Cenaclul Alexandru Sihleanu – 11 Noiembrie 2017


ADEVĂRUL DIN CASA DOMNULUI

Sâmbătă, 11 noiembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu acelaşi Matincă Costea, cel care susţine, în fiecare sâmbătă, un moment de divertisment, pe un cuplet „Se poate”, de Matincă Costea, un cuplet „Să se ştie”, de Matincă Costea, un dialog satiric, de Sadi Rudeanu, „Reacţionarii” şi, ca de fiecare dată… aplauze.
A urmat invitatul special, Manea Agheană şi chitara sa, cu frumoase melodii de dragoste care au relaxat atmosfera şi a cules aceleași aplauze.
Lectorul de serviciu, Aneta Pioară, a prezentat un fragment de roman, roman căruia deocamdată nu i-a fixat titlul. Se profilează o lucrare de mai mare întindere, de natură poliţistă. Ceea ce se doreşte un roman, prezintă, deocamdată, acţiune, care ţine trează curiozitatea cititorului în speranţa unui final interesant. Construieşte personaje, dar uneori, autoarea scapă din atenţie, voit sau nu, tensiunea dialogurilor, cred, pentru a obţine o particularitate în aceste momente, dar are de suferit lexicul şi implicit plăcerea lecturii. Îi dorim sănătate şi spor la muncă!
„Lectura dnei Aneta Pioară s-a dovedit antrenantă, în pofida faptului că uneori ne pierdem în prea multe amănunte. Viitorul său roman, sunt convins, va suscita interes şi apreciere.” (Matincă Costea)
„Dna Pioară descrie în acest fragment acţiunea unei angajate din securitate pentru a descoperi o eventuală crimă dintr-un dosar. În acest dosar descrie anumite metode de lucru specifice agenţilor sub acoperire, în speţă este câştigarea încrederii stareţului, pentru a pătrunde în mijlocul mănăstirii. Dna Pioară s-a documentat asupra vieţii monahale, foloseşte un limbaj specific, termeni din religie. Descrie cu lux de amănunte mediul în care se desfăşoară acţiunea, folosind imagini artistice pline de lumină şi culoare. De asemenea, realizează portrete deosebite: portretul stareţului până la portretul agentei de securitate deghizată în bărbat. Până la urmă, dna va realiza un roman bun. Aşteptăm romanul.” (Stela Miloş)
„Eu o să mă întorc la dl Matincă – Vreau să ştie/ Cei cu barbă şi chelie/ Îndrăznesc să dea povaţă/ Pentru unul cu mustaţă. De la dna Pioară am ascultat un fragment dintr-un roman poliţist, care poate fi scenariu pentru un film. (Actul III – Horoscop) – Urmează o altă carte,/ Cu piese în două acte,/ Dar se trag mai multe fire/ La un act de moştenire.” (Dumitru Hangu)
„Am audiat cu multă încântare recitalul dlui Matincă Costea şi i-am dedicat patru versuri: -Nea Matincă să trăiască/ Şi mulţi ani să ne citească/ C-are multă măiestrie:/ Să se ştie! La dna Pioară am ascultat cu atenţie lectura şi mi-am adus aminte că ani la rând, în fiecare vară, petreceam un sejur cu familia la Poiana Mărului. Mi-a plăcut cum a prezentat cadrul acţiunii. Lucram la Bisoca, coboram pe la Mănăstirea Poiana Mărului şi veneam la Râmnicu Sărat. Vreau să mai remarc faptul că proza are acţiune şi menţine trează atenţia. Încântat peste măsură/ Ascultând a ta lectură/ Eşti meşteră la cuvinte,/ Precum eşti şi la plăcinte. (O dorinţă unanimă) – Avem cu toţii o dorinţă,/ La fiecare şedinţă,/ Aneta să-i dea ’nainte,/ cu proză şi cu plăcinte.” (Mihail Constantinescu)
„Activitatea, de astăzi, a Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” din Râmnicu Sărat a fost o lecţie de viaţă cu trăiri intense, cu veselie şi voie bună. Dl Matincă Costea este izvorul nesecat de voie bună, care te îndeamnă la trăire, la veselie şi la o viaţă fericită. Dl Agheană, astăzi, ne-a băgat în butoiul cu melancolie, prin cântecul intonat cu atâta măiestrie. Lectorul de serviciu, Aneta Pioară riscă să creeze un bun roman poliţist. Mi-a plăcut în fragmentul prezentat, că este bine documentat. Prezintă cu lux de amănunte Biblioteca din Alexandria. Ne-a prezentat amănunţit mănăstirea, cu toate ritualurile, cu lux de amănunte acţiunea agentei sub acoperire. Firul acţiunii este antrenant. Nu lasă cititorul să se plictisească. Îi doresc succes!” (Elena Cambeşteanu)
„Dl Matincă ne-a încântat făcând haz de necaz de realitatea cotidiană. Îl felicit! Legat de dna Pioară, astăzi, excelează în creaţia literară. Fragmentul prezentat se va transforma într-un captivant roman poliţist. Mie mi-a plăcut. (Dnei Aneta Pioară) – M-a uimit dna Pioară,/ Astăzi extraordinară!/ Cu talent, în tot ce scrie, Chiar şi la gastronomie!; Este chiar interesant,/ Printre file captivant/ Şi cu subiectul trist,/ În romanul poliţist./ Descoperind misterioasa cheie,/ De fapt bărbatul e… femeie!” (Nicolae Constantinescu)
„O să încep cu începutul. Ca de fiecare dată, dl Matincă ne prezintă cuplete. Primul cuplet umoristic, creaţie proprie, este o satiră vehementă asupra aspectelor negative din societatea actuală. Demn de remarcat, modul cum şi le prezintă. De remarcat interogaţia retorică folosită ca un laitmotiv: Păi, se poate!? Referitor la lectorul nostru de astăzi, Aneta Pioară, după cum ne prezintă, succint, conţinutul fragmentului anterior: două protagoniste, care se regăsesc, după un timp şi îşi povestesc anumite lucruri, după care urmează lectura fragmentului prezentat astăzi. Descoperim locul unde se desfăşoară acţiunea – la o mănăstire – descoperim timpul acţiunii, iulie, sâmbătă, dar ea se prelungeşte pe parcursul unui timp neprecizat. Concluzia la care am ajuns este că în final va fi un roman poliţist, cu o acţiune palpitantă, dinamică, cu multe suspansuri, acţiune ce se desfăşoară pe mai multe planuri narative, foloseşte toate modurile de expunere, predominant fiind naraţiunea, dar nu lipsesc descrierile: descrierea portret, descrierea de interioare, cu mult simţ de observaţie la Biblioteca din Alexandria, a grajdurilor descrieri de peisaje (pădurea în august), unde surprinde amănunte pline de interes pentru cercetătorul privind crima respectivă (cioplitul cu dalta în scoarţa copacului). Dialogul dintre personaje este interesant (dialogul despre participarea florilor, la dialogul dintre personaje). Atât cât am putut reţine la prima audiere a fragmentului de roman, este bine realizat, din punct de vedere artistic. Descrierile sunt elocvente în acest sens. Limbajul folosit este specific vieţii monahale, dar foloseşte şi cuvinte din vocabularul fundamental al limbii române. Lectura fragmentului a incitat participanţii la discuţii, dovadă că va fi plin de interes, atât prin acţiune, cât şi prin limbaj. Pentru detalii nereţinute la prima lectură se recomandă recitirea operei literare.” (Floarea Stănescu)
„Felicitări, pentru dl Matincă Costea, pe lângă interpretarea deosebită dă dovadă de o fină observaţie şi multă inteligenţă în actul creator. De asemenea, pentru dl Agheană felicitări, a adus în prim plan şlagăre de mult uitate. Despre autoarea de astăzi, aş spune că dă dovadă de un simţ deosebit în împletirea a două lumi diametral opuse: lumea călugărilor şi lumea criminaliştilor. Lucrarea, de astăzi, pare a fi un roman psihologic de acţiune, care, din loc în loc, este presărat cu frumoase descrieri de natură. Construcţia este solidă şi dă dovadă de un stil clar şi elevat. O felicit.” (Georgeta Iuga)
Şedinţa s-a încheiat cu muzica invitatului special Manea Agheană şi chitara sa, care a creat adevărate momente plăcute de relaxare.
Sâmbătă, 18 noiembrie, începând cu ora 11:00, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi închinată lansării de carte: „Pe aripile reveriei” (poezie), Ed. Rafet, 2017, autoare Georgiana Elisabeta Panait. Vă aşteptăm, cu umor, muzică şi… cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share