Cenaclul Alexandru Sihleanu – 21 Octombrie 2017


SLOVA ISTORIEI PATRIEI, IZVOR DE PATRIOTISM

Sâmbătă, 21 octombrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, pentru îmblânzirea spiritelor, susţinut de acelaşi „vesel şi ferice”, cu o memorie de invidiat, Matincă Costea, pe un pamflet, „Celofibra”, culegere Matincă Costea, o scenetă umoristică,„Căsătoria”, culegere Matincă Costea, un cuplet, „Nu admit!”, de George Mihalache şi pentru prestaţie a fost sancţionat cu… aplauze.
​Tot pentru îmblânzirea spiritelor, invitatul special Manea Agheană, şi chitara sa, a încântat asistenţa cu melodii la cerere.
​A urmat lectorul de serviciu, Costică Drîstaru, cu un capitol dintr-o viitoare carte, „Colonelul Neron Lupaşcu (1891-1950) comandantul pompierilor din România”. Este o carte document, cu un volum mare de informaţii, cu multe ore de documentare în arhive, la rudele în viaţă, despre cel care s-a născut, la fel cu Pavel Zăgănescu, la Râmnicu Sărat şi este cu atât mai interesantă, cu cât lucrarea va fi completată şi cu imagini privind evoluţia tehnicii de stingere a incendiilor de-a lungul timpului. Alături de Dumitru Hangu, care se ocupă de promovarea văii Râmnicului Sărat, din punct de vedere istoric, geografic, folcloric, Costică Drîstaru, caută să pună în valoare înaintaşii de marcă ai profesiei sale de pompier: cărţi şi chiar un bust al eroului din Dealul Spirii, de la 1848, cpt. Pavel Zăgănescu. Cinste lui!
​Invitatul special Manea Agheană şi chitara sa şi-a făcut încă o dată datoria, muzica interpretată a bine dispus asistenţa.
​„Am audiat, cu mare interes, un capitol de istorie, având ca prioritate viaţa şi activitatea pompierilor din ţara noastră. Sunt zugrăvite, cu competenţă, figurile ilustre ale unor luptători pentru cauza naţională, avându-l în frunte pe cpt. Pavel Zăgănescu, râmnicean la origine şi care, cu vitejie, a înfruntat invazia turcească asupra capitalei în 1848.” (Matincă Costea)
​„Pe TVR2, se află emisiunea dlui Adrian Cioroianu ,,5 minute de istorie” în care spune la sfârşit: ,,Istoria este cea mai frumoasă poveste.” Foarte interesantă pentru readucere aminte. Dlui Drîstaru, sănătate şi putere de muncă, să termine ce a început. Sănătate multă dlui Costea pentru pamfletele de azi, foarte interesante, care înseninează şedinţele de Cenaclului, cât şi dlui Agheană care înseninează atmosfera prin cântece patriotice şi de dragoste.” (Valeria Popa)
​„Lectorul de astăzi, cu un bogat nivel de documentare, a strâns o serie de informaţii, cu caracter istoric şi naţional, în încercarea de a redacta o lucrare destinată piblicului, axându-se în mod special pe biografia unor personalităţi de seamă care au participat la numeroase evenimente în contextul primului război mondial. Îl felicit şi îi urez putere, pentru a putea finaliza munca începută.” (Cristi Rusin)
​„În primul rând, vreau să spun despre momentul de umor prezentat de dl Matincă că mi-a reamintit de zootehnie, prima mea calificare şi legat de aceste teme mi-a răscolit amintiri. Lectorul de serviciu ne redeschide file de istorie care sunt bine-venite pentru noi. Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
​„Îl felicit, în primul rând, pe dl Agheană pentru că d-lui ţine trează memoria artistului Vali Sterian (Valeriu Octavian Sterian n. 21. 09. 1952-d.16. 09. 2000) pe care l-am cunoscut personal, şi cu fratele lui am fost coleg la Buda. (Dlui Matincă Costea când recită monologurile D-sale) – Ieri, Matincă fericit/ Cu un costum s-a procopsit./ Azi, ne zice necăjit,/ Este, dar s-a isprăvit. Cenaclul nostru a început să dobândească, nu numai o orientare literară şi de o vreme încoace, prinde o tentă ştiinţifică. Clio este o muză a istoriei şi istoricii pot fi consideraţi, uneori şi artişti, dacă ne referim la Alexandre Dumas tatăl, Mihail Sadoveanu, Henryk Sienkiewicz, pornind de la istorie, au creat opere nemuritoare. Eu cred că aceste comunicări, ale lui Cristi Rusin şi a dlui Costică Drîstaru, sunt comunicări ştiinţifice, se referă la nişte adevăruri istorice. Avem mare nevoie de istorie, mai ales acum. Îl felicit pe dl Costică Drîstaru pentru că documentarea nu este o muncă uşoară, iar redactarea este făcută corect, la obiect, bine argumentat.” (Mihail Constantinescu)
​„Pe dl Matincă Costea continuăm să îl ascultăm, cu bucurie şi cu încântare la fiecare şedinţă a Cenaclului. Continuăm, continuăm, dar de când îl ascultăm? De la ,,Aici Radio Râmnicu Sărat!”, de la monologurile, scheciurile şi prezentările brigăzilor artistice ale Râmnicului Sărat în multe localităţi ale României. Peste tot a fost bine apreciat. Paradoxul este chiar lângă domnia sa. Dle Matincă, cu sau fără titlul de cetăţean de onoare, pentru mine veţi fi mereu maestru al culturii şi un inepuizabil adolescent plin de viaţă. Dumnezeu să vă dea sănătate şi ani mulţi! Vă rog să-mi permiteţi trei cuvinte despre lectorul Costică Drîstaru Dl Drîstaru este un entuziast. Entuziasmul său este arma care îi oferă îndrăzneală şi curaj, îi întăreşte încrederea şi îl ajută să depăşească îndoielile. Entuziasmul său este ingredientul care îi transformă viaţa (din una eroică de luptător cu incendiile, în una paşnică de scriitor, cu mult talent). Dl Drîstaru a studiat multe arhive şi cu răbdare a adunat informaţii ascunse în scrierile veacurilor trecute, pe care le-a ordonat şi a creat câteva monografii: a armei pe care a slujit-o peste treizeci de ani, a localităţii în care s-a născut şi lista continuă. Evenimentul de astăzi face parte din destinul său, un destin mare şi folositor comunităţii.” (Mihai Doina)
​„Se ştie că istoria a fost un izvor nesecat de inspiraţie pentru scriitori, care au dat la iveală opere literare durabile. Nu voi enumera scriitori care au avut ca izvor de inspiraţie istoria neamului, dar nu pot să trec cu vederea ,,Ceahlăul prozei româneşti”, Mihail Sadoveanu, care a scris trilogia ,,Fraţii Jderi”, ,,Neamul Soimăreştilor”, ,,Nicoară Potcoavă”, ,,Viaţa lui Ştefan cel Mare”, toate toate având ca izvor de inspiraţie istoria neamului. Lectorul nostru de astăzi, dl Costică Drîstaru,ne-a prezentat un fragment dintr-o viitoare operă literară, cu caracter istoric, intitulată ,,Colonelul Neron Lupaşcu comandantul pompierilor din România”. Găsesc a fi o carte interesantă şi importantă, în acelaşi timp, pentru că face o incursiune în istoricul pompierilor români, pornind de la întrebarea ,,De ce au fost necesari pompierii?”, prezentând focul ca un rău necesar, focul alături de celelalte elemente principale, care fac parte din existenţa omului şi anume pământul, aerul şi apa, continuă cu întrebareaşi răspunsul: De ce a fost necesară dezvoltarea tehnicii pompierilor, răspunzând şi faptului că au fost necesare metode şi tehnici noi, care să contracareze mai eficient focul. Un al doilea motiv pentru care este importantă cartea, este că aduce în prim plan una din personalităţile oraşului Râmnicu Sărat şi anume Neron Lupaşcu, care este mai mult sau mai puţin cunoscut râmnicenilor. Iată, aşa ne cunoaştem eroii născuţi la Râmnicu Sărat. Cartea bine documentată în ,,Arhivele Naţionale”, vine cu date precise, pe care aş dori să le îmbrace într-o formă literară. Este completată, prezentarea fragmentului de carte, de astăzi, cu imagini din activitatea pompierilor, pe parcursul vremii, a tehnicii şi implicarea personală a autorului în această activitate. Am numai cuvinte de laudă pentru aceste informaţii istorice.” (Floarea Stănescu)
​„Am numai cuvinte de apreciere la adresa dlui Drîstaru, deoarece desfăşoară o activitate eroică pentru oraşul Râmnicu Sărat, astăzi, prezentând un bogat material muzeografic, legat de tehnica şi evoluţia armei pompierilor. Lucrarea este bine documentată şi ar fi bine să acceseze, în detaliu, personajul col. Neron Lupaşcu. Îi dorim să aibă spor cu activitatea documentară, să ducă la bun sfârşit această carte necesară Râmnicului Sărat şi dlui Matincă, prezent săptămână de săptămână cu momentele deosebite artistice, acompaniat de maestrul Smărăndache Agheană, multă sănătate. Dl Drîstaru, ca pompier, aţâţă focul patriotismului românesc.” (Adrian Câmpeanu)
​„Am o nedumerire. De ce vă faceţi rău singuri? Probabil dintr-o laşitate asumată. Nu puteţi face legătura cu literatura istorică. Datele sunt precise. Dl Drîstaru nu face un roman istoric. Este o lucrare documentară. Virtutea unei lumânări stă în flacără. Fără o ardere proprie lumânarea rămâne un obiect banal. După prima ardere, mai poţi aprinde o lumânare?” (Constantin Marafet)
​Muzica dlui Manea Agheană a încheiat şedinţa într-un mod plăcut şi optimist.
​Sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Vasile Ghinea. Vă aşteptăm cu umor, muzică şi… mult drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share