de acelaşi Matincă Costea, care, sâmbătă de sâmbătă, descreţeşte frunţile celor care iubesc literatura, dar şi divertismentul, ca într-un micro spectacol. Astăzi, a relaxat atmosfera cu o scenetă de Sandu Anastasescu, „Pisălogul”, un monolog de Ion Pribeagu şi o miniatură umoristică, culegere de Matincă Costea şi… aplauze.
​Pe aceeaşi notă de destindere, invitatul special, Manea Agheană, a încântat asistenţa cu melodii de dragoste.
​ A urmat lectorul de serviciu, Georgeta Iuga, cu o proză scurtă, „Moş Ion – Bunicul” şi un grupaj de poezii. Memoria afectivă şi talentul narativ au creat o proză în care evocă figura luminoasă a bunicului. Nostalgia copilăriei, parcă ar vrea să-l mai vadă lângă ea, de ar fi posibil, pe bunicul. Ex: (Moş Ion – Bunicul – pasaje din război) „Aveam la mine o oglindă în care mă bărbieream. Pe spatele ei era o icoană,cu Maica Domnului, cu Iisus Prunc în braţe. Mereu mă închinam şi pupam oglinda, şi pământul din traşee. (…) Atunci am auzit prima dată de Sevastopol, Semferopol, Crimeea, Odesa. (…) Cineva trăgea în pui. Fetiţe rusoaice, de patru şi şapte ani, alergau să-i prindă. A urmat un bombardament; m-am aruncat şi le-am culcat la pământ. Eram cu toţii plini de noroi şi rahat. Le-am curăţat şi le-am dat bomboane, cu gândul la fetele mele. Cтреляeт! mi-a strigat neamţul. Ele sunt inamicul şi tu le dai bomboane? Împuşcă-le! Pentru ele suntem noi aici!” Grupajul de poezii subliniază sensibilitatea autoarei, cu participarea naturii, a celor dragi şi a figurilor de stil. Ex: (Elegie de toamnă) „Vântul,/ Maestru de ceremonii,/ A prins într-o horă nebună / Şi pomii şi copacii,/ A furtună./ Cad frunze de aur/ Şi caut prin foşnet/ Paşii tăi./ Şi casa, şi curtea/ Au împietrit/ Fără tine;/ Nu e căldură, iubire/ Doar doi trandafiri/ temerari, cu boboci/ de-un roşu burgund/ Şi crizantemele ca zăpada/ cu mijlocul strîns/ a buchet/ înfruntă stihia./ Fac stânga-mprejur/ şi pun stop/ boabelor de rouă/ din colţul ochilor./ O mică veşnicie/ Te aştept, ca pe răsărit,/ 5 luni, să vii/ mamă!”
Astăzi, de ziua Sf. M. Mc. Ecaterina, invitatul special, Manea Agheană, a cântat, susţinut de asistenţă, dnei Ecaterina Chifu, „Mulţi ani trăiască!” Câteva melodii nostalgice au relaxat şi îmblânzit spiritele.
​„Povestirea Bunicul lecturată de dna Iuga s-a dovedit de-a dreptul impresionantă, dat fiind faptul că mi-am amintit de ororile războiului, când mama a venit acasă cu o schijă ce s-a oprit la câţiva centimetri de ea şi căreia trebuia să-i fie victimă, la bombardamentul american din 4 aprilie 1944. Poeziile s-au dovedit de o rară sensibilitate, emanate parcă din suflet. Autoarea este o nostalgică prin ceea ce scrie şi sunt convins că face cu pasiune aceasta. O mai aşteptăm cu aceeaşi plăcere.” (Matincă Costea)
​„Momentele care au fost prezentate, azi, în cadrul Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu ne-au încântat şi ne-au bine dispus, ca de fiecare dată. Ne-a plăcut monologul prezentat de dl Matincă Costea, semnat Ion Pribeagu şi ne-a reamintit viaţa aproape reală a unui militar, fără prea multă educaţie şi pregătire. Am avut prilejul, azi, să audiem proză scurtă, în care a evocat figura bunicului. Însuşi titlul este o metaforă explicită. Autoarea trăieşte momente de nostalgie, îşi reaminteşte momente importante din copilăria sa, alături de bunicul său. Ne introduce în acea atmosferă a vieţii de la ţară şi foloseşte, în descrierea acestor momente trăite, unele cuvinte care sunt nişte regionalisme, ex: traista cu ciocâltii. Pomeneşte, de asemenea, în lucrarea sa, de Pădurea Chiciura, care are o legendă a ei. Protagonista, de azi, dă dovadă de o memorie fenomenală, evocând, cu delicateţe şi viaţa de la ţară. Urmărind povestea bunicului, cu anuţuri de pe front, când copiii stăteau smirnă şi ascultau înfricoşaţi de ororile războiului. Observăm, aici, ca mod de expunere, autoarea foloseşte povestirea în ramă (povestire în povestire). Sensibilitatea şi talentul poetic a lectorului de azi se desprinde şi din cele câteva poezii pe care le-a citit. Versurile audiate, azi, sunt presărate cu multe epitete ornanteşi metafore, ex: vântul, maestru de ceremonii. Mulţumesc dlui Agheană pentru melodiile pline de sensibilitate cântate, astăzi.” (Aneta Pioară)
​„Evocarea Moş Ion – Bunicul începe cu un portret foarte frumos, pe care l-a făcut autoarea, aşa cum şi-l aminteşte: Drept ca bradul semeţ, modest, cu mustaţa pătrată şi părul sur. Dna descrie viaţa cu preocupările lor, din zona de deal, munci specifice zonei, descrieri de natură, predomină pădurea, cu fauna ei. De asemenea dna face o descriere amănunţită a gospodăriei şi a interiorului unei case ţărăneşti, evocă viaţa spirituală, cu participarea la slujbele de la biserică şi nu în ultimul rând, poveştile bunicului (de la gura sobei), în care autoarea îşi aduce aminte, cu lux de amănunte, întâmplările trăite de bunicul d-ei în timpul războiului. Întreaga evocare este străbătută de un sentiment de nostalgie, de dragoste şi respect faţă de bunicul. Poezii originale în care autoarea îşi exprimă gândurile şi sentimentele trăite în timpul creaţiei. Predomină sentimentul de nostalgie faţă de casa din satul natal, bunici şi părinţi, figura centrală fiind mama. Felicitări!” (Stela Miloş)
​„Poeziile dnei Iuga sunt pline de lirism, de metafore şi trăiri sufleteşti. Proza D-sale, sigur că, ne aduce aminte, la fiecare, propria copilărie în care, cu ochii măriţi ascultam poveştile celorlalţi. Îmi pare rău de un singur lucru. În ziua de astăzi, poate că mulţi din foştii copii de altădată, nu le aduc la cunoştinţă copiilor de astăzi, fostele obiceiuri şi mulţumiri celor care le-au înseninat atmosfera.” (Valeria Popa)
​„Dl Matincă Costea ne creează o bună dispoziţie, ce ne unge sufletul cu mir binecuvântat din colecţia inimă trăieşte cât poţi, trăieşte momentul şi bucură-te de viaţa frumoasă. Dna lector, Georgeta Iuga, descrie cu lux de amănunte copilăria petrecută la ţară, cu bunicii şi în special cu bunicul, pe care îl descrie aşa de frumos folosind din abundenţă figuri de stil. Dna Iuga face parte din generaţia mea şi mă bucur că încă mai avem de povestit din viaţa petrecută la ţară. După noi vin generaţii care nu vor mai avea amintiri de la ţară, ci amintiri de la bloc.” (Elena Cambeşteanu)
​„Dl Matincă este un cupletist de excepţie. Dezlănţuie hohote, explozive, de râs după fiecare cuplet al D-sale. ,,Tu, Matincă, şugubăţ,/ Te iubim că ai mult preţ./ Te aşteptăm, cu bucurie,/ Să ne-nveseleşti, bădie!” Dna Iuga este o îndrăgostită de amintirile D-sale, de bunici, de copilărie. Autoarea se dovedeşte a fi un bun portretist. Proza d-ei abundă de amănunte, de o dragoste duioasă pentru bunicul, moş Ion. Această proză scurtă parcă ar curge singură, ca un fuior de apă. În proză povesteşte viaţa de la ţară, cu multe amănunte, obiceiuri din satul românesc, cu oameni harnici şi gospodari, care îşi iubesc nepoţii, bunici iubitori, ţărani adevăraţi, cu frică de Dumnezeu. Din război descrie, cu multe amănunte, această viaţă,, cu ororile ei, care include în grupul duşmanilor şi copiii. Din poezie reiese sensibilitate, căldura sufletească, dor de mamă, iubire şi simplitate, ca-n poezia Dor de mamă. Poezia dânsei este o poezie de suflet. Nostalgie şi iubire,/ amintire, preţuire/ Pentru doamna care plânge,/ Suflet, cu amintiri în sânge.// Îi dorim, doar primăvară,/ Bucurie şi-mplinire,/ Toamna tristă să nu-i fie/ Sperietoare pe vecie.” (Mioara Zaharia)
​„Vă mulţumesc că existaţi. Mă simt foarte bine în Cenaclul literar-artistic Alexandru Sihleanu alături de dvs., împărtăşim aceleaşi valori, facem parte din viaţa spirituală a oraşului. Apreciez foarte mult proza dnei lector de serviciu, pentru că se înscrie în proza realistă. Este formidabilă forţa amintirilor creatoarei. Evocă acea copilărie fericită, luminoasă, cum este şi copilăria lui Creangă şi subliniază, încă o dată, că veşnicia s-a născut la sat, cum spunea Blaga. Dar, cum totul nu poate fi un paradis veşnic, atrocităţile războiului tulbură această existenţă paşnică din viaţa satului. Îi recomand să mai scrie o frază în final, se termină prea abrupt. Ne regăsim în poeziile dnei, au o notă filosofică. Există o tristeţe în momente de fericire. Toamna ne aduce cu picioarele pe pământ, vorbind de trecerea timpului ireversibil. (Ecaterina Chifu)
​„Astăzi, am servit două feluri de prăjituri, dintre care una a fost metaforică şi mai picantă, conţinând boabe de piper. Este vorba de miniatura umoristică a maestrului Matincă. Legat de lectorul de serviciu, dna Iuga, evocările din proza autoarei, cât şi poezia Elegie de toamnă sunt pline de setimentalism trezindu-mi un dor de bunica mea maternă. Poezia mi-a plăcut,/ Chiar şi proza foarte mult./ Mi-a trecut melancolia/ Degustând dulcegăria./ Cu talent şi nostalgie/ Suflet pune-n tot ce scrie./ Chiar de viaţa nu-i uşoară,/ O-ndulceşti cu arta culinară”. (Nicolae Constantinescu)
​„Am reţinut pe dl Matincă prin prezenţa sa milităroasă şi propun să-l avansăm la soldat fruntaş al Cenaclului literar-artistic, datorită comportamentului exemplar, săptămânal la datorie. Să trăiască! Dna lector vine, astăzi, cu o proză realistă, dialoghează cu bunicul pe altă frecvenţă şi-l învie, practic, în lumea noastră. Consider că are posibilităţi magice de a comunica cu spiritele invizibile. Este o temă sensibilă şi plăcută, servită cititorului, pentru care îi mulţumim pentru lectura prezentată, astăzi. Mulţumesc şi dlui Agheană care încălzeşte atmosfera în zilele toamnă-iarnă. Nu pot să trec cu vederea şi prezenţa dnei Ecaterina Chifu, care este mult aşteptată şi îi dorim o prezenţă la mulţi ani.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
​Sâmbătă, 2 decembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Călin Sorin. Vă aşteptăm, cu umor, muzică şi… cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share