Căruța cu virgule – Transhumanță


Sezonul transhumanței are două etape distincte: primăvara, când turmele urcă la munte și coborârea către case, revenirea lor toamna, în preajma lui Sfântul Dumitru, prin octombrie. Români fiind și neam de ciobani mai mult sau mai putin mioritici, nu se putea să nu respectăm aproape instinctiv acest ritual.
Așa că, în primăvara asta, ,,turmele” de votanți au ,,urcat”, mânate de la spate, cu gândul spre iluzoriile locuri de ,,pășunat”, locuri liniștite, locuri cu verdeață, de unde au fugit toata durerea și întristarea… și au ajuns în cabina de vot. Aici, ,,turmele” au fost ,,mulse” de voturi cu râvnă de ciobanii din partide. Pentru unii n-a fost mare… brânză, unii s-au ales doar cu… zerul, iar alții ,,au pus-o de mămăligă”! Turmele au avut de toate: și ,,măgari” care au cărat în spate samarul răspunderii organizării și care au încasat și toată bătaia, și ,,câini” de pază ai democrației de turmă, care au vegheat să nu se ,,rătăcească” vreo oiță în drum spre vot, ,,berbeci” care s-au bătut pentru supremația în turmă, oi capii care o iau razna și ies din rând, dar și ,,oi negre”, pete de culoare necesare în orice turmă închegată…
După această primă etapă a transhumanței, oițele pasc acum oarecum liniștite că au ajuns totuși unde li s-a promis. Ce dacă iarba nu e așa de verde ca în pliantele electorale? Nu e treaba lor să-și pună întrebări! Știu ei ,,ciobanii” ce e mai bine pentru bunăstarea turmei! Treaba lor de oi e să pască iarba aia pe care au găsit-o, că bine că o au și p-aia, să stea cu capu-n jos și să mănânce și să aibă relații cu toți ,,berbecii”! Că ce altceva face o oaie? A! Și să facă bine să dea tot laptele, că altfel, la toamnă, la întoarcere, le așteaptă… pastrama! Păi nu vine ea toamna? Când s-or pune iar în mișcare turmele, sătule de atâta iarbă și ,,însărcinate” de toți ,,berbecii”, în toate felurile și în toate pozițiile. Și de pe iluzoriile pășuni alpine, unde au trăit cu capul în nori, s-or coborâ cu picioarele(copitele) pe pământ, pe… câmpiile elizee. De data asta, în noiembrie când turmele vor fi iar mulse de aceeași ciobani social-democrați-liberal-conservatori-populari.
C-așa-i tradiția și asta ne e firea noastră unică între firile lumii ăsteia. Unii zic că-i bine așa, să ne păstrăm ,,tradiția” asta, că de-aia am rezistat prin veacuri: că am fost uniți ca o turmă, că ne-am luat după toți ciobanii și n-am ,,behăit” aiurea când ne-au tras-o toți ,,berbecii” din lumea asta. Alții, dimpotrivă, cică e vremea să ne schimbăm, să nu mai stăm să ne mulgă cine vrea și cine nu vrea și să începem să-i ,,împungem” p-ăia de vor să facă asta… .Dar parcă poți să schimbi genetica? Că bine a zis unu”:,,Ce naște din pisică, șoareci mănâncă!” Iar ce se naște din oaie, pastramă ajunge!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share